Danıştay Kararı 8. Daire 1998/2952 E. 1999/20 K. 12.01.1999 T.

8. Daire         1998/2952 E.  ,  1999/20 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 1998/2952
Karar No: 1999/20

Davacı : …
Davalı : Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı
Vekili : …
İstemin Özeti : Davacının … Fakültesinden 27.6.1997 tarihinde aldığı Diş Hekimliği Diplomasının denkliğinin tanınması için Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına yaptığı başvurunun cevap verilmemek suretiyle zımnen reddine ilişkin davalı idare işleminin, Yükseköğretim Kurulu ile Milli Eğitim Bakanlığının gözetim ve denetiminde burslu olarak öğrenim gördüğü, öğrenim hürriyetinin bu şekilde kısıtlanamayacağı öne sürülerek iptali istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Denklik Yönetmeliği ile lisans diplomalarının denklik işlemlerinde yurtdışında verilen eğitimin düzeyi ve içeriği konusunda bir tereddüt hasıl olduğunda öğrencinin kazanması gereken en az bilgi düzeyinin tesbitine yönelik olarak özel bir seviye tesbit sınavı yapılacağının kurala bağlandığı, davacının Yükseköğretim Yürütme Kurulunun, burs almak suretiyle yurtdışında öğrenim gören öğrencilere Seviye Tesbit Sınavının ilk aşamasından muaf tutulmalarına ilişkin 18.8.1997 gün ve … sayılı kararı uyarınca bu sınavın ikinci aşamasına girdiği ve 22 puan alarak başarısız oluduğu ön sürülerek açılan davanın reddi gerektiği savunulmuştur.
Danıştay Tetkik Hakimi … ‘ün Düşüncesi : Davanın reddi gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı … ‘ın Düşüncesi : Davacı, … Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği diplomasının denkliğinin kabulü için yaptığı başvurunun reddine ilişkin işlemin iptalini istemektedir.
Davalı idare tarafından ilgilinin başvurusunun denklik yönetmeliği hükümleri uyarınca incelenip, bu yönetmeliğin 6. maddesine göre yapılacak seviye tesbit sınavına girmesi gerektiği yolunda tabligat yapıldığı, bu nedenle şu anda menfaatini ihlal eden bir durum ve davaya konu teşkil edecek bir işlem bulunmadığı ileri sürülmekte ise de, davacının hiçbir sınav yapılmadan doğrudan denklik belgesi verilmesi istemi reddedildiğinden, usule ilişkin bu itiraz yerinde görülmemiştir.
İşin esasına gelince;
2547 sayılı Yasanın 7.maddesinin (p) bendinde,yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından alınan önlisans,lisans ve lisansüstü diplomalarının denkliğini tesbit etmek görev ve yetkisi yükseköğretim kuruluna verilmiştir.
Bu denkliğin tesbiti için,yurtdışında yapılan eğitimin yurt içindeki düzey ve kalitede olması gerekir.
Diplomaların denklik yönünden değerlendirilmesi yasanın 7/p maddesi gereğince hazırlanıp 14.7.1996 günlü Resmi Güazetede yayınlanan “Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Denklik Yönetmeliği” hükümlerine göre yapılmaktadır.
Yönetmeliğin 3.maddesinde sayılan belgelerin verilmesinden sonra,4.maddeye göre diploma denklik komisyonunca ön inceleme yapılmakta,araştırma sonunda gerekirse dış ülkedeki eğitim müşavirliği veya ataşeliğinin görüşüne başvurulmakta,gene ihtiyaç duyulursa,belgeler bir yükseköğretim kurumuna incelettirilip görüş alınmaktadır.
Yönetmeliğin 6.maddesinde,yapılan inceleme sonucunda uygun görülenlere denklik belgesi verileceği,lisans eğitiminin düzeyi ve içeriği konusunda bir duraksamaya düşülürse adayın,usul ve esasları yükseköğretim Kurulunca belirlenen,sınıf geçme,ders geçme niteliğinde olmayan,ancak öğrencinin almış olduğu derslerin kapsamının ve öğrencinin kazanması gereken en az bilgi düzeyinin tesbitine yönelik bir “seviye tesbit sınavına” tabi tutulabileceği, sınav sonucuna göre adaylara denklik belgesi verilebileceği, eğitim düzeyi önlisans düzeyinde ise,ön lisans diploması denklik belgesi verileceği veya eğitim düzeyi üniversiteler bir eğitime denk görülmeyenlere denklik belgesi verilemeyeceği hükme bağlanmıştır.
Dosyanın incelenmesinden, davacının başvurusunun yönetmelik hükümlerine göre incelendiği, yapılan değerlendirme sonucunda burslu okuduğu dikkate alınarak yürütme kurulu kararı uyarınca seviye tesbit sınavının ikinci aşamasına alınmasına karar verildiği anlaşılmaktadır. Bu durumda davacının seviye tesbit sınavı sonucuna ve bu sonuca göre tesis edilecek işleme karşı yeni bir dava açabileceği tabii bulunmakla birlikte doğrudan denklik belgesi verilmeyip seviye tesbit sınavına alınmasında hukuka aykırılık bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle dayanaktan yoksun davanın reddi gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü :
Dava, davacının burslu olarak öğrenim gördüğü … Üniversitesi Stomatoloji (Diş Hekimliği) Fakültesinden aldığı diplomanın denkliğinin tanınması istemiyle idareye yaptığı başvurunun zımnen reddedilmesine ilişkin işlemin iptali istemiyle açılmıştır.
2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7/p maddesinde, yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından alınmış ön lisans, lisans ve lisansüstü diplomalarının denkliğini tesbit etmek Yükseköğretim Kurulunun görevleri arasında sayılmıştır.
Denklik işleminin kabulü için diplomanın alındığı kurumun uluslararası veya ikili anlaşmalarla tanınmış bir kurum olmasının yanı sıra eğitimin yapıldığı programın Türkiye’deki benzeri eğitim programına denk olduğu eğitim düzeyi ve öğrenim alanının açıkça tesbit edilmiş olması gerekmektedir.
Yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarından alınmış önlisans, lisans ve yükseklisans diplomalarının denklik işlemlerinde uyulacak usul ve esasları düzenlemek amacıyla 2547 sayılı Yasanın 7/p maddesi gereğince Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Denklik Yönetmeliği hazırlanmıştır.
Bu yönetmeliğin 6. maddesinde, Yönetmelik hükümleri uyarınca yapılan inceleme sonucunda uygun görülenlere denklik belgesi verileceği, ancak lisans eğitimi düzeyi ve içeriği konusunda bir tereddüt hasıl olduğunda, öğrencinin almış olduğu derslerin kapsamının ve öğrencinin kazanması gereken en az bilgi düzeyinin tesbitine yönelik özel bir seviye tesbit sınavına tabi tutulabileceği ve bu sınav sonucuna göre adaylara denklik belgesi verilebileceği hükme bağlanmıştır.
Yükseköğretim Yürütme Kurulunun 8.7.1998 gün ve … sayılı kararı ile, yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarından Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık ve Mühendislik alanlarından mezun olarak denklik işlemlerini yaptırmak üzere yapılan başvuruların incelenmesi sonucunda, başvuru sahiplerinin yukarıda anılan Yönetmeliğin 6. maddesi uyarınca seviye tesbit sınavına alınmalarına, ancak yapılan incelemede burslu oldukları tesbit edilen ilgililerin 18.8.1997 gün ve … sayılı Yürütme Kurulu Kararı uyarınca seviye tesbit sınavının ilk aşamasından muaf tutularak sınavın 2. aşamasına alınmalarına karar verildiği anlaşılmaktadır.
Bakılan davada, Azerbaycan Cumhuriyetinden burs almak suretiyle Yükseköğretim Kurulunca yerleştirildiği … Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinde öğrenim gören davacının, seviye tesbit sınavının 2. aşamasına girerek 22 puanla başarısız olduğu görülmektedir.
Bu durumda, davacının diplomasının denklik işleminin yapılması istemiyle idareye yaptığı başvurusunun zımnen reddine ilişkin işlemde ve ilgilinin burslu olduğu dikkate alınarak seviye tesbit sınavının 2. aşamasına alınmasında hukuka aykırılık bulunmamıştır.
Açıklanan nedenlerle, haklı dayanağı bulunmayan davacının reddine yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılması ve … lira vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalı idereye verilmesine 12.1.1999 gününde oybirliği ile karar verildi.