Danıştay Kararı 8. Daire 1997/271 E. 1999/5676 K. 28.10.1999 T.

8. Daire         1997/271 E.  ,  1999/5676 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 1997/271
Karar No: 1999/5676

Davacı : …
Davalı : Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Başkanlığı
Vekili : …
İstemin Özeti : … Kız Meslek Lisesi Giyim Bölümü mezunu olan davacının, kendi bölümü doğrultusunda eğitim yapan bir program tercih ettiği halde 2547 sayılı Yasanın Ek 21. maddesi uyarınca verilmesi gereken ek puanın verilmemesi nedeniyle herhangi bir yükseköğretim programına yerleştirilmemesine ilişkin 1996 yılı Öğrenci Seçme ve Yerleştirme sınav sonuç belgesinin iptali istemidir.
Savunmanın Özeti : Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezinin hasım konumundan çıkarılaması gerektiği, davacının üniversite sonuç belgesinde herhangi bir hata bulunmadığı öne sürülerek davanın reddi gerektiği savunulmaktadır.
Danıştay Tetkik Hakimi … ‘ın Düşüncesi : Davanın reddi gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı … ‘ün Düşüncesi : Dava, kız meslek lisesi giyim bölümü mezunu davacının 1996 yılında girdiği ÖYS (ikinci basamak) sınavında 2547 sayılı Yasanın ek 21.maddesi uyarınca ek puan uygulanmadığından bahisle sınav sonuç belgesinin iptali dileğiyle açılmıştır.
2547 sayılı Yasanın 3670 sayılı Yasa ile değişik ek 21.maddesinde, “… mesleğe veya belli sanat dallarına yönelik programlar uygulayan liselerin mezunları aynı meslek veya sanat dalında bir yüksekokul veya meslek yüksekokuluna girmek istedikleri takdirde merkezi sınavla almış oldukları puanlarına Yükseköğretim Kurulunun, meslek dalına göre tesbit edeceği ölçü dahilinde Milli Eğitim Bakanlığının uygun görüşü alınarak artı puan verilir…” kuralı yer almıştır.
Bu yasa maddesi uyarınca Yükseköğretim Kurulunun belirlediği esaslar çerçevesinde hazırlanan 1996 yılı sınav kılavuzunun ek puan verilecek alan ve kolları belirleyen 6 nolu tablosunda giyim bölümü mezunlarının hazır giyim öğretmenliği ile moda-konfeksiyon, hazır giyim ve deri konfeksiyon meslek yüksekokullarını tercih etmeleri halinde ek puan uygulanması öngörülmüştür.
Olayda, davacının meslek lisesinin giyim bölümü mezunu olmasına karşın bu bölümlerin dışında trikotaj öğretmenliği bölümünü tercih ettiğinin davalı idarece ibraz edilen davacıya ait bilgisayar bilgi formunun incelenmesinden anlaşılması karşısında, ek puandan yararlandırılmamasında kılavuz hükümlerine ve hukuka aykırılık bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle dayanaktan yoksun bulunan davanın reddi gerektiği düşünülmüştür.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince davalı idarenin husumet iddiaları yerinde görülmeyerek işin gereği görüşüldü :
Dava, Meslek LisesiGiyim Bölümü mezunu olan davacının 1996 yılı ÖYS sınav sonuç belgesinin iptali isteminden doğmuştur.
2547 sayılı Yasanın Ek 21. maddesinde “… mesleğe veya belli sanat dallarına yönelik programlar uygulayan liselerin mezunları aynı meslek veya sanat dalında bir yüksekokul veya meslek yüksekokuluna girmek istedikleri takdirde merkezi sınavla almış oldukları puanlarına Yükseköğretim Kurumların, meslek dalına göre tespit edeceği ölçü dahilinde Milli Eğitim Bakanlığının uygun görüşü alarak artı puan verilir….” hükmü yer almıştır.
1996 ÖYS Kılavuzu Tablo 6. Bir Mesleğe Yönelik Program Uygulayan Lise ve Dengi Meslek Okulları ile Aynı Alanda Öğretim Yaptığı Yükseköğretim Progmaları bölümünde tablonun ilk sütununda gösterilen alan/kollardan mezun olan adaylar, bu alan/kolların karşısında yer alan yükseköğetim programlarını tercih ettikleri takdirde bu yükseköğretim programlarına yerleştirme işlemlerinde ek puandan yararlanacakları belirtilmiştir.
1996 ÖYS Kılavuzunu 6. nolu tablosunda alan/kol kodu 1663 giyim bölümü mezunlarının hazır giyim öğretmenliği ile moda-konfeksiyon meslek yüksekokullarını tercih etmeleri halinde ek puan uygulanması ön görülmüştür.
İdarece gönderilen davacıya ait bilgisayar çıktılarından anlaşılacağı üzere, meslek lisesi giyim bölümü mezunu olan davacının yukarıda belirtilen bölümlerden birini değil de, bu bölümlerin dışında yer alan trikotaj öğretmenliği tercih etmesi nedeniyle, söz konusu ek puandan yararlandırılmamasında hukuka aykırılık görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle, davanın reddine yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına, davanın açıldığı tarihte yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret tarifesi uyarınca …lira vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalı idareye verilmesine 28.10.1999 tarihinde oybirliği ile karar verildi.