Danıştay Kararı 8. Daire 1997/6176 E. 1998/303 K. 10.02.1998 T.

8. Daire         1997/6176 E.  ,  1998/303 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No: 1997/6176
Karar No: 1998/303

Davacı : …
Vekili : …
Davalı : … Valiliği
Davanın Özeti : Davacının … Belediye Başkanlığından düşürülmesine ilişkin Dairemizin 27.8.1997 gün ve E:1997/3097, K:1997/2389 sayılı kararı ile, bu karara dayalı … Valiliğinin … gün ve … sayılı işleminin, Danıştay’ca verilen kararın kesinleşmediği, belediye başkanlarının düşürülmesi hakkında Sekizinci Dairenin verdiği kararların yargı kararı olmayıp idari bir karar olduğu, bu kararın uygulanması sonucu tesis edilen işlemin usul ve esas bakımından mevzuata aykırı olduğu öne sürülerek iptali istemidir.
Danıştay Tetkik Hakimi … ‘nın Düşüncesi : Davanın Dairemiz kararına yönelik kısmının incelenmeksizin reddi, … Valiliği işlemine yönelik kısmının ise görevden reddi ile dosyanın … İdare Mahkemesine gönderilmesi gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 14. maddesi uyarınca dosya incelendi.
Dava, davacının … Belediye Başkanlığından düşürülmesine ilişkin Dairemizin 27.8.1997 gün ve E:1997/3097, K:1997/2389 sayılı kararı ile bu karara dayalı … Valiliğinin … gün ve … sayılı işleminin iptali istemiyle açılmıştır.
T.C.Anayasasının Mahalli İdareler başlıklı 127. maddesinin 4. fıkrasında, mahalli idarelerin seçilmiş organlarının, organlık sıfatını kazanmalarına ilişkin itirazların çözümü ve kaybetmeleri konusundaki denetimin yargı yolu ile olacağı kuralı yer almıştır.
2575 sayılı Danıştay Yasasının, İlk Derece Mahkemesi Olarak Danıştay’da Görülecek Davalar başlıklı 24. maddesinin değişik 2. fıkrasında, Danıştay’ın, belediyeler ile il özel idarelerinin seçimle gelen organlarının organlık sıfatını kaybetmeleri hakkındaki istemleri inceleyip karara bağlayacağı hükme bağlanmıştır.
1580 sayılı Belediye Yasasının değişik maddelerinde de secilmiş organların organlık sıfatını kaybetmelerine ilişkin istemlerin Danıştay’da incelenerek karara bağlanacağına ilişkin kurullar bulunmaktadır.
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının Ek 2. maddesinde de, belediyeler ile il özel idarelerinin seçilmiş organlarının organlık sıfatını kaybetmelerine ilişkin olarak yetkili mercilerden Danıştay’a gönderilen dosyalara ilişkin yapılacak işlemler ve uygulanacak usul gösterilmiş, aynı maddenin 2. fıkrasında bu kararlara karşı tebliğini izleyen günden itibaren onbeş gün içerisinde Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kuruluna itiraz edilebileceği, itirazın bir ay içerisinde sonuçlandırılacağı ve itiraz üzerine verilen kararın kesin olduğu hüküm altına alınmıştır. Yukarıdaki düzenlemelerin birlikte değerlendirilmesinden, mahalli idarelerin seçilmiş organlarının organlık sıfatını kazanmalarına ilişkin itirazların çözümü ve kaybetmeleri konusundaki denetimin yargı yolu ile olacağı kesin olarak kurala bağlanmıştır.
Bu durumda, 2577 sayılı Yasanın Ek 2. maddesinde belirlenen usule uygun olarak Dairemizce verilen karara karşı, yine aynı madde uyarınca onbeş gün içinde itiraz hakkı tanınmış olup, başka bir yol bulunmamaktadır.
Bu nedenle, yargı organınca verilen ve kesinleşen bu kararın yeniden incelenme olanağı bulunmamaktadır.
Davanın … Valiliği işlemine ilişkin kısmına gelince;
1580 sayılı Belediye Yasasının 93. maddesinin 2. fıkrasında, belediye başkanlığının boşaldığı veya başkanın görevden uzaklaştırıldığı hallerde, belediye meclisinin on gün içinde toplanmasının vali tarafından sağlanacağı, belediye başkanlığının boşalması halinde bir başkan seçileceği, yeni seçilen başkanın görev süresinin, yerine seçildiği başkanın görev süresi kadar olduğu belirtilmiştir. Olayda, davacının, Dairemiz kararıyla belediye başkanlığından düşürülmesi üzerine, bu kararın doğal neticesi olarak yukarıdaki Yasa kuralı uyarınca tesis edilen işlemde de hukuka aykırılık bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle, davanın Dairemiz kararına ilişkin kısmının incelenmeksizin reddine, … Valiliği işlemine ilişkin kısmının ise reddine, yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına 10.2.1998 gününde oybirliği ile karar verildi.