Danıştay Kararı 8. Daire 1998/656 E. 2000/4895 K. 22.06.2000 T.

8. Daire         1998/656 E.  ,  2000/4895 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No: 1998/656
Karar No: 2000/4895

Davacı : …
Vekili : …
Davalı : Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi
Vekili : …
İstemin Özeti : … Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyeleri hakkında … Tabip Odasınca soruşturma açtırılmasına ilişkin 12.12.1997 gün ve … sayılı Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi işleminin iptali ile bu işleme dayanak gösterilen Türk Tabipler Birliği Yargılama ve Soruşturma Usullerine İlişkin Yönetmeliğin 15. maddesinin iptali istemidir.
Savunmanın Özeti : 6023 sayılı Türk Tabipleri Birliği Yasasının 29. Ve 30. maddelerinde, meslek ilkeleri ile bağdaşmayan hareketleri görülen tabip odası üyesi hekimler hakkında, oda yönetim kurulunun disiplin soruşturması açacağı ve Onur Kurulu’na sevk edeceğinin öngörüldüğü, ancak oda yönetim kurulu üyelerinin tamamı ya da karar verme çoğunluğu hakkında şikayet olması halinde,
karar, hangi organın ve nasıl vereceği hakkında özel bir düzenleme yapılmadığı, bu eksikliğin 29-30 Haziran 1996 tarihinde yapılan TTB 44. Büyük Kongresinde kabul edilen Türk Tabibler Birliği Soruşturma ve Yargılama Yönetmeliğinin 15. maddesi ile giderildiği, buna göre disiplin soruşturmasının, diğer bir oda eliyle yürütülebileceği hükmü ile fiilen oda yönetim kurulu üyeleri hakkında yapılamayan disiplin soruşturmalarının yapılabilir hale getirildiği öne sürülerek, davanın ve yürütmenin durdurulması isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.
Danıştay Tetkik Hakimi … ‘ın Düşüncesi: İstemin reddi gerektiği
düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı … ‘ın Düşüncesi : Davacı,… Tabip Odası Yönetim Kurulu üyeleri hakkında … tabip odasınca,yürütülmek üzere soruşturma açılmasına dair 12.12.1997 gün ve … sayılı Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi kararı ile Birliğin yargılama ve soruşturma usullerine ilişkin yönergesinin 15 nci maddesinin başka bir odadan soruşturma açılmasına yetki veren hükmünün suçların takibine dair genel yetki kuralına aykırı olduğu,soruşturmacı ile, soruşturma geçiren kişinin karşılıklı görüşmesini engellediği,bu hükmün tıbbi deontoloji tüzüğüne aykırı bulunduğu, soruşturma yetki ve görevinin ilgili odanın elinden alındığı ve yönetim kurullarını baskı
altında bırakacağı öne sürülerek iptalini istemektedir.
6023 sayılı Türk Tabipler Birliği Yasasında,disiplin cezasını gerektiren davranışları görülen meslek mensupları hakkında soruşturma yapılacağı belirtilmiş ise de, Yasada soruşturmanın yeri ve ayrıntıları konusunda hüküm yer almamıştır.
Bu ilkelerin genel düzenleme ile tesbit edilmesinde hukuka aykırılık bulunmadığı gibi,ilgili yönetim kurulu üyelerinin tamamı veya bir bölümü hakkında soruşturma gerektiği takdirde,bu soruşturmanın fiilen yapılamaz duruma gelmesinin veya sürüncemede kalmasının önlenmesi için, başka bir odaya soruşturma yetkisi verilmesinde yasaya ve hizmet gereklerine aykırılık yoktur.
Ancak,bu şekilde başka bir odaya yetki ve görev verilmesinin de bazı ilke ve kurallara bağlanması,başka bir anlatımla,gerektiğinde soruturma yetkisi verilebilecek tabip odasının daha önceden belli olması,bu konunun merkez konseyinin sınırsız takdirine bırakılmaması gerekir.
Ceza usulü hukukunda suç işleyenlerin yargılanacağı mahkemelerin önceden bilinmesi (tabii hakim) ilkesinin, benzer biçimde disiplin soruşturmasına da dikkate alınması zorunludur.Bu konuda en yakın ildeki odaya yetki verilmesi veya buna benzer objektif bir ölçünün konulması düşünülebilir. Açıklanan nedenlerle davanın kabulü ile yönergenin 15.maddesinde yer alan “….veya başka bir odadan soruşturma açılmasını isteyebilir” ibaresinin ve bu hükme dayanarak verilen soruşturma izin işleminin iptali gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü :
Dava, … Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyeleri hakkında … Tabip Odasınca yürütülmek üzere soruşturma açılmasına ilişkin işlem ile dayanağı Türk Tabipler Birliği Yargılama ve Soruşturma Usullerine ilişkin yönetmeliğin 15. maddesindeki “… veya başka bir odadan …” ibaresinin iptali istemiyle açılmıştır.
6023 sayılı Türk Tabipler Birliği Yasasının 29. ve 30 maddelerinde, Tabip Odası Üyeleri hekimler hakkında oda yönetim kurulunun disiplin soruşturması açacağı ve onur Kurulu’na sevkedeceği belirtilmiştir.
Türk Tabip Birliği Yargılama ve Soruşturma Usullerine ilişkin Yönetmeliğin 15. maddesinde, Merkez Konseyinin, 6023 sayılı Yasa ve bu yasaya uygun çıkarılmış yönetmelikler ve Tıbbi Deontoloji Tüzüğü hükümlerine aykırı hareketlerin varlığı halinde, ayrıca mesleğin, meslektaşlarının, odaların ve birliğin onur ve itibarını sarsıcı her türlü eylem, beyan ve yayında bulunan, bu yönetmelik kapsamındaki kişiler hakkında ilgili tabip odasınca veya başka bir odadan soruşturma açılmasını isteyebileceği kuralı yer almaktadır.
Dosyanınn incelenmesinden, davalı Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyince, … Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyelerinin, İşyeri Hekimliği Sertifika Programı Yönetmeliğinin 3. maddesine aykırı olarak …’da İşyeri Hekimliği Sertifika Kursu açma kararı aldıklarından bahisle, söz konusu yönetim kurulu üyeleri hakkında disiplin soruşturması yapılması görevini … Tabip Odasına verilmesi üzerine bu davanın açıldığı anlaşılmaktardır.
6023 sayılı Yasada, disiplin soruşturması açma konusunda yetkinin Yönetim kuruluna ait olduğu belirtilmiş, ancak oda yönetim kurulunun tamamı ya da karar verme çoğunluğu hakkında bir şikayet olması halinde, soruşturmanın hangi organ tarafından yürütüleceği konusunda herhangi bir hüküm getirilmemiştir.
Bu eksiklik, Türk Tabipler Birliği 44. Büyük Kongresinde kabul edilen T.T.B. Soruşturma ve Yargılama Yönetmeliğinin 15. maddesi ile giderilerek, oda yönetim kurulu üyelerinin kendileriyle ilgili soruşturmaları başka bir oda eliyle yaptırılması suretiyle, yasa kuralı uygulanabilir hale getirilmiştir. Bu durumda, bir odanın yönetim kurulu üyeleri hakkında açılacak olan soruşturma görevini, soruşturulacak olan üyelerin yapması mümkün olmadığından, söz konusu düzenlemede hukuka ve mevzuat hükümlerine aykırılık bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle, davanın reddine, yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına, davanın açıldığı tarihte yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi Uyarınca … lira avukatlık ücretinin davacıdan alınarak davalı idareye verilmesine 22.6.2000 gününde oybirliği ile karar verildi.