Danıştay Kararı 8. Daire 1997/84 E. 1999/5556 K. 26.10.1999 T.

8. Daire         1997/84 E.  ,  1999/5556 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No: 1997/84
Karar No: 1999/5556

Temyiz İsteminde Bulunan : …
Karşı Taraf : … Üniversitesi Rektörlüğü
Vekili : …
İstemin Özeti : 4111 sayılı Af Yasası ile tanınan ek sınav hakkından faydalanmak için başvuruda bulunan davacının, başarısız olduğu derslerin yanısıra daha önce 3747 sayılı Af Yasasından yararlanarak girdiği sınavlar sonucunda başarılı olduğu iki dersten de sınava girmesi gerektiği yolunda tesis edilen işlemin iptali istemiyle açılan davayı, davacının, 1981 yılında kayıt yaptırdığı … Üniversitesi Makina Mühendisliği bölümününü azami öğrenim süresi içerisinde bitiremediği için 1987-1988 öğretim yılı sonunda ilişiğinin kesildiği, 3747 sayılı Af Yasasından faydalanarak başarısız olduğu dört dersten sınava girdiği ve bunlardan Yüksek Matematik I ile Yüksek Matemetik II derslerinden başarılı, Matematik I ile Matematik II derslerinden ise başarısız olduğu, 4111 sayılı Af Yasası ile tanınan ek sınav hakkından yararlanmak için başvuruda bulunduğu, başvurusunun değerlendirilmesi sonucunda, daha önce 3747 sayılı Yasadan yararlanarak girip de başarlı olduğu derslerden de sınava girmesi gerektiği yönünde dava konusu işlemin tesis edildiğinin anlaşıldığı, bu durumda daha önce 3747 sayılı Af yasasından yararlanarak girdiği sınavların ikisinden başarılı olmuş olsa bile bu yasaya göre göre başarısız olduğu derslere ilişkin tüm sınavlarda başarılı olup, öğrencilik hakkını kazanamadığından, başarılı olduğu derslerin sınavlarının geçersiz sayılarak, yeniden sınava tabi tutulması işleminde mevzuata aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle reddeden, … İdare Mahkemesinin … gün ve … sayılı kararının, tesis edilen işlemin hukuka aykırı olduğu, emsal olayda … İdare Mahkemesince iptal kararı verildiği öne sürülerek, 2577 sayılı Yasanın 49.maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istemidir. Savunmanın Özeti : İstemin reddi ile mahkeme kararının onanması gerektiği yolundadır. Danıştay Tetkik Hakimi … ‘in Düşüncesi: Temyiz isteminin kabulü ile mahkeme kararının bozulması gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı … ‘ün Düşüncesi: Uyuşmazlık, 4111 sayılı af yasasından yararlanmak için başvuran davacının daha önce 3747 sayılı af yasasından yararlanarak girdiği ve başarılı olduğu iki dersten de sınava girip girmeyeceği noktasından kaynaklanmıştır.
Olayda, davacının azami öğrenim süresini tamamladığı için ilişiğinin kesildiği tarihte mevcut dört başarısız dersinin bulunduğu, 3747 sayılı af yasasından yararlanarak sınavına girdiği bu derslerin ikisinden yeniden başarısız olduğu için kaydının açılarak öğrenci statüsünü kazanamadığı anlaşılmaktadır.
Bu durumda, 4111 sayılı yeni af yasasından yararlanmak için yaptığı bu başvuru sonucunda verilen yeni sınav haklarının başarısız olduğu dört dersi de kapsaması hakkaniyet gereğidir. Kaldı ki, önceki af yasasına göre başarılı olunan sınavlardan muaf tutulacağına ilişkin herhangi bir kural 4111 sayılı yasada yer almamıştır.
Açıklanan nedenlerle davanın reddi yolunda verilen İdare Mahkemesi kararının onanması gerekir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü :
Uyuşmazlık, … Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü öğrencisi iken Fakülteden ilişiği kesilen ve 4111 sayılı Af Yasasından yararlanmak için başvuruda bulunan davacının, daha önce 3747 sayılı Af Yasası uyarınca sınavlarına girerek başardığı derslerden de sınava girmesi gerektiği yoluda tesis edilen işlemden doğmuştur.
3747 sayılı Kanunla 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununa eklenen geçici 37. madde”… ilişiklerinin kesilmesine sebep olan her ders için bir sınav hakkı verilir. Sınavlar başvuru tarihini izleyen iki ay içinde yapılacak şekilde ilgili yükseköğretim kurumunca ilan edilir ve uygulanır. Bu sınavlarda başarılı olamayanlara başarılı olamadıkları dersler için bir bütünleme sınav hakkı verilir. Bütünleme sınavları ilk sınavı izleyen iki ay içinde yapılır. Bunlardan başarılı olanlar, kayıtları yeniden açılmak suretiyle 44. maddedeki sınırlar icinde öğrenimlerine devam ederler…” hükmünü içermektedir.
2547 sayılı Kanuna 4111 sayılı Kanunla eklenen Geciçi 43. maddede ise, “44. maddede yapılan değişiklikten yararlanmak üzere (hazırlık ve ara sınıflar dahil bütün sınıflarda) 1981-1982 eğitim-öğretim yılından başlamak üzere bu Kanunun yayımı tarihine kadar her ne sebeple olursa olsun (kendi isteği ile ayrılanlar dahil) okullardan ilişiği kesilen öğrencilere (öğrenci katkı payını ödeyemedikleri için ilişiği kesilenler dahil) ilişiklerinin kesilmesine sebep olan bütün dersler için iki sınav hakkı verilir. Sınavlar başvuru tarihinden itibaren iki ay içinde ilgili Yükseköğretim Kurumu tarafından ilan edilir ve uygulanır. Bu sınavlarda başarılı olanlar kayıtları yeniden açılmak suretiyle 44. maddedeki sınırlar içinde öğrenimlerine devam ederler” hükmü yeralmaktadır. 4111 sayılı Yasada, okuldan ilişiği kesilmiş olan öğrencilerin, daha önceki af yasalarından yararlanarak girdiği sınavlarda başarılı olduğu derslerden muaf tutulacağı ya da tutulmayacağı yolunda herhangi bir düzenleme yer almamaktadır.
Ancak eğitim sistemimizde zaman zaman gündeme gelen ve kamuoyunda öğrenci affı olarak tanımlanan yasaların, değişik nedenlerle okudukları öğretim kurumundan ilişiği kesilen öğrencileri yeniden eğitim-öğretim sürecine kazandırarak yükseköğrenim yapma olanağı sağlamak amacı ile çıkarıldıkları bilinen bir gerçektir.
Bu durumda, öğrencilerin, af yasaları uyarınca girdikleri sınavlarda başarılı oldukları derslerin gözardı edilmesi ve bu sınavlara girip de başarılı olamayan öğrencilerle bir tutularak yeniden sınava girmelerinin şart koşulması, hakkaniyet ve eşitlik ilkelerine uygun olmadığı gibi öğrenci affı yasaları ile verilmek istenen amaca da aykırı düşeceğinden aksi yöndeki İdare Mahkemesi kararında hukuki isabet görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle, … İdare Mahkemesi kararının bozulmasına, dosyanın yeniden bir karar verilmek üzere anılan İdare Mahkemesine gönderilmesine 26.10.1999 gününde oybirliği ile karar verildi.