Danıştay Kararı 8. Daire 2000/4356 E. 2002/1410 K. 12.03.2002 T.

8. Daire         2000/4356 E.  ,  2002/1410 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 2000/4356
Karar No: 2002/1410

Temyiz İsteminde Bulunan : … Belediye Başkanlığı
Vekili : …
Karşı Taraf : …
Vekili : …
İstemin Özeti : … İli … İlçesi, … Sokak No:… sayılı yerde bulunan işyerine internet kafe açma izni verilmesi isteminin reddine ilişkin … gün ve … sayılı davalı idare işleminin iptali istemiyle açılan davada, davacının başvurusunun, işyerinin çevresinde 222 sayıl İlköğretim ve Eğitim Kanunu kapsamına giren Eğitim-Öğretim kurumu bulunduğu gerekçesiyle reddedildiğinin anlaşıldığı, ancak internet kafenin 222 sayılı Yasanın 61. maddesinde sayılan işyerlerinden olmadığı için bu Yasa kapsamında değerlendirilmesi olanağı bulunmadığı, davacının ise ruhsat başvurusunda bulunduğu anlaşıldığından, Yönetmelik hükümleri doğrultusunda ruhsat ve işyeri açma izni verilmesi gerektiği, mevzuatta yer almayan bir şart öne sürmek suretiyle ruhsat verilmemesinde hukuka uyarlık görülmediği gerekçesiyle dava konusu işlemi iptal eden … İdare Mahkemesinin … gün ve … sayılı kararının, 2577 sayılı Yasanın 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istemidir. Savunmanın Özeti : Savunma verilmemiştir.
Danıştay Tetkik Hakimi … ‘ın Düşüncesi : Emniyet Genel Müdürlüğünün 2.12.1998 gün ve 233 sayılı genelgesiyle, belediyelerden aldıkları ruhsatla faaliyette bulunabilecekleri bildirilen internet kafeler daha sonra Yönetmelik kapsamına alınmış, 2.3.2000 gün ve B.05.1.EGM.0.11.03.05-00054 sayılı genelge ile de esaslar düzenlenmiştir. Buna göre müşterilere, içerisinde internet bağlantılı bilgisayarlar sayesinde uluslararası bilgi işletim ağına erişim imkanı sağlayan ancak, içerideki bilgisayarlarla oyun oynamasına müsaade edilmeyen internet kafelerin açılmasına izin verilirken bunlarda eğitim-öğretim kurumlarına 200 metre uzaklıkta bulunma zorunluğu aranmamaktadır. Bu durumda eksik incelemeye dayalı mahkeme kararının bozulmasına gerektiği düşünülmektedir. Danıştay Savcısı … ‘nin Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49.maddesinin 1.fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp idare mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemektedir.
Açıklanan nedenlerle, temyiz isteminin reddiyle idare mahkemesi kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü :
Dava; Davacının … İli … İlçesi … Mahallesi … Sokak … adresinde bulunan işyerinde internet kafe açma izni verilmesi istemininreddine ilişkin … gün ve … sayılı davalı idare işleminin iptali istemiyle açılmıştır. 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanununun 6. maddesinde “…..Hapishane, meyhane kahvehane kıraathane bar, elektronik oyun merkezleri gibi umuma açık yerler ile alkollü içki satılan yerlerin, okul bina ve tesislerinden en az 200 metre uzaklıkta bulunması zorunludur …..”, hükme yer verilmiştir.
Emniyet Genel Müdürlüğünün 2.12.1998 gün ve 233 sayılı Genelgesiyle, belediyelerinden aldıkları ruhsatla, faaliyette bulunabilecekleri bildirilen internet kafeler daha sonra Yönetmelik kapsamına alınmış, 2.3.2000 gün ve B.05.1.EGM.0.11.03.05-00054 sayılı Genelge ile de esaslar düzenlenmiştir. Buna göre müşterilere içerisinde internet bağlantılı bilgisayarlar sayesinde uluslararası bilgi iletişim ağına erişim olanağı sağlayan ancak, içerideki bilgisayarlarla oyun oynamasına müsade edilmeyen internet kafelerin açılmasına izin verilirken bunlarında eğitim-öğretim kurumlarına 200 metre uzaklıkta bulunma zorunluğu aranmamaktadır.
2559 sayılı Kanunun Ek 8. maddesinde belirtilen nitelikte elektronik veya mekanik oyun alet ve makinaları ( atari, okey ve benzeri) bulundurmak veya bilgisayarda oyun oynatılmak süretiyle, Açılması İzne Bağlı Yerlere Uygulanacak İşlemler Hakkındaki Yönetmeliğin 4. maddesinde tanımı yapılan oyun ve eğlence amacına yönelik oyun yeri gibi işletilmek istenen yerler için 200 metre uzaklık şartı aranacağı, bu yerlerin izin belgelerinde, oyun yeri niteliğinde olduğu belirtileceği, ayrıca bu yerlere 18 yaşından küçüklerin girmesine müsaade edilmeyeceği izinsiz açılan bu tip yerlerin 2559 sayılı Kanunun 7. maddesinin 2. fıkrasına göre kapatılacağı, bu yerlerde internet bağlantılı bilgisayarlar dışında hiç bir şekilde 2559 sayılı Kanunun Ek 8. maddesinde belirtilen elektronik veya mekanik oyun alet ve makinaların bulundurulmayacağı, ayrıca bilgisayarlarla oyun oynatılmasına müsaade edilmeyeceği belirtilmiştir.
Dosyanın incelenmesinden, … İli … İlçesinde davacıya ait işyerine internet kafe açma izni verilmesi isteminin reddine yönelik işlemin dava konusu edildiği, İdare Mahkemesince internet kafenin 222 sayılı Yasanın 61. maddesinde sayılan işyerlerinden olmadığı için bu Kanun kapsamında değerlendirilmesine olanak bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlem iptal edilmiştir.
Oysa, internet kullanımıyla sağlanacak erişimlerin eğitsel nitelikli olanlar dışında, yasanın öngördüğü mesafe koşulu içinde yer alan kahvehane, oyun merkezi gibi işyerlerinde gerçekleştirilen etkinliklerle benzeşen ürünler sunduğu ve sakıncalı görsel yayınlara açık olduğu anlaşılmaktadır.
Bu durumda, internet yayınlarının belirlenen özelliklerinin anlaşmazlığa konu kafe yönünden de söz konusu olup olmadığı araştırılmadan verilen kararın eksik incelemeye dayalı olduğu açıktır. Açıklanan nedenlerle, …. İdare Mahkemesi kararının bozulmasına, dosyanın yeniden karar verilmek üzere anılan Mahkemeye gönderilmesine, 12.3.2002 gününde oybirliği ile karar verildi.