Danıştay Kararı 8. Daire 1997/4536 E. 2000/774 K. 31.01.2000 T.

8. Daire         1997/4536 E.  ,  2000/774 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No: 1997/4536
Karar No: 2000/774

Temyiz İsteminde Bulunanlar:1-…
Vekili : …
2-Maliye Bakanlığı
Diğer Davalı : …
Karşı Taraf : …
Vekili : …
İstemin Özeti : LİMME (Lise Mezunları Mesleki Eğitimi) mezunu olan ve serbest muhasebecilik ruhsatı almak için staja kabul edilen davacının, stajının iptal edilmesine ilişkin … Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Yeminli Mali Müşavirler Odası ve Birlik işlemine yapılan itirazın zımmen reddi yolundaki Maliye Bakanlığı işlemlerinin iptali istemiyle açılan davada; dosyada bulunan … Ticaret Lisesi Müdürlüğünün … günlü, Milli Eğitim Bakanlığının 30.7.1992 günlü yazılarının incelenmesinden, Ticaret Lisesi Muhasebe bölümü mezunları ile LİMME projesi programları sonucunda Ticaret Lisesi Muhasebe bölümünden diploma olanların serbest muhasebeci ruhsatı bakımından eşit haklara sahip olduklarının anlaşıldığı gerekçesiyle dava konusu işlemleri iptal eden … İdare Mahkemesinin … gün ve … sayılı kararının, 2577 sayılı Yasanın 49.maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : İstemin reddi gerektiği savunulmaktadır.
Danıştay Tetkik Hakimi … ‘ın Düşüncesi: İdare mahkemesi kararının bozulması gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı … ‘ün Düşüncesi: Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49.maddesinin 1.fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp idare mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemektedir.
Açıklanan nedenlerle, temyiz isteminin reddiyle idare mahkemesi kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
Uyuşmazlık; serbest muhasebecilik ruhsatı almak için staja kabul edilen davacının, LİMME mezunu olması nedeniyle stajının iptal edilmesine ilişkin işlemlerden doğmuştur.
3568 sayılı serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu’nun 5. maddesinin serbest muhasebeci olmanın şartlarını düzenleyen (b) bendinde; “(A/a) bendinde belirtilen konularda ön lisans seviyesinde öğrenim görümüş olanlar ile ticaret liseleri ve maliye meslek liselerinden mezun olanlar, staj şartını yerine getirmiş olmaları halinde, sınav şartı aranmaksızın sadece serbest muhasebeci ünvanı ile çalışırlar. Serbest muhasebeci, mali müşavir ünvanını kullanamazlar ve Kanunun (2/A) maddesinin (b) ve (c) bentlerinde belirtilen işleri yapamazlar. Staj süresi ön lisans seviyesinde mezun olanlar için 4 yıl, ticaret liselerinden ve maliye meslek liselerinden mezun olanlar için 6 yıldır.” hükmü yer almaktadır.
Dava dosyasındaki bilgi ve belgelerin incelenmesinden; davacının 7.10.1991 tarihinde LİMME (Lise Mezunlarının Mesleki Eğitimi) mezunu olduğu, kendisine … Ticaret Lisesi diploması verildiği, davacının serbest muhasebecilik başvurusu üzerine, durumunun incelenerek staja başlatıldığı, daha sonra Birliğin LİMME mezunlarının Ticaret Lisesi Mezunu olarak kabul edilemeyeceğine ilişkin yazısı üzerine stajının kabul edilmeyerek iptal edildiği, bu karara karşı davacının Maliye Bakanlığına yapmış olduğu itirazının da cevapsız bırakıldığı anlaşılmaktadır.
Yukarıda bahsi geçen yasa maddesi uyarınca, serbest muhasebicilik ruhsatı olabilmek için, ticaret liseleri ve maliye meslek liselerinden mezun olmak şartını yerine getirmiş olmak gerekmektedir. Davacının ise; ticaret lisesi mezunu olmadığı, ancak LİMME projesi programları sonucunda diploma aldığı anlaşıldığından Ticaret Lisesi ya da Maliye Meslek Lisesi mezunu olmayan davacının stajının iptal edilmesine yönelik işlemde hukuka ve mevzuata aykırılık bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle … İdare Mahkemesi kararının bozulmasına ve dosyanın anılan Mahkemeye gönderilmesine, 31.1.2000 gününde oybirliği ile karar verildi.