Danıştay Kararı 8. Daire 1999/2767 E. 2000/3657 K. 16.05.2000 T.

8. Daire         1999/2767 E.  ,  2000/3657 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No: 1999/2767
Karar No: 2000/3657

Temyiz İsteminde Bulunan : Adalet Bakanlığı
Karşı Taraf : …
Vekili : …
İstemin Özeti : Avukatlık stajını bitiren davacının baro levhasına kayıt ve kabulü yolundaki başvurusunun reddine ilişkin Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğünün … gün ve … sayılı işleminin iptali istemiyle açılan davada, davacının görev yaptığı Jandarma Okullar Komutanlığının Türkiye Cuhuriyeti Devletindeki orta, lise ve yükseköğrenim kurumları niteliğinde bir okul olduğu sonucuna varıldığı, davacının Avukatlık Kanunu’nun 12/b maddesinden yararlanmasını zorunlu kılan bir öğretim kurumunda öğretmen olarak görev yaptığının kabulü gerektiği, aksi yöne tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uyarlık görülmediği gerekçesiyle dava konusu işlemi iptal eden … İdare Mahkemesinin … gün ve … sayılı kararının, 2577 sayılı Yasanın 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istemidir.
Savunmanın Özeti : Yanıt verilmemiştir.
Danıştay Tetkik Hakimi … ‘ın Düşüncesi : İstemin kabulü gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı …’in Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49.maddesinin 1.fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp idare mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemektedir.
Açıklanan nedenlerle, temyiz isteminin reddiyle idare mahkemesi kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü :
Uyuşmazlık, Avukatlık stajını bitiren davacının baro levhasına kayıt ve kabulü yolundaki başvurusunun reddine ilişkindir.
1136 sayılı Avukatlık Kanununun 5/d. maddesinde avukatlık mesleği ile birleşmeyen bir işle uğraşmak meslege kabulde engel sayılmış, 11. maddede, aylık, ücret, gündelik veya kesenek gibi ödemeler karşılığında görülen hiçbir hizmet ve görevin avukatlıkla birleşmeyeceği hükme bağlandıktan sonra 12. maddesinde avukatlıkla birleşebilen işler tahdidi olarak sayılmış 12. maddesinin b bendinde, yüksek, orta ve ilköğretimde profesör, doçent, yardımcı doçent ve öğretmenlik görevlerinin avukatlıkla birleşebilen işlerden olduğu belirtilmiştir.
Avukatlık Kanunu Yönetmeliğinin 24. maddesine göre Avukatlık Kanununun 11. maddesindeki yasaklamanın avukat stajyerler hakkında da uygulanacağı hükmüne yer verilmiştir.
Dosyanın incelenmesinden, … Jandarma Okullar Komutanlığı emrinde jandarma öğretmen teğmen olarak görev yapan davacının, bir yıllık avukatlık stajını … Barosu staj listesine yazılı olarak 28.4.1997 – 6.5.1998 tarihleri arasında tamamlandığı, … Barosu Levhasına avukat olarak yazılması talebinde bulunduğu, … Barosu Yönetim Kurulunca da talebi uygun görülerek Baro levhasına avukat olarak yazılmasına karar verildiği, onay mercii sıfatıyla inceleme yapan Adalet Bakanlığınca, davacının görev yaptığı … Jandarma Okullar Komutanlığının askeri kurum kapsamında olduğu gerekçesiyle baroya kaydının uygun görülmediği anlaşılmıştır.
Uyuşmazlığın çözümü için Jandarma Okullar Komutanlığının ilk, orta ya da yüksek öğretim düzeyinde bir okul olup olmadığı önem kazanmaktadır.
211 sayılı İç Hizmet Kanununun 12/c fıkrasında askeri okullar askeri kurum olarak nitelendirilmiştir.
Jandarma Okullar Kamutanlığı, ortaokul, lise ve Kara Harp Okulu sonrası, Jandarma Genel Komutanlığı’na subay, astsubay ve uzman çavuş yetiştirmek üzere askeri eğitim ve öğretim veren bir okuldur.
Bu durumda, davacının öğretmenlik yaptığı kurumun Avukatlık Yasasının 12/b bendinde belirtilen öğretim kurumlarından olmadığı açıktır.
Açıklanan nedenlerle, … İdare Mahkemesi kararının bozulmasına, dosyanın yeniden bir karar verilmek üzere anılan mahkemeye gönderilmesine 16.5.2000 gününde oybirliği ile karar verildi.