Danıştay Kararı 8. Daire 1999/848 E. 2000/8508 K. 21.12.2000 T.

8. Daire         1999/848 E.  ,  2000/8508 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No: 1999/848
Karar No: 2000/8508

Temyiz İsteminde Bulunan : …
Vekili : …
Karşı Taraf : … Teknik Üniversitesi Rektörlüğü
Vekili : …
İstemin özeti : Mimarlık Programı yüksek lisans öğrencisi iken, süresinde hazırlamadığı nedeniyle tez aşamasında ilişiği kesilen davacının, 4305 sayılı Af Yasasından yararlanmak için yaptığı başvurunun reddine ilişkin 20.10.1997 gün ve … sayılı işlemin iptali istemiyle açılan davada; bilimsel bir alan araştırması ve bilimsel kurullarda değerlendirilmesi gereken tez çalışmasının bir ders olarak kabulünün mümkün olmadığı, dolayısıyla tez aşamasında ilişiği kesilen davacının 4305 sayılı Yasa hükmünden yararlanma olanağı bulunmadığı gerekçesiyle davayı reddeden … İdare Mahkemesinin … gün ve … sayılı kararının; hukuka aykırı olduğu, her ne sebeple olursa olsun kurumlarıyla ilişkisi kesilenler ifadesinden, affın kapsamına bir sınırlama getirilmediğinin anlaşılması gerektiği öne sürülerek, 2577 sayılı Yasanın 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istemidir.
Savunmanın Özeti : İstemin reddi gerektiği savunulmuştur.
Danıştay Tetkik Hakimi … ‘ın Düşüncesi : İstemin kabulü ile mahkeme kararının bozulması gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı … ‘in Düşüncesi : … Üniversitesinde yüksek lisans eğitimini sürdürmekte iken tez aşamasında ilişiği kesilen davacının, 4305 sayılı Yasadan yararlandırılarak yeniden kayıt yapılması isteminin reddine ilişkin davalı idare işleminin iptali içina açılan davayı, tezin bir ders olarak kabul edilemeyeceği dolayısıyla davacının 4305 sayılı Yasa kapsamında bulunmadığı gerekçesiyle reddeden … İdare Mahkemesi kararının temyizen bozulması istenilmektedir.
2547 sayılı Yükseköğretim Kanuna 4305 sayılı Yasayla eklenen Geçici 45. maddenin ikinci fıkrasında, halen eğitim ve öğretim yapan kurumlarda, bu Kanunun yayımı tarihi olan 5.8.1997 tarihine kadar her ne sebeple olursa olsun kurumları ile ilişkisi kesilmiş olanlara (master ve doktora öğrencileri dahil), yine 5.8.1997 tarihinden itibaren iki ay içerisinde ilgili yükseköğretim kurumlarına başvurmaları şartıyla ilişkilerinin kesilmesine neden olan her ders için iki sınav hakkı verilmesi öngörülmektedir.
4305 sayılı Yasanın getiriliş amacı ve düzenlemesi ayrıca master ve doktora öğrencilerinin de Yasa kapsamında bulunması ve tez hazırlamanın yüksek lisans programının bir aşaması olduğu da dikkate alındığında; bu Yasada öngörülen koşulları yerine getiren “her ne sebeple olursa olsun” üniversite ile ilişiği kesilenlere, ilgili yükseköğretim kurumlarınca durumlarına uygun işlem tesis edilmesi gerekmektedir.
Bu nedenle, yüksek lisans programında ve tez aşamasında üniversite ile ilişiği kesilen davacının, 4305 sayılı Yasa kapsamında olmadığına ilişkin idare işlemine karşı açılan davayı reddeden, … İdare Mahkemesi kararında hukuka uygunluk bulunmadığından temyizen bozulması gerektiği düşünülmüştür.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü :
Uyuşmazlık, yüksek lisans öğrencisi iken süresinde hazırlamadığı gerekçesiyle tez aşamasında okulla ilişiği kesilen davacının, 2547 sayılı Yükseköğretim Yasasına 4305 sayılı Yasa ile eklenen 45. madde kapsamından yararlandırılmamasına ilişkin işlemin iptali isteminden doğmuştur.
2547 sayılı Yasaya 4305 sayılı Yasa ile eklenen geçici 45. maddenin 2. fıkrasında; Halen eğitim ve öğretim yapan kurumlarda, bu Yasanın yayımı tarihine kadar herne sebeple olursa olsun kurumları ile ilişkisi kesilmiş veya kesilme durumuna gelmiş olanlara (master ve doktora öğrencileri dahil) bu Yasanın yayımı tarihinden, 1996-1997 eğitim-öğretim yılı sonunda ilişiği kesilecek olanlara ilişkilerinin kesildiği tarihten itibaren iki ay içinde ilgili yükseöğretim kurumlarına başvurmaları şartıyla ilişkilerinin kesilmesine sebep (vizeli veya vizesiz) olan her ders için iki sınav hakkı verileceği, bu sınavlarda başarılı olamayanlara başarılı olamadıkları dersler için bir bütünleme hakkı tanınacağı hükmü yer almaktadır.
Olayda, davacının Af Yasasından yararlandırılma isteminin, davalı idarece; 4305 sayılı Yasa ile Üniversite Senatosunda belirlenen af uygulamalarına ilişkin esaslar gereği, lisansüstü programlardan, kayda gelmeme, kendi isteği ile kayıt sildirme, katkı payı ödememe, disiplin cezası, tez safhasında başarısızlık ve doktora yeterlik safhasında ilişkisi kesilenlerin yararlanamayacağı gerekçesiyle reddedildiği görülmektedir.
İdare mahkemesince; bilimsel bir alan araştırması ve bilimsel kurullarda değerlendirilmesi gereken tez çalışmasının bir ders olarak kabulünün mümkün olmadığı, dolayısıyla tez aşamasında ilişiği kesilen davacının 4305 sayılı yasa hükmünden yararlanma olanağı bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddedildiği görülmektedir.
4305 sayılı Yasa, lisans ve yüksek lisans öğrenciler arasında, yasadan yararlanma konusunda bir ayırım yapmadığına göre yüksek lisans öğrencisi olan davacının da bu yasadan yararlanacağı açıktır. Hernekadar davacı tez aşamasında olup, süresinde tezini sunamadığı için ilişiği kesilmiş ise de, davacıya okul idaresince uygun görülen bir süre tanınarak tezini hazırlayıp sunması olanağı sağlanması gerekmektedir.
Bu durumda, davacının yasa ile verilen sınav hakkından idari bir kararla yararlandırılmaması yolunda tesis edilen işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle, … İdare Mahkemesi kararının bozulmasına, dosyanın yeniden bir karar verilmek üzere anılan mahkemeye gönderilmesine 21.12.2000 gününde oybirliği ile karar verildi.