Danıştay Kararı 8. Daire 2002/5592 E. 2003/3584 K. 24.09.2003 T.

8. Daire         2002/5592 E.  ,  2003/3584 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No: 2002/5592
Karar No: 2003/3584
Temyiz İsteminde Bulunan : …
Karşı Taraf : … Belediye Başkanlığı
İstemin Özeti : Davacıya ait LPG istasyonunun süresiz kapatılmasına ilişkin … Belediye Encümeninin 26.6.2001 gün ve … sayılı kararı ile bu kararın tebliğine ilişkin 27.6.2001 gün ve …sayılı … Belediye Başkanlığı işleminin iptali istemiyle açılan davada; davacıya ait gayri sıhhi müessese niteliğinde olan LPG satış istasyonunun işyeri açma ruhsatı olmadığı ve davacıya verilen süre içerisinde de bu eksikliğin giderilmediğinin anlaşıldığı, 1580 sayılı Belediye Yasasının 15/19. maddesi ile Gayrisıhhi Müesseseler Yönetmeliğinin 22. maddesi uyarınca söz konusu yerin eksiklikler tamamlanarak işyeri açma ruhsatı alıncaya kadar süresiz kapatılmasında hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davayı reddeden … İdare Mahkemesinin … gün ve E:…, K:…sayılı kararının; 2577 sayılı Yasanın 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istemidir.
Savunmanın Özeti : Savunma verilmemiştir.
Danıştay Tetkik Hakimi … ‘in Düşüncesi : İstemin kabulünün gerekeceği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı …’ün Düşüncesi : …ili … İlçesinde faaliyet gösteren LPG otogaz satış istasyonunun belediyece kapatılmasına ilişkin işlemin iptali istemiyle açılan davayı reddeden İdare Mahkemesi kararı temyiz edilmektedir.
1580 sayılı Yasanın 15/2. maddesinde, yenilecek, içilecek ve kamunun sağlığına ilişkin kullanılacak şeylerin ve yerlerin kanun, tüzük veya yönetmeliklere göre denetlenmesi görevinin belediyelere ait olduğu, 19. fıkrasında da, belediyelerin kanunen ruhsata tabi iken ruhsatsız yapılan, beldenin selamet intizam, sıhhat ve huzurunu ihlal eden şeylere meydan vermemek ve bunları menetmek yetkisinin bulunduğu kuralı yer almaktadır.
İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğe göre 2. sınıf gayrisıhhi müessese olan LPG perakende satış yerlerinin ruhsat ve denetim işlemleri bu yönetmelik kapsamında olmayıp, Gayrisıhhi Müesseseler Yönetmeliği uyarınca LPG perakende satış yerleri ile ilgili başvuru, ruhsat ve denetim görevi Valiliğe ait bulunmaktadır.
Davacıya ait LPG otogaz satış istasyonu, belediyece işyeri açma ruhsatı bulunmadığı gerekçesiyle faaliyetten men edilmiştir.
1580 sayılı Yasanın 15. maddesinin 2.,19. fıkraları genel düzenlemeleri içermekte ve ruhsatsız, belde halkının sağlık ve can güvenliğini etkileyen şeylere meydan vermemek ve bunları menetmek belediyelerin görevleri içinde sayılmakta ise de, Gayri Sıhhi Müesseseler Yönetmeliğine göre 2. sınıf gayrisıhhi müessese olan uyuşmazlık konusu yerin ruhsat ve denetim işleri valiliğe ait bulunduğundan belediyenin bu işyerine yaptırım uygulama yetkisi bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenle işyerinin süresiz kapatılmasına ilişkin işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.
Temyiz isteminin kabulü ile davanın reddine yönelik idare mahkemesi kararının bozulması gerekeceği düşünülmüştür.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
İdare ve Vergi Mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenip bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49. maddesinin 1. fıkrasında yazılı nedenlerin bulunmasına bağlıdır.
İdare Mahkemesince verilen kararın dayandığı gerekçe usul ve yasaya uygun olup, bozulmasını gerektiren bir neden bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına ve yargılama giderlerinin temyiz isteminde bulunan üzerinde bırakılmasına 24.9.2003 gününde oyçokluğu ile karar verildi.

Azlık Oyu (X) : Uyuşmazlık; davacıya ait LPG satış istasyonunun süresiz olarak kapatılması işlemine ilişkindir.
Olay tarihi itibariyle uygulanacak olan Gayri Sıhhi Müesseseler Yönetmeliğinin, müesseselerin sınıflarını gösterir Ek-5 sayılı listenin 28. sırasında LPG perakende satış yerlerinin ikinci sınıf gayri sıhhi müesseselerden olduğu belirtilmiş, aynı Yönetmeliğin 3/d ve 12. maddesinde de, ikinci sınıf gayri sıhhi müesseselerle ilgili yer seçimi izni, tesis izni ve açılma ruhsatı bakımından Valiliğin yetkili makam olduğu kurala bağlanmıştır.
Bu durumda, LPG satış istasyonunun 2. sınıf gayri sıhhi müessese olması nedeniyle, bu yere ait ruhsat ve denetim yetkisi valiliğe ait olmaktadır.
Dosyadaki belgelerden; davacının ruhsat almak amacıyla … Kaymakamlığına başvuru yaptığı, öte yandan, … İli sınırları içinde bulunan LPG istasyonlarının işlemlerinin eksik olduğunun Valilik tarafından bilindiği, … İl Sağlık Müdürlüğünün girişimlerde bulunduğu, en son olarak Valiliğin Kaymakamlıklara gönderdiği 20.06.2001 günlü yazı ile anılan istasyonlara ruhsat almaları için bir ay süre verildiği anlaşılmıştır.
Her ne kadar Belediyenin 1580 sayılı Yasa uyarınca ruhsatsız yapılan çalışmaları men etmek gibi genel bir yetkisi var ise de, olaydan yetkili makam olan … Valiliği haberdar olup, süre verdiğine göre artık kapatma ve men etme yönlerinden Valilik yetkilidir.
Valiliğin yetkili olduğu bir konuda, belediye tarafından işlem tesis edilmesinde hukuka uyarlık olmaması nedeniyle, davayı reddeden İdare Mahkemesi kararının bozulması gerekeceğinden aksi yönde oluşan çoğunluk kararına katılmıyorum.