Danıştay Kararı 8. Daire 1998/2325 E. 1999/6414 K. 18.11.1999 T.

8. Daire         1998/2325 E.  ,  1999/6414 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 1998/2325
Karar No : 1999/6414

Temyiz İsteminde Bulunan : …
Vekili : …
Karşı Taraf : …
İstemin Özeti : … Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Jeofizik Mühendisliği 2. öğretim programına kayıt yaptıran davacının, öğretim başlamadan okula devam edemeyeceğini bildirerek yatırdığı harcın iade edilmesine yönelik 30.9.1993 günlü başvurusunun reddine ilişkin davalı idare işleminin iptali istemiyle açılan davada; yükseköğretim kurumlarında ikili öğretim yapılması hakkındaki 3843 sayılı Yasanın 3/d maddesinde, öğrenim ücretinin, ikinci öğretimde öğrencilerin eğitim-öğretimin karşılığı olarak ödeyecekleri ücreti ifade ettiği, 7. maddesinde, ikinci öğretimin isteğe bağlı ve paralı olduğu, ayrıca öğrenim ücretlerinin birinci taksidini ödemeyenlerin kayıtlarının yapılmayacağı ve yenilenmeyeceği kurallarına yer verildiği, bu kurallar uyarınca kayıt esnasında alınan öğrenim ücretinin, öğrencinin göreceği eğitim ve öğretimin karşılığı olarak ve yapılacak giderler için alındığı, dolayısıyla öğretim ücretinin birinci taksidini ödemeyenlerin kaydının yapılmaması gibi kayıt yaptırdıktan sonra öğrencinin öğrenim görmekten vazgeçip kendi isteğiyle ve henüz hiç öğrenim görmeksizin kaydını sildirmesi durumunda yatırmış olduğu öğrenim ücretinin iade edilmesi gerektiği gerekçesiyle dava konusu işlemi iptal eden …. İdare Mahkemesinin … gün ve … sayılı kararının; davacının kayıt yaptırması suretiyle bir kişilik kontenjanı işgal ettiği, yerine başkasının kayıt imkanı kalmadığına göre davalı idareye belli bir maliyetinin söz konusu olduğu öne sürülerek, 2577 sayılı Yasanın 49.maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : Yanıt verilmemiştir.
Danıştay Tetkik Hakimi … ‘nin Düşüncesi: Temyiz isteminin kabulüyle mahkeme kararının bozulması gerekeceği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı … ‘nın Düşüncesi: Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49.maddesinin 1.fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp idare mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemektedir.
Açıklanan nedenlerle, temyiz isteminin reddiyle idare mahkemesi kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü :
İdare ve Vergi Mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenip bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49.maddesinin 1.fıkrasında yazılı nedenlerin bulunmasına bağlıdır.
İdare Mahkemesince verilen kararın dayandığı gerekçe Usul ve Yasaya uygun olup, bozulmasını gerektiren bir neden bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına ve yargılama giderlerinin temyiz isteminde bulunan üzerinde bırakılmasına 18.11.1999 gününde oybirliği ile karar verildi.