Danıştay Kararı 8. Daire 2002/2282 E. 2002/6239 K. 23.12.2002 T.

8. Daire         2002/2282 E.  ,  2002/6239 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No: 2002/2282
Karar No: 2002/6239
Temyiz İsteminde Bulunan : … Valiliği
Karşı Taraf : …
İstemin Özeti : … İmam Hatip Lisesinde son sınıf öğrenimini 2000-2001 öğretim yılında tamamlayan davacı kızı adına, Milli Güvenlik dersi notu olmadığı gerekçesiyle diploma düzenlenmemesine ilişkin işlemin iptali istemiyle açılan davada; davacının kılıf kıyafet Yönetmeliğine aykırı şekilde kapalı olarak 10. sınıfa devam ettiğinin açık olduğu ancak Milli Güvenlik dersi dışındaki diğer tüm derslere alınarak başarılı sayıldığı ve sınıfı geçtiği, Sınıf Geçme Yönetmeliği hükümlerine göre not ortalamasının sınıf tekrar etmesini veya Milli Güvenlik dersinden sorumlu olarak üst sınıfa geçmesini gerektirmeyeceği, davacının 10. sınıftan sonra 11. sınıfta okuyarak başarılı olduğu dikkate alındığında işlemde hukuka uyarlık görülmediği gerekçesiyle dava konusu işlemi iptal eden … İdare Mahkemesinin 26.2.2002 gün ve 189 sayılı kararının, 2577 sayılı Yasanın 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istemidir.
Savunmanın Özeti : Savunma verilmemiştir.
Danıştay Tetkik Hakimi … ‘un Düşüncesi : Temyiz isteminin reddi gerekeceği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı… ‘ün Düşüncesi: …İmam Hatip Lisesi 11. sınıf öğrencisi olan davacının bu sınıfı geçmesi üzerine diplomasının düzenlenmesi istemiyle yaptığı başvurunun, 10. sınıf Milli Güvenlik Bilgisi dersinden sorumlu olduğu gerekçesiyle reddine ilişkin işlemin iptali yolundaki idare mahkemesi kararı temyiz edilmiştir.
3.5.1995 gün ve 22395 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim kurumları Sınıf Geçme Yönetmeliğinin 16. maddesi; öğrencinin başarısını, dersin özelliğine göre yazılı, sözlü ve uygulamalar; ödev, projeler ile işletmelerde beceri eğitimi, ders içi ve ders dışı eğitim ve öğretim faaliyetlerinin değerlendirilerek tespit edebileceği, 28. maddesinde, bir dersin notunu, o döneme ait yazılı, sözlü ve uygulamalı sınavlarla, ödev ve projelere verilen puanların ortalaması alınarak ve nota çevrilerek verileceği; 24/2 maddesinde; özürsüz olarak sınavlara katılmayan öğrenciye sıfır verileceği 55/a maddesinde, öğrencilerin okula devam etmek zorunda oldukları, 57/b maddesinde ise, özürlülük resmi bir makamdan veya özel sağlık kurum ve kuruluşlarından usulüne göre alınmış ve zamanında okul idaresine teslim edilmiş bir rapor veya belge ile tespit edilmiş ve özür belgesi, özürün sona erdiği tarihten itibaren 7 gün içinde verilmiş olmak şartıyla dönem süresini dolduran öğrenciler gibi işleme tabi tutulacağı hükme bağlanmıştır.
Olayda, davacının … İmam Hatip Lisesi 10. sınıf öğrencisi iken, öğretmeni olduğu halde Milli Güvenlik Bilgisi dersine girmediği ve sınavlarına katılmadığı, bu dersten sorumlu olarak geçtiği 11. sınıf derslerinde başarılı olması üzerine diploma verilmesi istemiyle yaptığı başvurunun reddi üzerine bu davanın açıldığı anlaşılmaktadır.
Yönetmeliğin 24/2 maddesindeki kuralın derslere devam eden ancak özürsüz olarak sınavlara katılmayan öğrencilere uygulanacağı açıktır. Ders yılı sonunda herhangi bir dersten başarısız olunması durumunda yıl sonu başarısı dikkate alınarak, başarısız olunan dersten geçirilmesi yolundaki kuralın ise yine derslere veya kurslara katıldığı halde başarısız olan kişilere uygulanabileceği de kuşkusuzdur. Davacının Milli Güvenlik Bilgisi dersine girmediği, sınavlarına katılmadığı ve çağrıldığı yetiştirme kursuna katılmadığı ve sorumluluk sınavına da girmediği açık olduğundan diploma düzenlenmemesine ilişkin işlemde hukuka ve mevzuata aykırılık görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle, temyiz isteminin kabulü ile idare mahkemesikararının bozulması gerekeceği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü.
Uyuşmazlık, … İmam Hatip Lisesinde son sınıf öğrenimini 2000-2001 öğretim yılında tamamlayan davacı öğrenci adına, Milli Güvenlik dersi notu olmadığı gerekçesiyle diploma düzenlenmemesine ilişkin işlemden doğmuştur.
Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme Yönetmeliğinin “Genel İlkeler” başlıklı 5. maddesinin (c) fıkrasında, “öğrencinin başarısı bir bütün olarak olarak dikkate alınır” kuralı, (f) fıkrasında;” öğrencinin sınıf geçmesi, o sınıfta aldığı bütün derslerden başarılı olmasına ya da yıl sonu başarı ortalamasına göre belirlenir.” kuralı, ders yılı sonunda doğrudan sınıf geçme başlıklı 33. maddesinde; “a) Üç yıllık liselerin 9. sınıfları ile dört yıllık genel lise türü okulların 9. ve 10. sınıflarında: 1) Tüm derslerden başarılı olan, 2) Yıl sonu başarı ortalamasıyla başarılı sayılamayacak derslerden başarılı olup bazı derslerden başarısız bulunanlardan, genel liseler ile her türdeki mesleki ve teknik liselerde yıl sonu başarı ortalaması en az 2.50; ..olan öğrenciler doğrudan sınıfını geçer.” kuralı, sınıf tekrar etme başlıklı 35. maddede; “Ortalama yükseltme sınavı sonunda da sınıf geçemeyen 9. sınıf öğrencileri ile bütün sınıflarda devamsızlık nedeniyle başarısız sayılan öğrenciler sınıf tekrar ederler. Sınıf tekrarı orta öğretim süresince bir defa yapılır.” kuralı, 36. maddesinde; “Diğer sınıflarda; a) Yıl sonu başarı ortalaması genel liseler ile her türdeki mesleki ve teknik liselerde 2.50′ den..aşağı olanlar başarısız oldukları tüm derslerden,” sorumlu olarak bir üst sınıfa devam ederler, kuralı, 41. maddesinde; “Öğrenciler, Türk Dili ve Edebiyatı dersi ile her sınıfta; okulların ders dağıtımı çizelgelerinde belirtilen bir dersten başarılı olmadıkça, yıl sonu başarı ortalaması ile başarılı sayılmaz ve başarmadıkça mezun olamazlar.” kuralı, 16. maddede ise; okulu bitiren her öğrenciye diploma verilir” kuralı yer almaktadır.
Dosyanın incelenmesinden, davacının 1. sınıfta diğer öğrencilerle birlikte kılık-kıyafet yönetmeliğine uymaması nedeniyle Milli Güvenlik dersinin hiç yapılmadığı, bu durumun tutanağa bağlandığı, yönetmelik gereği açılan yetiştirme kursuna da hiç bir mazeretleri olmaksızın kalıtmadıkları ancak okul tarafından Milli Güvenlik dersi ile ilgili not kısmı boş kalmak üzere karne düzenlendiği ve başarılı sayıldığı, davacının daha sonra 11. sınıfa devam ederek başarılı olduğu ve okulu bitirme aşamasına geldiği anlaşılmaktadır.
Bu durumda yukarıda anılan yönetmelik hükümlerine göre boş geçen ders için düzenlenen yetiştirme kursuna yasal mazereti olmaksızın katılmayan öğrencinin başarılı sayılmasına olanak bulunmamaktadır. Bu durumdaki öğrencinin ders yılı sonunda herhangi bir dersten başarısız olması halinde dönem sonu başarısı dikkate alınarak başarısız olunan dersten geçirilmesine ilişkin kuraldan yararlanamayacağı açık olduğundan yetiştirme kursuna katılmayan davacı öğrenciyi başarısız sayma suretiyle diploma düzenlenmemesinde hukuka aykırılık bulunmadığından aksi yöndeki mahkeme kararında isabet görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle …İdare Mahkemesi kararının bozulmasına ve dosyanın yeniden karar verilmek üzere anılan mahkemeye gönderilmesine 23.12.2002 gününde oyçokluğu ile karar verildi.
Azlık Oyu (X) : Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme Yönetmeliğinin değişik 33. maddesinin a-2 bendinde, anılan/bölüm ders/dersleri ve yıl sonu başarılı ortalaması ile, başarılı sayılamayacak ders/derslerden başarılı olup bazı derslerden başarısızlığı bulunan öğrencilerden genel liseler ile her türdeki mesleki ve teknik liselerden yıl sonu başarı ortalaması en az 2,50 olan öğrencilerin doğrudan sınıf geçecekleri kurala bağlanmıştır.
İmam Hatip lisesini bitirme durumunda olan, 10. sınıfta Milli Güvenlik dersinden notu olmayan ve yetiştirme kursuna katılmayan davacının aynı Yönetmeliğin 55/d maddesi uyarınca söz konusu ders notu başarısız sayılsa dahi, yıl sonu başarı ortalaması 2,50 nin üzerinde (5,00 not ortalaması) olduğu bildirildiğine göre sonucu itibariyle yerinde olan mahkeme kararının onanması gerekeceği oyu ile karara katılmıyorum.