Danıştay Kararı 8. Daire 1997/1749 E. 1999/4323 K. 30.06.1999 T.

8. Daire         1997/1749 E.  ,  1999/4323 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No: 1997/1749
Karar No: 1999/4323

Davacı : …
Vekilleri : ..
Davalı : Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı
Vekili : …
Davanın Özeti : … Üniversitesi, Türk Musikisi Devlet Konservatuvarında öğretim görevlisi olan davacının, aynı bölümde Sözleşmeli Sanatçı Öğretim Elemanı olarak çalıştırılması isteminin reddine ilişkin Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 31.10.1996 gün ve … sayılı işleminin iptali istemidir.
Savunmanın Özeti : Davacının mezun olduğu okulun … Üniversitesi Eğitim Fakültesi olması nedeniyle sözleşmeli sanatçı öğretim elemanı olmasının mümkün olmadığı, davanın reddi gerektiği savunulmuştur.
Danıştay Tetkik Hakimi … ‘nın Düşüncesi: … Üniversitesi, … Eğitim Fakültesi, Müzik Eğitimi Bölümü mezunu olan davacının, mezun olduğu bölüm Bakanlar Kurulu Kararında belirtilen yüksek sanat eğitimi veren okullardan olduğundan sözleşmeli sanatçı öğretim elemanı olarak çalıştırılabileceği görüşüyle işlemin iptali gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı … ‘ın Düşüncesi : … Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarında öğretim görevlisi olarak çalışan davacı, aynı bölümde sözleşmeli sanatçı öğretim elemanı olarak çalıştırılması yolundaki başvurusunun reddine dair Yükseköğretim Kurulu işleminin iptalini istemektedir.
2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu’nun 15. maddesinde, yükseköğretim kurumlarının, 657 sayılı yasanın ek geçici 16. maddesinde unvanları belirtilen kişiler, sözleşmeli olarak çalıştırabilecekleri, bu personelin sözleşme esasları, ücretlerinin üst sınırı ve sağlanacak sosyal yardımların Bakanlar kurulunca tesbit edileceği hükme bağlanmıştır. Benzer bir hüküm 657 sayılı yasanın ek geçici (değişik) 16. maddesinde de yer almıştır. Bu konuyu düzenleyen “Yükseköğretim Kurumlarına Bağlı Devlet Konservatuvarlarında Sanatçı Öğretim Elemanlarının Sözleşmeli Olarak Çalıştırılmasına Dair” 27.2.1984 gün ve 84/7784 sayılı Bakanlar Kurulu kararnamesi, 19.3.1984 günlü Resmi Gazetede yayınlanmıştır.
Kararnamenin 3. maddesinde, “sanatçı öğretim elemanı” sözüyle, (2 nci maddede belirtilen) Devlet Konservatuvarlarında veya dengi yurtiçi ve yurtdışı Yükseköğretim Kurumlarında Orta Öğretimden sonra en az iki yıl yüksek sanat öğrenimi görenlerin anlaşılacağı ifade edilmiştir. Davacının, 2. maddede belirtilen konservatuvarlarla ilgisi bulunmamakta ise de, … Eğitim Fakültesi müzik eğitimi bölümünde dört yıl öğretim gördüğünden, kararnamede yer alan “…orta öğretimden sonra en az iki yıl yüksek sanat öğrenimi görenler” kapsamına girmektedir. Bakanlar Kurulu Kararnamesinin 3. maddesinin kapsamı, 11.5.1993 gün ve … sayılı Yükseköğretim yürütme kurulu kararı ile yorumlanıp daraltılması eğitim fakültelerinin konservatuvarla öğretimyönünden eşdeğer olamıyacağına, yine 10.11.1994 günlü yürütme kurulu kararında sanatçı öğretim elemanı olarak çalışabilmek için, konservatuvarın müzik ve sahne sanatları fakültelerinden mezun olmak gerektiğine karar verilmiştir.
Bakanlar Kurulu kararı ile verilen hakların, yükseköğretim kurulunca yorum yoluyla geri alınmasına olanak yoktur.
Nitekim davacı ile aynı fakülteden mezun olanların, aynı yerde öğretim görevlisi olarak çalıştıkları dosyadaki belgelerden anlaşılmaktadır. Yükseköğretim kurulunun işleme dayanak oluşturan 10.11.1994 günlü kararının iptali istenilmemiş ise de, 2577 sayılı yasanın 8. maddesinin son cümlesinde belirtildiği gibi, düzenleyici işlemin iptal edilmemiş olması, bu düzenlemeye dayalı işlemin iptaline engel teşkil edemez.
Açıklanan nedenlerle davanın kabulü ile, dava konusu işlemin iptali gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü :
Dava, … Üniversitesi, Türk Musikisi Devlet Konservatuvarında öğretim görevlisi olan davacının, aynı bölümde sözleşmeli sanatçı Öğretim elemanı olarak çalıştırılması isteminin reddine ilişkin işlemin iptali istemiyle açılmıştır.
2914 sayılı Yükseköğretim Personel Yasasının 15. maddesinde, yükseköğretim kurumlarının, 657 sayılı Devlet Memurları Yasasının değişik ek geçici 16. maddesinde, unvanları belirtilen personeli, Yükseköğretim Kurulunun onayı ile sözleşmeli olarak istihdam edebilecekleri, bu elemanların sözleşme esasları ödenebilecek ücretin üst sınırlarının ve sağlanacak sosyal yardımların neler olduğunun Yükseköğretim Kurulunun önerisi, Maliye Bakanlığının görüşü üzerine Bakanlar Kurulunca kararlaştırılacağı kuralı yer almıştır.
19.3.1984 gün ve 18346 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren, Yükseköğretim Kurumlarına Bağlı Devlet Konservatuvarlarında Sanatçı Öğretim Elemanlarının Sözleşmeli Olarak Çalıştırılmasına Dair karar’ın 3. maddesinin 3. paragrafında, “Sanatçı Öğretim Elemanı” sözüyle (2. maddede sözü edilen) Devlet Konservatuvarlarında veya dengi yurt içi ve yurt dışı yükseköğretim kurumlarında orta öğretimden sonra en az iki yıl yüksek sanat öğrenimi görenlerin, ifade edildiği belirtilmiştir.
Olayda davacının konservatuvar mezunu olmayıp … Üniversitesi, … Eğitim Fakültesi, Müzik Eğitimi Bölümü, Şan Anasanat Dalından mezun olduğu görülmektedir.
Eğitim Fakültelerinin doğrudan öğretmen yetiştirmeyi, konservatuvarların ise öncelikle sanatçı yetiştirmeyi amaçlayan eğitim kurumları olmasından dolayı, konservatuvarlar ile eğitim fakültelerinde sürdürülen lisans eğitimlerinin amaçları birbirinden farklıdır. Ayrıca bu iki kurumda sürdürülen ders programları arasında da önemli farklılıklar bulunmaktadır.
Bu durumda, konservatuvarlar ile eğitim fakülteleri mezunları eşdeğer kabul edilemeyeceğinden, eğitim fakültesi mezunu olan davacının sözleşmeli sanatçı öğretim elemanı olarak çalıştırılması isteminin reddedilmesine ilişkin işlemde hukuka aykırılık bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle, yasal dayanaktan yoksun olan davanın reddine, yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına, dava açıldığı tarihte yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca … lira avukatlık ücretinin davacıdan alınarak davalı idareye verilmesine 30.6.1999 gününde oybirliği ile karar verildi.