Danıştay Kararı 8. Daire 1998/2167 E. 2000/3705 K. 17.05.2000 T.

8. Daire         1998/2167 E.  ,  2000/3705 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No: 1998/2167
Karar No: 2000/3705

Temyiz İsteminde Bulunan : …
Vekilleri : …
Karşı Taraf : …
Vekili : …
İstemin Özeti : Davacı Oda’nın berber esnafına hafta tatili çalışma ruhsatı verilmemesi ve verilmiş olan ruhsatların iptal edilmesi yolundaki başvurusunun reddine ilişkin … Belediye Başkanlığı işleminin iptali istemiyle açılan davada; berber esnafının yasal düzenlemelerde hafta tatilinden istisna tutulmadığı, işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemi iptal eden … İdare Mahkemesinin … gün ve … sayılı kararının; 2577 sayılı Yasanın 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istemidir.
Savunmanın Özeti : Savunma verilmemiştir.
Danıştay Tetkik Hakimi … ‘in Düşüncesi : İstemin kabulünün gerekeceği düşünülmektedir. Danıştay Savcısı … ‘ın Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49.maddesinin 1.fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp idare mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemektedir.
Açıklanan nedenlerle, temyiz isteminin reddiyle idare mahkemesi kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü :
Uyuşmazlık, berber esnafına hafta tatili çalışma izni verilmesi işlemine ilişkindir
. 1580 sayılı Belediye Yasasının, 15. maddesinin 20. bendinde, Hafta Tatili Kanunundan istifade etmek isteyenlere izin vermek belediyenin görevleri arasında sayılmış, öte yandan, Hafta Tatili Hakkında Kanunun 1. maddesinde, onbin veya on binden fazla nüfusu bulunan şehirlerde bütün fabrika, imalathane, tezgah, dükkan, mağaza, yazıhane, ticarethane, sınai ve ticari bütün müessese ve bunlara bağlı yerlerin hafta da bir gün tatili faaliyet etmelerinin zorunlu olduğu, 4. maddesinde ….gibi müesseselerin belirtilen günde hafta tatilinden müstesna oldukları, ancak bu gibi müesseselerde çalışanların değişimli olarak haftada birer gün izinli olacakları, aynı Yasanın 8. maddesinde ise, bu Yasanın istisna hükümlerinden yararlanmak isteyen müesseselerin sahip veya sorumlu müdürlerinin yerel belediye meclislerine, müesseselerinin çeşidi, özellikleri ve şartları ve çalıştırdıkları memur ve işçi miktarını bildiren bir beyanname vererek izin almalarının gerektiği, izinlerin bir sene için geçerli olacağı öngörülmüştür.
Dosyanın incelenmesinden, davacı … Berberler Odası Başkanlığının, berber esnafına hafta tatili çalışma izni verilmemesi ve bu yönde karar alınması, verilmiş olan tüm izinlerin iptali yoluna gidilmesi istemiyle davalı belediyeye yaptığı başvurun, davalı idare tarafından, berberlerin hafta tatilinde çalışmalarının sakıncalı olmadığı, bu yönde verilmiş yargı kararları bulunduğunun bildirilmesi üzerine, davacı oda tarafından dava konusu yapıldığı anlaşılmıştır.
Yukarda metni alınan Yasanın 4. maddesi hükmü uyarınca berberler hafta tatili izninden istisna edilmemişler ise de, 8. maddesi hükmü uyarınca da, ilgili belediyeye durumlarını bildiren bir dilekçe ile başvurmaları halinde, belediyenin gerekli inceleme ve araştırmaları yaparak hafta tatili çalışma izni verebilecekleri tabiidir.
Bu durumda, ilgili Yasalarda kendisine tanınan yetki üzerine, gerekli koşulları taşıyan berberlere hafta sonu çalışma izni verilmesi ve izin verilmiş olan berberlere ait izin belgelerinin iptal edilmemesi yolundaki belediye başkanlığı işleminde hukuka aykırılık bulunmakaktadır.
Açıklanan nedenlerle, … İdare Mahkemesi kararının bozulmasına, yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın anılan mahkemeye gönderilmesine 17.5.2000 gününde oybirliği ile karar verildi.