Danıştay Kararı 8. Daire 1998/4045 E. 1998/4564 K. 24.12.1998 T.

8. Daire         1998/4045 E.  ,  1998/4564 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No: 1998/4045
Karar No: 1998/4564

Temyiz İsteminde Bulunan : … Üniversitesi Rektörlüğü
Vekilleri : …
Karşı Taraf : …
Vekili : …
İstemin Özeti : … Üniversitesi Turizm Meslek Yüksekokulunda öğrenci olan davacının bir yarı yıl okuldan uzaklaştırma cezası ile cezalandırılmasına ilişkin Meslek Yüksek Okulu Disiplin Kurulunun 26.6.1997 gün ve … sayılı kararının iptali istemiyle açılan davada; davacının okulla, öğrencilik sıfatıyla ilgisi bulunmayan eylemini disiplin suçu sayarak, disiplin cezası uygulanmasında hukuka uyarlık görülmediği gerekçesiyle dava konusu işlemi iptal eden … İdare Mahkemesinin … gün ve … sayılı kararının; olayın okulda meydana gelen bir kopya eylemiyle ilgili olduğu, öğrencilikle doğrudan ilgisi bulunduğu öne sürülerek 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49.maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istemidir.
Savunmanın Özeti : Yanıt verilmemiştir.
Danıştay Tetkik Hakimi … ‘nın Düşüncesi : Temyiz isteminin reddi gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı … ‘ün Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49.maddesinin 1.fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp idare mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemektedir.
Açıklanan nedenlerle, temyiz isteminin reddiyle idare mahkemesi kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü :
İdare ve Vergi Mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenip bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49.maddesinin 1.fıkrasında yazılı nedenlerin bulunmasına bağlıdır.
Uyuşmazlık, davacının bir yarıyıl okuldan uzaklaştırma cezasıyla cezalandırılmasına ilişkin işlemden doğmuştur.
2547 sayılı Yükseköğretim Yasasının 54.maddesinin, a fıkrasında, yükseköğretim kurumları içinde veya dışında yükseköğretim öğrenciliği sıfatına, onur ve şerefine aykırı harekette bulunan öğrencilere eylem başka bir suçu oluştursa bile ayrıca uyarma, kınama, bir haftadan bir aya kadar veya bir veya iki yarıyıl için kurumdan uzaklaştırma veya yükseköğretim kurumundan çıkarma cezaları verileceği, b. fıkrasında, bir fakülte, enstütü veya yüksekokulun içinde veya dışında öğrencilerin işlemiş oldukları disiplin suçlarından dolayı soruşturma yapmaya ve doğrudan gerekli cezayı vermeye veya disiplin kuruluna sevketmeye ilgili fakülte dekanı, enstitü veya yüksekokul müdürünün yetkili olduğu hükmü yer almıştır.
Bu madde hükmü uyarınca düzenlenen, … Üniversitesi Öğrenci Disiplin Yönetmeliğinin 8.maddesinin (e) bendinde, Üniversite personeline ve arkadaşlarına fiili tecavüzde bulunmanın bir veya iki yarıyıl Üniversiteden uzaklaştırma cezasını gerektirdiği, 13.maddesinde de, disiplin cezalarının verilmesinde tahrik ve suç işleme kastının bulunmaması gibi durumların hafifletici neden sayılabileceği ve bir derece hafif ceza verilebileceği kurala bağlanmıştır.
Olayda, davacının okulda meydana gelen kopya olayını okul dışına taşırarak arkadaşının evine gittiği ve fiili tecavüzde bulunduğu açık olup, bu eylemi nedeniyle disiplin cezasıyla cezalandırılmasında hukuka aykırılık bulunmamaktadır.
Ancak, dosyadaki bilgi ve belgelerden daha önce disiplin cezası almadığı ve birinci sınıfın derslerinden başarılı olduğu anlaşılan davacının, olayın gelişimi de gözönünde tutularak, Yönetmeliğin 13.maddesi uyarınca bir alt ceza ile cezalandırılması hakkaniyete daha uygun olacaktır.
Açıklanan nedenlerle, sonucu itibariyle doğru olan …İdare Mahkemesi kararı usul ve yasaya uygun olup, bozulmasını gerektiren başka bir neden bulunmadığından temyiz isteminin reddine, yargılama giderlerinin temyiz isteminde bulunan üzerinde bırakılmasına 24.12.1998 gününde esasta oybirliği gerekçede oyçokluğu ile karar verildi.
Azlık Oyu (X) :İdare ve Vergi Mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenip bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49.maddesinin 1.fıkrasında yazılı nedenlerin bulunmasına bağlıdır.
İdare Mahkemesince verilen kararın dayandığı gerekçe Usul ve Yasaya uygun olup, bozulmasını gerektiren bir neden bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanması gerektiği oyu ile çoğunluk kararına katılmıyoruz.