Danıştay Kararı 8. Daire 2002/6209 E. 2005/94 K. 12.01.2005 T.

8. Daire         2002/6209 E.  ,  2005/94 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No: 2004/6324
Karar No: 2005/94
Temyiz İsteminde Bulunan : …
Vekili : …
Karşı Taraf : … Belediye Başkanlığı
Vekili : …
İstemin Özeti : … İli, … Mahallesi, … Bulvarı … de bulunan davacılara ait işyerinin mühürlenerek ticaret ve sanattan men edilmesine ilişkin … Belediyesi Zabıta ekiplerince düzenlenen 29.8.2002 günlü mühürleme işlemi ve kapatma tutanağının iptali istemiyle açılan davada; davacılara ait işyerine verilen geçici açılış izninin iptaline dair belediye encümen kararına karşı davacı tarafından açılan davanın Mahkemelerinin … tarih E:…, K:… sayılı kararı ile reddedildiği, davacı tarafından ruhsatsız olarak market işletme faaliyetinde bulunulduğu hususunun sabit olduğu, bu sebeple daha önce de mühürlenerek faaliyetten men edilen işyerinin mühür feki yapılmak suretiyle ruhsatsız yaptığı faaliyetin 1580 sayılı Yasa hükmü uyarınca ikinci kez men edilerek mühürlenmesi gerektiği, bu durumda … İli Merkez … Mahallesi … Bulvarı … de bulunan davacılara ait işyerinin ticaret ve sanattan men edilmesine ilişkin 29.8.2002 günlü işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davayı reddeden … İdare Mahkemesinin … gün ve E:…, K:… sayılı kararının, kesinleşmemiş bir karara dayanarak hüküm kurmasının mümkün olmadığı öne sürülerek, 2577 sayılı Yasanın 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istemidir.
Savunmanın Özeti : Savunma verilmemiştir.
Danıştay Tetkik Hakimi … ‘nın Düşüncesi : İstemin reddi gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı … ‘ün Düşüncesi : İdare ve vergi mahkemelerince verilen kararların temyizen incelenerek bozulabilmesi için, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49 uncu maddesinin birinci fıkrasında belirtilen nedenlerin bulunması gerekmektedir.
Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, söz konusu maddede yazılı nedenlerden hiçbirisine uymadığından, istemin reddi ile temyiz edilen Mahkeme kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
İdare ve Vergi Mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenip bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49. maddesinin 1. fıkrasında yazılı nedenlerin bulunmasına bağlıdır.
İdare Mahkemesince verilen kararın dayandığı gerekçe usul ve yasaya uygun olup, bozulmasını gerektiren bir neden bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına ve yargılama giderlerinin temyiz isteminde bulunan üzerinde bırakılmasına … gününde oybirliği ile karar verildi.