Danıştay Kararı 8. Daire 2002/4520 E. 2003/973 K. 04.03.2003 T.

8. Daire         2002/4520 E.  ,  2003/973 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No: 2002/4520
Karar No: 2003/973

Temyiz İsteminde Bulunan : Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı
Vekili : …
Karşı Taraf : …
İstemin Özeti : Davacının … – … Devlet Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği Bölümünden aldığı diplomaya verilen denklik belgesinde yer alan “bu belge öğretmen atamalarında geçerli değildir.” şerhi konulmasına ilişkin işlemin iptali istemiyle açılan davada; Diploma Denklik Komisyonu tarafından inceleme yapıldıktan sonra, denklik işlemlerinin kabul veya red şeklinde sonuçlandırılması gerektiği, denklik işlemleri kabul ile sonuçlanmış ise ilgiliye diploma denklik belgesinin verilmesi gerektiği, mevzuatta diploma denklik belgesine herhangi bir şerh konulabileceği yolunda bir düzenlemeye yer verilmemesi nedeniyle, davacıya verilen diploma denklik belgesine konulan şerhte hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemi iptal eden … İdare Mahkemesinin … gün ve … sayılı kararının, 2577 sayılı Yasanın 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istemidir.
Savunmanın Özeti : Savunma verilmemiştir.
Danıştay Tetkik Hakimi … ‘ın Düşüncesi : İdare Mahkemesi kararı, usul ve yasaya uygun olup, bozulmasını gerektiren bir neden bulunmadığından, onanması gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı … ‘ün Düşüncesi :Uyuşmazlık, … -… Devlet Üniversitesi İngilizce öğretmenliği mezunu olan davacıya verilen diploma denklik belgesine, ” bu belge öğretmen atamalarında geçerli değildir” şerhi konulmak suretiyle tesis edilen işlemden doğmuştur.
İdare Mahkemesince, ilgili yönetmelikte diploma denklik belgelerine herhangi bir şerh konulacağına ilişkin bir düzenleme bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlem iptal edilmiştir.
Olayda, davacıya öğretmen atamalarında geçerli olmadığı şerhini taşıyan denklik belgesinin verildiği, anılan şerhin kaldırılması içinse kendisinin yılda bir kez yapılmakta olan Öğretmenlik Meslek Bilgisi Sınavına girmeye davet edildiği dosyadan anlaşılmaktadır.
2547 sayılı Yükseköğretim Yasasının 43. maddesininde, eğitim-öğretim, metod kapsam, öğretim süresi, öğrenimden sonra kazanılan unvanların aynı ve elde edilen hakların eşdeğer sayılması hususlarının öğretmen yetiştiren birimler için tesbitinin Milli Eğitim Bakanlığı ile de işbirliği yapılarak Yükseköğretim Kurulunca düzenleneceği kuralı yer almıştır.
O itibarla, öğretmenlik unvanının kazanılabilmesi ve bu mesleğin elde edilebilmesi için, denklik işlemi yoluyla yurtdışından alınan diplomanın tanınmasının yanısıra davacının öğretmenllik meslek bilgisi sınavına tabi tutulmak istenmesinde ve buna bağlı olarak anılan sınava girmeden denklik belgesine şerh konulmasında mevzuata, hukuka ve kamu yararına aykırılık yoktur.
Açıklanan nedenle, işlemin iptali yolundaki mahkeme kararının bozulması gerekir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
İdare ve Vergi Mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenip bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49. maddesinin 1. fıkrasında yazılı nedenlerin bulunmasına bağlıdır.
İdare Mahkemesince verilen kararın dayandığı gerekçe usul ve yasaya uygun olup, bozulmasını gerektiren bir neden bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına ve yargılama giderlerinin temyiz isteminde bulunan üzerinde bırakılmasına 4.3.2003 gününde oybirliği ile karar verildi.