Danıştay Kararı 8. Daire 1997/3109 E. 1999/4030 K. 17.06.1999 T.

8. Daire         1997/3109 E.  ,  1999/4030 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No: 1997/3109
Karar No: 1999/4030

Temyiz İsteminde Bulunan : ….
Karşı Taraf : … Üniversitesi Rektörlüğü
Vekili : …
İstemin Özeti : … Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğrencisi olan davacının bir yarıyıl süreyle yükseköğretim kurumundan çıkarma cezasıyla cezalandırılmasına ilişkin işlemin iptali istemiyle açılan davada; … tarihinde meydana gelen olayda bir grup öğrenciye saldıranlar arasında bulunduğu tanık beyanları ile saptanan davacının eylemine uyan ceza ile cezalandırılmasına ilişkin işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davayı reddeden … İdare Mahkemesinin … gün ve … sayılı kararının; işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı öne sürülerek 2577 sayılı Yasanın 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istemidir.
Savunmanın Özeti : İstemin reddi gerektiği yolundadır.
Danıştay Tetkik Hakimi … ‘un Düşüncesi: Temyiz isteminin reddi gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı … ‘ün Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49.maddesinin 1.fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp idare mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemektedir.
Açıklanan nedenlerle, temyiz isteminin reddiyle idare mahkemesi kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü :
Uyuşmazlık, öğrenci olan davacının bir yarıyıl süreyle yükseköğretim kurumundan çıkarma cezasıyla cezalandırılmasına ilişkin işlemden doğmuştur.
Dosyanın incelenmesinden, … Üniversitesi Veteriner Fakültesinde 3.4.1996 tarihinde meydana gelen olaylar nedeniyle davacı hakkında açılan disiplin soruşturmasında soruşturmayı yapmak üzere …, …, … İleri’den oluşan bir komisyon kurulduğu, bu komisyonun hazırladığı raporda eksiklikler bulunduğu kanaatiyle bu eksikliklerin giderilmesi için … ‘nin soruşturmacı olarak atandığı, soruşturmanın tamamlanmasından sonra da … ‘nin dava konusu Disiplin Kurulu Kararına disiplin kurulu üyesi olarak katıldığı anlaşılmıştır.
Disiplin Kurulu Kararlarının sağlıklı ve objektif olması, kararı veren kurul üyelerinin, olayı objektif değerlendirebilmeleriyle mümkündür.
Bu itibarla, disiplin soruşturmasıyla görevlendirilen kişinin, delilleri toplayıp, ilgilinin savunmasını alıp, kendi kanaatını da bildirir şekilde hazırladığı soruşturma raporunun disiplin kuruluna intikalinden sonra, kurula katılarak oy kullanması disiplin hukukunda kabul edilmemektedir.
Öte yandan Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliğinin “Görüşme Usulü ” başlığını taşıyan 26. maddesinde, kurulun gerekli görürse soruşturmacıları da dinleyebileceği belirtilmek suretiyle esasen soruşturmacıların disiplin kurulunda bulunamayacakları zımnen kabul edilmiştir.
Sonuç olarak, soruşturmacının disiplin kuruluna katılarak oy kullanması, bu disiplin kurulu tarafından verilen disiplin cezasını hukuken sakatlar.
Esasen Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulunun bu konudaki kararları da istikrar kazanmıştır.
Açıklanan nedenlerle … İdare Mahkemesi kararının bozulmasına ve dosyanın yeniden karar verilmek üzere anılan mahkemeye gönderilmesine 17.6.1999 gününde oybirliği ile karar verildi.