Danıştay Kararı 8. Daire 1998/4933 E. 1998/3556 K. 05.11.1998 T.

8. Daire         1998/4933 E.  ,  1998/3556 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No: 1998/4933
Karar No: 1998/3556

Temyiz İsteminde Bulunan : …
Vekili : …
Karşı Taraf : Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü
İstemin Özeti : Davacının iki yıl süre ile kademe ilerlemesinin durdurulması cezası ile cezalandırılmasına ilişkin işlemin iptali istemiyle açılan davayı reddeden … İdare Mahkemesinin … gün ve … sayılı kararının temyizi istemini süre aşımı yönünden reddeden aynı Mahkemenin 2.7.1998 gün ve … temyiz sayılı kararının, usulüne uygun tebligat yapılmadığı öne sürülerek 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istemidir.
Savunmanın Özeti : Yanıt verilmemiştir.
Danıştay Tetkik Hakimi … ‘in Düşüncesi: İdare Mahkemesinin temyiz süre ret kararının bozulması gerekeceği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı … ‘nın Düşüncesi: Tebligat adresi olarak görev yerini gösteren Devlet memuruna, Askerlik görevinde bulunması nedeniyle tebligat yapılamaması halinde, görev yaptığı idareden nüfus kaydı ve ilgili askerlik şubesinin öğrenilerek,kendisine tebligat yapılabilme olanağı vardır.Bu nedenle askerde olduğundan tebligat yapılamıyan Devlet Memuru için ilanen tebligat yapılmasında mevzuata uyarlık yoktur. Davacının temyiz isteminin bu nedenle süre yönünden reddinde isabet görülmediğinden işin esası incelendi.
Soruşturma dosyasının incelenmesinden, davacının imza defterinde Şubat 1995 ayı ile Mart 1996 aylarında 103 gün imzasının bulunmamasına karşın dışarda görevli olduğu kabul edilecek bu sürenin üzerinde 192 gün için yolluk ve yövmiye aldığının belirlendiği anlaşılmaktadır.
Ancak bu belirleme yapılırken, imza defterinin itina ile korunup korunmadığı, imza atılması unutulmuş günlerin sonradan imzalanabilmesinin ne suretle önlendiği konularında soruşturma raporunda bilgi mevcut değildir. Bu durumda davacının görevi başında olduğu tarihlerde görev yerleri ve tarihleri belirtilerek görevlendirme yazılarının bulunması ve bu belgelere dayalı yolluk tahakkuklarının ita amirinin imzası ile tekemmül ettirilmiş olması karşısında, salt imza defteri ile yapılan karşılaştırmanın üstüne atılı disiplin suçunu işlediğini gösterir yeterli kanıt olarak kabul edilemez.
Açıklanan nedenlerle temyiz isteminin süreaşımı yönünden reddeden Mahkeme kararının bozularak işin esası yönünden de temyiz isteminin kabulü ile aksi görüşle iki yıl süre ile kademe ilerlemesinin durdurulması cezasına karşı açılmış olan davayı reddeden İdare Mahkemesi kararının bozulmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü :
Uyuşmazlık, davacının iki yıl süre ile kademe ilerlemesinin durdurulması cezası ile cezalandırılmasına ilişkin işlemden kaynaklanmıştır.
İdare Mahkemesince; davanın reddine dair karar, davacının askere gitmesi nedeniyle tebligat yapılmaması üzerine Tebligat Yasasının 35. maddesi uyarınca 25.4.1997 gününde yapılan ilanen tebligat tarihinden itibaren 30 günlük temyiz süresi geçirildikten sonra 29.6.1998 gününde yapılan temyiz istemi, süre aşımı nedeniyle reddedilmiştir.
Tebligat Yasasının 35. maddesinin ikinci fıkrasında, adresini değiştiren kimsenin, yenisini bildirmediği veya yeni adresi tebliğ memurunca tesbit edilemediği takdirde, tebliğ olunacak evrakın bir nüshası eski adresine ait binanın kapısına ve diğer nüshasıda tebliği yapan kazai merciin divanhanesine talik edileceği ve eski adresin kapısına talik tarihinin tebliğ tarihi sayılacağı kurala bağlanmıştır.
Dosyanın incelenmesinden, davacının adres olarak gösterdiği işyerinde tebliğ yapılamadığına ilişkin … gün ve … sayılı tebliğ mazbatasına, tebliğ memurunca, davacının askere gittiği ve veakeletini de … ‘a bıraktığı, ancak bu işinin gerçekten de vekil olup olmadığının bilinmediği için tebligatın iade edilmesi üzerine, anılan yasa hükmü uyarınca ilanen tebligat yoluna gidildiği anlaşılmaktadır.
Yukarıda anılan yasa hükmünde, ilanen tebligat yoluna gidilebilmesi için tebliğ memurunca kişinin yeni adresinin tesbit edilememesi halinde mümkün olduğundan, Devlet memuru olan ve askere giden davacının, askerlik görev yerinin veya avukatı olduğu söylenilen kişinin adresinin tebliğ memurunca tesbit edilebilmesi mümkün olabileceğine göre, yasal şartları oluşmadan yapılan ilanen tebligata göre temyiz süresinin hesaplanarak süre aşımı kararı verilmesinde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Açıklanan nedenlerle … İdare Mahkemesinin temyiz süre ret kararının bozulmasına ve temyiz isteminin tekemmül ettirilmek üzere dosyanın anılan mahkemeye gönderilmesine 5.11.1998 gününde oybirliği ile karar verildi.