Danıştay Kararı 8. Daire 1997/5559 E. 2000/549 K. 26.01.2000 T.

8. Daire         1997/5559 E.  ,  2000/549 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No: 1997/5559
Karar No: 2000/549

Davacı : …
Davalı : Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı
Vekili : …
Davanın Özeti : Dava, … Tıp Akademisi 3. sınıf öğrencisi iken Fakülte Yönetim Kurulun … gün ve … sayılı kararıyla ilişiği kesilen davacının, 4305 sayılı Yasadan yararlanmak istemiyle yaptığı başvurunun, Yasadan, bu yasının yayımı tarihine kadar ilişiği kesilenlerin yararlanacağı, davacının ise bu tarihten sonra ilişiğinin kesilmesi nedeniyle bu yasadan yararlanamayacağına ilişkin Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının … gün ve … sayılı kararının; kanunun ilgili maddesinin ikinci fıkrası uyarınca bu kanundan yararlanması gerektiği öne sürülerek iptali istemiyle açılmıştır.
Savunmanın Özeti : Davacının ilişiğinin 4305 sayılı kanunun yayınlandığı tarihten sonra kesilmiş olması nedeniyle bu yasadan yararlanamayacağı, bu nedenle davanın reddi gerektiği savunulmaktadır.
Danıştay Tetkik Hakimi … ‘in Düşüncesi : Dava konsu işlemin iptali gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı … ‘ün Düşüncesi : Dava, … Tıp Akademisi 3.sınıf öğrencisi iken 3 dersten başarısız olması nedeniyle 10.9.1997 günlü yönetim kurulu kararı ile ilişiği kesilen davacının 4305 sayılı Yasadan yararlanmak için yaptığı başvurunun reddine ilişkin Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı işleminin iptali dileğiyle açılmıştır.
Kamuoyunda öğrenci affı olarak bilinen 4305 sayılı yasa ile 2547 sayılı yasaya eklenen geçici 45.madde 2 fıkradan oluşmaktadır. Maddenin 1.fıkrasında … Tıp Akademisi öğrencileri için özel hüküm getirilmiş, bu Akademiden 1994-95 öğretim yılından başlamak üzere yasanın yayımı tarihine kadar ilişiği kesilmiş olanların yayım tarihinden itibaren üç ay içinde başvurmaları halinde okuyacakları başka tıp fakultelerinin gösterilmesi öngörülmüştür. Anılan Yasa maddesinin 2.fıkrasında ise … Tıp Akademisi dışındaki genel yükseköğretim programları öğrencileri için getirilen hükümle bu yasanın yayımı tarihine kadar kurumları ile ilişkisi kesilmiş olan öğrenciler af kapsamına alınmışlardır.
… Tıp Akademisinden ilişiği kesilen davacının durumu metni açıklanan yasa maddesinin Akademi için özel hüküm içeren 1.fıkrasına uymamaktadır. Ancak, … Tıp Fakültesi diğer tıp fakülteleri düzeyinde yapan bir yükseköğretim kurumu olduğundan bu kurumun maddenin 2.fıkrasında yer alan genel yükseköğretim kurumlarından farkı bulunmamaktadır.
Bu yorum, aynı olay nedeniyle başka bir öğrenci tarafından açılan davada Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu tarafından kabul edilmiş ve yürütmenin durdurulmasına karar verilmiştir.
2577 sayılı Yasanın 49.maddesinin 4.fıkrasına göre Danıştay İdari ve Vergi Dava Daireleri Genel Kurulları kararlarına uyulması zorunludur.
Bu durumda, idarece davacının durumunun 4305 sayılı Yasanın 2.fıkrasına göre değerlendirilerek işlem tesisi gereklidir.
Açıklanan gerekçelerle bu değerlendirme yapılmadan isteminin reddi yolunda oluşturulan işlemin iptalinin uygun olduğu düşünülmüştür.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
Dava, … Tıp Akademisi 3. sınıf öğrencisi iken Fakülte Yönetim Kurulunun 10.9.1997 gün ve 6 sayılı kararıyla ilişiği kesilen davacının, 4305 sayılı Yasadan yararlanmak istemiyle yaptığı başvurunun, anılan yasadan, bu yasanın yayımı tarihine kadar ilişiği kesilenlerin yararlanacağı, davacının ise bu tarihten sonra ilişiğinin kesilmesi nedeniyle yararlanamayacağına ilişkin Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 2.10.1997 gün ve … sayılı kararının; kanunun ilgili maddesinin ikinci fıkrası uyarınca bu kanundan yararlanması gerektiği öne sürülerek iptali istemiyle açılmıştır.
18.8.1997 günlü 23084 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 4305 sayılı, Yükseköğretim Kanununa Bir Geçici Madde Eklenmesi Hakkında Yasanın 1 inci maddesiyle, 2547 sayılı Yasaya eklenen geçici 45 inci madde, 1994-1995 eğitim-öğretim yılından başlamak üzere … Tıp Akademisinde okurken bu Yasanın yayımı tarihine kadar her ne sebeple olursa olsun okullarından ilişiği kesilmiş olanların (yargıya intikal etmiş disiplin suçu nedeniyle ilişiği kesilenler hariç), bu yasanın yayımı tarihinden itibaren üç ay içerisinde başvurmaları halinde, Yükseköğretim Kurulunca okuyacakları tıp fakülteleri belirlenir. Belirlenen tıp fakültelerince intibakları yapılır ve bu öğrenciler 2547 sayılı Yasanın geçici 40 ncı maddesi ve ilgili hükümlerinden diğer öğrenciler gibi yararlanırlar.
Halen eğitim ve öğretim yapan kurumlarda; bu Kanunun yayımı tarihine kadar her ne sebeple olursa olsun kurumları ile ilişkisi kesilmiş veya kesilme durumuna gelmiş olanlara (master ve doktora öğrencileri dahil) bu Kanunun yayımı tarihinden, 1996-1997 eğitim-öğretim yılı sonunda ilişiği kesilecek olanlara ilişkilerinin kesildiği tarihten itibaren iki ay içinde ilgili yükseköğretim kurumlarına başvurmaları şartıyla ilişkilerinin kesilmesine sebep (vizeli veya vizesiz) olan her ders için iki sınav hakkı verilir. Sınavlar başvuru tarihini izleyen iki ay içinde yapılacak şekilde ilgili yükseköğretim kurumunca ilan edilir ve uygulanır. Bu sınavlarda başarılı olamayanlara başarılı olamadıkları dersler için bir bütünleme hakkı verilir. Bütünleme sınavları ilk sınavı izleyen iki ay içinde yapılır” hükmünü taşımaktadır.
Dosyanın incelenmesinden, … Tıp Akademisi 3.sınıf öğrencisi olan davacının, 1996-1997 eğitim-öğretim yılı içinde üç dersten başarısız olması nedeniyle … Tıp Akademisi Fakülte Kurulunun 10.9.1997 tarihli kararıyla okul ile ilişiğinin kesildiği; davacının, okulla ilişiğinin kesilmesine ilişkin işlemin kendisine tebliğ edildiği 29.9.1997 tarihinde 4305 sayılı Kanundan yararlanmak için Yükseköğretim Kuruluna başvuruda bulunduğu; ilgili Kurum tarafından, 4305 sayılı Kanundan bu Kanunun yayım tarihine kadar ilişiği kesilenlerin yararlanabildikleri, davacının ilişkisinin ise söz konusu tarihten sonra kesilmiş olması nedeniyle anılan Kanundan yararlanamayacağının bildirilmesi üzerine de bakılan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.
2547 sayılı Kanuna 4305 sayılı Kanunla eklenen geçici 45 inci maddenin 1 inci fıkrası hükmü ile yalnızca … Tıp Akademisinden kaydı silinenlerin başka tıp fakültelerine intibakları ile ilgili düzenleme getirilmiş; 2 inci fıkrada ise halen eğitim ve öğretim yapan bütün yükseköğretim kurumları yönünden düzenleme yapılmış ve Kanunun yayımı tarihinden önce ilişiği kesilenler ile 1996-1997 öğretim yılı sonunda ilişiği kesilecek olanlara, ilişiklerinin kesilmesine sebep olan her ders için iki sınav hakkı ve ayrıca bütünleme sınavına girme olanağı tanınmış bulunmaktadır.
… Tıp Akademisi Yönetmeliğinin 3 üncü maddesinin 3 üncü bendi, Akademi bünyesindeki … Tıp Fakültesini, diğer üniversite tıp fakülteleri düzeyinde tıp öğretimi yapan bir yükseköğretim kurumu olarak tanımlamakta olup; bu yükseköğretim kurumunun da yukarıda anılan 2 nci fıkra kapsamında olduğu anlaşılmaktadır.
Davacı dava dilekçesinde, Yükseköğretim Kuruluna yapmış olduğu başvuruda 4305 sayılı Kanunun birinci ve ikinci fıkrası yönünden özel bir belirleme yapmadan genel olarak Kanundan yararlanmak amacıyla başvuruda bulunduğunu belirtmektedir. Davacının durumu Kanunun birinci fıkrası kapsamına girmemekle birlikte, ikinci fıkra yönünden bu Kanundan yararlanma olanağı bulunduğundan, Yüksek Öğretim Kurulunca, başvurunun bu yönde değerlendirilmek üzere ilgili Yükseköğretim Kurumu olan … Tıp Akademisine intikali gerekirken bu yapılmayarak, Kanundan yararlanamayacağı gerekçesiyle istemi reddetmesinde hukuka uyarlık bulunmamıştır.
Açıklanan nedenlerle, dava konusu işlemin iptaline, … lira yargılama giderinin davalı idareden alınarak davacıya verilmesine 26.1.2000 gününde oybirliği ile karar verildi.