Danıştay Kararı 8. Daire 1997/1277 E. 1999/4931 K. 04.10.1999 T.

8. Daire         1997/1277 E.  ,  1999/4931 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 1997/1277
Karar No: 1999/4931

Davacı : …
Vekili : …
Davalı : Milli Eğitim Bakanlığı
Davanın Özeti : Davacının özel bir motorlu taşıt sürücü kursundan (B) sınıfı sürücü ehliyeti almak üzere kursa kayıt olma isteminin reddine ilişkin Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğünün 30.9.1996 gün ve … sayılı işlemi ile işlemin dayanağı Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinin 15. maddesinin (d) bendinin iptali istemidir.
Savunmanın Özeti : Sürücü kursuna katılacak adaylarda aranan şartlardan birinin de TCK’nun 403. maddesinden hüküm giymemiş olma şartı olduğu, davacının ise TCK’nun 403. maddesinden hüküm giydiği, dolayısıyla bu koşulu taşımadığından kursa kayıt yaptıramayacağına ilişkin işlemde ve dayanağı yönetmelik kuralında hukuka aykırılık bulunmadığı öne sürülerek istemin reddi gerektiği savunulmuştur.
Danıştay Tetkik Hakimi … ‘un Düşüncesi : Adli yarı kararı ile davacının memnu haklarının iadesine karar verilmiş olduğu ve yasaklılık durumu ortadan kaldırıldığından kursa kayıt talebinin reddedilmesinde hukuka uygunluk yoktur. Bu durumda dava konusu işlemin iptali, yönetmeliğe ilişkin istemin reddi gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı … ‘ın Düşüncesi :Davacı, özel motorlu taşıt sürücü kursundan (B) sınıfı sürücü ehliyeti almak için kursa kaydının yapılmamasına ilişkin işlemin ve Motorlu Taşıt sürücüleri kursu yönetmeliğinin işleme dayanak oluşturan 15/d maddesinin iptalini istemektedir.
Dosyanın incelenmesinden; Davacının … Ceza Mahkemesinin 28.12.1978 günlü kararı ile T.C.K. 403/3-4 maddeleri uyarınca Ağır hapis ve ağır para cezası ile cezalandırıldığı ve ayrıca kamu hizmetlerinden yasaklandığı, cezanın infazından sonra aynı mahkemenin 7.5.1996 günlü kararı ile memnu haklarının geri verildiği, bunun üzerine ehliyet almak üzere Özel Motorlu Taşıt Sürücü kursuna kayıt için başvurduğu, yönetmeliğin 15/d. maddesi gerekçe gösterilerek bu isteminin reddedildiği anlaşılmaktadır.
Davacı hakkında verilen hükümlülük kararı ile birlikte getirilen “kamu hizmetinden yasaklılık” durumu, yargı kararı ile kaldırılmış ve kendisi yönünden ehliyetsizlik ortadan kalkmıştır. Bu durumda yönetmeliğin 15/d.maddesi gerekçe gösterilerek kursa kayıt isteminin reddinde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.
Diğer yandan yönetmeliğin, T.C.K.nun 403. maddesindeki suçtan hüküm giyenlerin sürücü kurslarına katılmasına engel olacağını belirten 15/d. maddesinde hukuka ve kamu yararına aykırılık görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle davanın yönetmeliğin 15/d. maddesinin iptaline yönelik kısmının reddine, yasaklılık hali ortadan kaltığından bu maddeye göre tesis edilen işlemin iptaline karar verilmesinin uygun olacağı düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
Dava, davacının özel bir motorlu taşıt sürücü kursundan (B) sınıfı sürücü ehliyeti almak üzere kursa kayıt olma isteminin reddine ilişkin Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğünün … gün ve … sayılı işlemi ile işlemin dayanağı Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinin 15. maddesinin (d) bendinin iptali istemiyle açılmıştır.
Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinin 11.4.1997 gün ve 22961 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan yönetmelikle değişik, Sürücü Kursuna Katılacak Adaylarda Aranacak Şartlar başlıklı 15. maddesinin (d) bendinde, “Türk Ceza Kanununun 403 maddelerindeki suçlardan hüküm giymemiş olmak” koşulu yeralmıştır.
Dosyanın incelenmesinden davacının … Ceza Mahkemesinin 28.12.1978 tarihli ve 1978/53-54 esas-karar sayılı ilamı ile TCK’nun 403/3-4 maddesinden 8 yıl 4 ay ağır hapis 1.992.000.- lira ağır para cezası ile cezalandırılarak kamu hizmetlerinden yasaklılığına karar verildiği, bu cezasının infaz edildiği, daha sonra davacının … Ağır Ceza Mahkemesinde memnu haklarının iadesi talebinde bulunduğu, aynı mahkemenin 7.5.1996 gün ve … sayılı kararı ile davacının talebinin kabulü ile memnu haklarının geri verilmesine karar verildiği, bunun üzerine davacının …İlinde Özel … Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursuna B sınıfı sürücü ehliyeti almak üzere başvurduğu, başvurusunun dava konusu işlemle TCK’nun 403. maddesinden hüküm giymesi nedeniyle yönetmelikte belirlenen koşulu taşımadığı gerekçesiyle reddedildiği anlaşılmaktadır.
Davacı hakkında yukarıda anılan mahkumiyet kararı ile birlikte getirilen kamu hizmetlerinden yasaklanmış olma hali memnu haklarının yargı kararı ile geri verilmesiyle birlikte ortadan kalktığına göre, davacının durumunun yönetmelik maddesi kapsamında değerlendirilerek sürücü kursuna kayıt başvurusunun reddedilmesinde hukuka uyarlık görülmemiştir.
Davacının anılan yönetmeliğin 15. maddesinin (d) bendine ilişkin istemine gelince;
Dava konusu edilen yönetmelik maddesinde hizmet gereklerine, kamu yararına ve hukuka aykırılık görülmediğinden davacının bu isteminin dayanağı bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle davacının işleme yönelik isteminin kabulü ile dava konusu işlemin iptaline, yönetmelik maddesinin iptali isteminin reddine, davanın açıldığı tarih itibariyle yürürlükte bulunan avukatlık asgari ücret tarifesi uyarınca ….- lira vekalet ücretinin davalı idareden alınarak davacıya verilmesine, dava kısmen kabul kısmen retle sonuçlandığından ….- lira yargılama giderinin davalı idareden alınarak davacıya verilmesine kalan …- liranın davacı üzerinde bırakılmasına 4.10.1999 gününde oybirliği ile karar verildi.