Danıştay Kararı 8. Daire 1999/1497 E. 2000/6011 K. 04.10.2000 T.

8. Daire         1999/1497 E.  ,  2000/6011 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No: 1999/1497
Karar No: 2000/6011

Temyiz İsteminde Bulunan : 1. Adalet Bakanlığı
2. … Birliği Başkanlığı
Vekili : …
Karşı Taraf : …
İstemin Özeti : … olarak Askeri Yargıtay’da görevli iken “disiplinsizlik” nedeniyle Türk Sihahlı Kuvvetlerinden re’sen emeklilik suretiyle ayrılan davacının, baro levhasına yazılarak, avukatlık ruhsatnamesi verilmesi istemiyle yaptığı başvurunun, … Barosu Yönetim Kurulu kararıyla reddedilmesi üzerine, bu karara karşı yapılan itirazı reddeden … Barolar Birliği Yönetim Kurulu kararını onaylayan Adalet Bakanlığının 6.1.1998 gün ve … sayılı kararının iptali istemiyle açılan davada; davacı hakkındaki Yüksek Askeri Şura kararında re’sen emekli edilme nedeni olarak gösterilen gerekçenin askerlik için gerekli ilkelerle bağdaşmayacağı ve disiplinsizlik olarak değerlendirilebileceği olası ise de; gerekçede belirtilen, tutum ve davranışları ile yasadışı görüşü benimseme hususlarının, bu konuda eylemde bulunduğu kanıtlanmadan, 1136 sayılı Yasanın 5. maddesinin 1. fıkrasının (c) bendinde ifade edilen anlamda avukatlık mesleğine yaraşmayacak tutum ve davranış olarak kabulüne olanak bulunmadığı, öte yandan, … Barolar Birliği Yönetim Kurulu Kararında, davacının kesinleşmiş bir disiplin kararı ile hakim olma niteliğini kaybettiğinden bahsedilmekte ise de; dosyadaki bilgi ve belgelerin incelenmesinden, davacı hakkındaki Yüksek Askeri Şura Kararı ile tesis edilen işlem, davacının mesleki yönden yani Hakimlik mesleğinden çıkarılmayı gerektiren bir işlem olmayıp, Askerlik yönünden, 357 sayılı Askeri Hakimler Kanununun 22. maddesinin c fıkrası, 526 sayılı TSK Personel Kanununun 50. maddesinin c fıkrası gereğince, subay sicil yönetmeliğinin 99 ve 100. maddesi uyarınca hakkında “Silahlı kuvvetlerde kalması uygun değildir” şeklinde düzenlenen sicil üzerine “disiplinsizlik” nedeniyle askerlikten çıkarılmayı içeren Türk Silahlı Kuvvetlerinden ilişiğinin kesilmesi suretiyle re’sen emekliye ayırma işlemi olduğundan, askerlik ve hakimlik sıfatını taşıyan davacının askerlikten çıkarılması sonucunu doğuran bu işlem nedeniyle Hakim olma niteliğini de kaybettiğinin kabulüne imkan bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemi iptal eden … İdare Mahkemesinin … gün ve … sayılı kararının; davalı idareler tarafından; askerlik mesleğiyle bağdaşmayan tutum ve davranışları nedeniyle, yasadışı görüşleri benimsediği ve bu gibi faaliyetlerde bulunduğu gerekçesiyle Yüksek Askeri Şura kararıyla Türk Silahlı Kuvvetlerinden ilişiği kesilerek re’sen emekliye sevkedilen davacının avukat olarak baro levhasına yazılmasının mümkün olmadığı öne sürülerek, 2577 sayılı Yasanın 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istemidir.
Savunmanın Özeti : Kendisiyle aynı gerekçe ile emekli edilen iki emekli hakime avukatlık ruhsatı verildiği ve konuyla ilgili olarak Adalet Bakanlığının görüş değiştirdiği öne sürülerek, temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmuştur.
Danıştay Tetkik Hakimi … ‘ın Düşüncesi : İstemin reddi gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı … ‘ün Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49.maddesinin 1.fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp idare mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemektedir.
Açıklanan nedenlerle, temyiz isteminin reddiyle idare mahkemesi kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü :
İdare ve Vergi Mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenip bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49.maddesinin 1.fıkrasında yazılı nedenlerin bulunmasına bağlıdır.
İdare Mahkemesince verilen kararın dayandığı gerekçe Usul ve Yasaya uygun olup, bozulmasını gerektiren bir neden bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına ve yargılama giderlerinin temyiz isteminde bulunan üzerinde bırakılmasına 4.10.2000 gününde oybirliği ile karar verildi.