Danıştay Kararı 8. Daire 2001/3535 E. 2001/5872 K. 13.12.2001 T.

8. Daire         2001/3535 E.  ,  2001/5872 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No: 2001/3535
Karar No: 2001/5872

Temyiz İsteminde Bulunan : …
Karşı Taraf : … Valiliği
İstemin Özeti : … plakalı özel aracın sahibi olan davacının, 14.5.2001 tarihinde yaptığı trafik kazasında asli kusurlu olarak gösterilmesine ilişkin kaza tespit tutanağının iptali istemiyle açılan davada; kaza tespit tutanağının, 2918 sayılı Karayolları Trafik Yasasının 83. maddesi ve Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 156. maddesi uyarınca, trafik zabıtasınca, kaza yerinin durumu, iz ve deliller, kazaya karışan sürücüler, varsa ölü ve yaralılar, hasar ve zarar, gün ve saat ile gerekli görülen diğer hususları belirtmek üzere düzenlenen ve olay yerinin durumunu bir kroki ile gösteren bir işlem olduğu, kesin ve doğrudan yürütülebilir nitelikte bir işlem olmadığı gerekçesiyle davayı reddeden … İdare Mahkemesinin … gün ve … sayılı kararının; hukuka aykırı olduğu öne sürülerek, 2577 sayılı Yasanın 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istemidir.
Savunmanın Özeti : Yanıt verilmemiştir.
Danıştay Tetkik Hakimi … ‘ın Düşüncesi: Kaza tespit tutanağını düzenleyen trafik zabıtası eğitimli ve yetkilendirilmiş bilirkişi niteliğinde olduğundan ve kaza sonrası gerek hasara ve hasar bedeline ilişkin, gerekse yapılacak adli işlemlerde sebep-sonuç ilişkisinin bu tutanağa dayanılarak kurulacağı görüldüğünden ve bu tutanağa itiraz etme olanağı da bulunmadığından, kesin ve doğrudan yürütülebilir nitelikte işlem olduğu anlaşılan tutanağın iptali istemiyle açılan davayı usulden reddeden mahkeme kararının bozulması gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı … ‘nın Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49.maddesinin 1.fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp idare mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemektedir.
Açıklanan nedenlerle, temyiz isteminin reddiyle idare mahkemesi kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü :
İdare ve Vergi Mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenip bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49.maddesinin 1.fıkrasında yazılı nedenlerin bulunmasına bağlıdır.
İdare Mahkemesince verilen kararın dayandığı gerekçe Usul ve Yasaya uygun olup, bozulmasını gerektiren bir neden bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına ve yargılama giderlerinin temyiz isteminde bulunan üzerinde bırakılmasına 13.12.2001 gününde oybirliği ile karar verildi.