Danıştay Kararı 8. Daire 1997/1978 E. 1998/2725 K. 28.09.1998 T.

8. Daire         1997/1978 E.  ,  1998/2725 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No: 1997/1978
Karar No: 1998/2725

Temyiz İsteminde Bulunan : …
Karşı Taraf : … Üniversitesi Rektörlüğü
Vekili : …
İstemin Özeti : … Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi eski öğrencisi olan davacının, 4111 sayılı Yasadan yararlanmak için yaptığı başvurunun 3804 sayılı Yasayla tanınan sınav hakkını kullanarak başarılı olduğu derslerden de sınava girmesi gerektiği nedeniyle reddine ilişkin işlemin iptali istemiyle açılan davada, 4111 sayılı Af Yasasının Geçici 3. maddesine göre davacının ilişiğinin kesilmesine neden olan davacının tüm derslerden sınava girmesi gerektiği, davacı daha önceki Af Yasasından yararlanarak girdiği sınavlarda ilişiğinin kesilmesine neden olan derslerin tamamını başaramadığından öğrencilik hakkını elde edemediği, 3804 sayılı Yasayla tanınan sınav hakkını kullanarak girdiği sınavlarda kayıt hakkı kazanamasa da başarılı olduğu derslerden “geçmiş sayılacağına” ilişkin bir hükmün söz konusu Yasalarda bulunmadığı, bu durumda davacı ilişiğinin kesilmesine neden olan derslerin tamamını başaramadığından, geçer not aldığı deslerden de ileriye yönelik olarak başarılı sayılmasının söz konusu olmadığı, dolayısıyla idarece tesis edilen işlemde mevzuata aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davayı reddeden, … İdare Mahkemesinin … gün ve … sayılı karanın; her şeyden önce kazanılmış haklar ilkesine aykırı olduğu, daha önce kazandığı ve idarenin de kabul ettiği hakkının ihlal edildiği öne sürülerek 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istemidir. Savunmanın Özeti : İstemin reddi gerektiği savunulmaktadır.
Danıştay Tetkik Hakimi … ‘nın Düşüncesi: Davacının daha önce başarılı olduğu derslerden sorumlu tutulması Af Yasalarının amacına ters düştüğünden işlemin iptali gerekirken davanın reddedilmesinde hukuki isabet bulunmadığından Mahkeme kararının bozulması gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı … ‘nın Düşüncesi : … Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi öğrencisi iken ilişiği kesilen 3804 sayılı af yasasından yararlanmak amacı ile katıldığı sınavlardan, 9 undan başarılı, 4 ünden başarısız olduğundan öğrencilik hakkı elde edemiyen davacıya 4111 sayılı Af Yasasından yararlanmak için başvurduğunda 3804 sayılı Af Yasasına göre sınavına girip başarılı olduğu derslerden bazılarından sorumlu tutulduğu bildirilmiştir.
Bu işleme karşı açılan davayı reddeden … İdare Mahkemesi kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
2547 sayılı Yasaya 4111 sayılı Yasa ile eklenen geçici 43. maddesi ile ilişiği kesilen öğrencilere ilişiklerinin kesilmesine neden olan bütün dersler için ikişer sınav hakkı getirilmiştir.
Af Yasası uyarınca girilen sınavlar yıl sonu sınavları gibi, öğrencilerin o dersten yeterli düzeyde bilgisinin olup olmadığını belirleme amacına yöneliktir.
Ders geçme sisteminin uygulandığı fakültede 3804 sayılı Af Yasasından yararlanmak üzere katıldığı sınavlardan bazılarından başarılı 4 dersten başarısız olması nedeniyle öğrencilik hakkını elde edememiş olan davacının sınavlarına girip başarılı olduğu dersler yönünden yeterli düzeyde bulunduğunu kabul etmek gerekir.
Bu nedenle 4111 sayılı Af kanununa göre sınavına girmesi gereken dersleri belirlerken idarenin bu konuyu gözönünde bulundurması gerekirdi.
Açıklanan nedenlerle temyiz isteminin kabulü ile anılan mahkeme kararının bozulmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü :
Uyuşmazlık, 4111 sayılı Af Yasasından yararlanmak için başvuran davacının daha önceki Af Yasasıyla tanınan sınav hakkını kullanarak başarılı olduğu derslerden de sorumlu tutulmasına ilişkin işlemden doğmuştur.
2547 sayılı Yükseköğretim Yasasının 44.Maddesinin Değiştirilmesi ve Aynı Yasaya Bir Ek ve Bir Geçici Madde Eklenmesi Hakkındaki 4111 Sayılı Yasanın 3. maddesiyle, 2547 sayılı Yasaya eklenen Geçici 43. maddenin birinci paragrafında, 44. maddede yapılan değişiklikten yararlanmak üzere (hazırlık ve ara sınıflar dahil bütün sınıflarda) 1981-1982 eğitim-öğretim yılından başlamak üzere bu Yasanın yayımı tarihine kadar her ne sebeple olursa olsun (kendi isteği ile ayrılanlar dahil) okullarından ilişiği kesilen öğrencilere (Öğrenci katkı payını ödeyemedikleri için ilişiği kesilenler dahil), ilişkilerinin kesilmesine sebep olan bütün dersler için iki sınav hakkı verileceği kurala bağlanmıştır.
Dosyanın incelenmesinden, 1976-1977 öğretim yılında … Devlet Mimarlık ve Mühendislik Akademisi İnşaat Bölümünde eğitimine başlayan davacının; 1982 yılında ilişiğinin kesildiği, 3511 sayılı Af Yasasıyla 1987 yılında eğitimine tekrar başladığı, 2 yıl üst üste kayıt yenilemediği için tekrar okulla ilişiğinin kesildiği, 3804 sayılı Af Yasasıyla 1992 yılında girdiği sınavlar da 13 dersten dokuzundan başarılı dördünden başarısız olduğu, son olarak 4111 sayılı Af Yasasından yararlanmak amacıyla davalı idareye başvurduğu, Fakülte Yönetimince gönderilen başarı durum çizelgesinde, davacının 3804 sayılı Af Yasasından faydalanarak girdiği sınavlarda, başarılı olduğu derslerin de içinde bulunduğu beş dersten yeniden sınava girmesi yolunda işlem tesis edilmesi üzerine bu davanın açıldığı anlaşılmaktadır.
Olayda, davacının 3804 sayılı Af Yasasından yararlanarak girdiği Yabancı Dil I, Yabancı Dil II ve Mekanik I derslerinden başarılı olduğu tartışmasızdır.
Davacının ilişiğinin kesilip öğrencilik sıfatının kaybettiği dönem ile, Af Yasalarından faydalandığı halde öğrencilik sıfatını kazanmadığı dönem arasında başarılı olduğu derslerin, salt bu dönemde öğrencilik sıfatı taşımadığı gerekçesiyle yeniden başarılmasının istenmesi, Af Yasaları ile güdülen amaca ve hakkaniyete uygun düşmemektedir.
Bu durumda, davacının daha önce giripte başarılı olduğu derslerden sorumlu tutulmasına ilişkin işlemin iptali gerekirken davayı reddeden İdare Mahkemesi kararında hukuki isabet bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle, … İdare Mahkemesi kararının bozulmasına ve dosyanın yeniden bir karar verilmek üzere anılan Mahkemeye gönderilmesine 28.9.1998 gününde oybirliği ile karar verildi.