Danıştay Kararı 8. Daire 1997/1231 E. 1999/2291 K. 20.04.1999 T.

8. Daire         1997/1231 E.  ,  1999/2291 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 1997/1231
Karar No: 1999/2291

Temyiz İsteminde Bulunan : …
Vekili : …
Karşı Taraf : … Üniversitesi Rektörlüğü
Vekili : …
İstemin Özeti : Hemşirelik Yüksekokulunda mezun olarak lisans diploması alan davacının, diplomasında “uzman hemşire” ünvanının belirtilerek, doğrudan doktora eğitimine kabul edilmesi istemiyle yaptığı başvurunun reddine ilişkin … gün ve … – … sayılı davalı idare işleminin iptali istemiyle açılan davada; davacının uzman hemşire kabul edilebilmesi ve doktora yapabilmesi için, Lisansüstü Öğretim Yönetmeliğinin 32 maddesi uyarınca 10 yarıyıl süreli öğretim programından mezun olması gerektiği, oysa davacının bu koşulu taşımadığı gerekçesiyle davayı reddeden …İdare Mahkemesinin … gün ve … sayılı kararının, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istemidir.
Savunmanın Özeti : İstemin reddi gerektiği savunulmaktadır.
Danıştay Tetkik Hakimi … ‘in Düşüncesi : Hemşirelik Yüksekokulu Öğretim ve Sınav Yönergesi hükümleri uyarınca, davacının diplomasına “uzman hemşire” ünvanının yazılması gerektiğinden, kararın bu kısma ilişkin hüküm fıkrasının bozulması, “uzman hemşirelik” ünvanı doğrudan doktora eğitimine imkan sağlamayacağından, mahkeme kararının bu istemin reddine ilişkin kısmının onanması gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı … ‘ün Düşüncesi : Uyuşmazlık, davacının diplomasına “uzman hemşire”ibaresinin yazılması ve doktora yapmak için lisans diplomasına gerek bulunmadığının belirlenmesi yolundaki başvurunun reddine ilişkin işlemden doğmuştur.
İdare Mahkemesince, davacının gördüğü hemşirelik eğitiminin süresi itibariyle doktoraya başlayabilmesi için yeterli olmadğıı gerekçesiyle dava reddedilmiştir.
Davacının Lisansüstü Öğretim Yönetmeliği uyarınca yüksek lisans öğrenimi görmeden doktoraya başlayabilmesine hukuken olanak bulunmadığından bu hususa yönelik talebinin reddinde isabetsizlik yoktur.
Ancak, … Üniversitesi Hemşirelik Yüksek Okulu Öğretim ve Sınav Yönergesinin 25. maddesinde ön lisansı tamamlayanlar için “hemşire”,lisans öğretimini tamamlayanlar içinde “uzman hemşire” unvanının diplomada belirtileceği kuralı yer aldığından, davacının lisans öğrenimini tamamlamış olması nedeniyle diplomasının “uzman hemşire” ibaresinin eklenerek düzenlenmesi gerektiği açıktır. Oysa, davacının diplomasında bu unvanı yer almamaktadır.
Her ne kadar, anılan unvanların önlisansı tamamlamış hemşire ve lisansı tamamlamış hemşire arasındaki ayrımı belirtmek için kullanıldığı davalı tarafından savunulmuşsa da; sözü geçen unvanların diplomada yer alması yönerge ile getirilmiş bir zorunluluk olması karşısında bu savunmaya itibar edilmemiştir. Anılan “uzman hemşire” unvanının davacıya doktora yapmaya hak kazandırması da esasen söz konusu değildir.
Mahkemece diplomanın mevzuat kuralına uygun düzenlenmesi konusunda karar verilmemiştir.
Açıklanan nedenlerle temyiz isteminin kabulü ile İdare Mahkemesi kararının diplomanın düzenleniş şekline ilişkin olarak esastan karar verilmek üzere kısmen bozulmasının uygun olduğu düşünülmüştür.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü :
Uyuşmazlık 1991 yılında davacı … Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulundan mezun olarak lisans diploması alan davacının, diplomasında “uzman hemşire” ünvanının belirtilmesi ve doktora programına kabul edilmesi istemiyle yaptığı başvurunun reddine ilişkin işlemden doğmuştur. İşlem tarihinde yürülükte bulunan, Lisans Üstü Öğretim Yönetmeliğinin, doktora giriş sınavına kabul edilebilmek için öğrencinin bir yüksek lisans derecesine sahip olması gerektiği kuralını getiren 12 maddesi ile, aynı yönetmeliğin hazırlık sınıfı hariç en az 10 yarıyıl süreli eğitim öğretim programlarından mezun olanların doğrudan doktoraya kabul edilebileceğini düzenleyen 32 maddesi hükmü karşısında, 4 yıllık lisans diploması alan davacının doğrudan doktora öğretimine başlaması hukuken mümkün olmadığından işlemin bu kısmında ve bu kısma yönelik olarak Mahkemece davanın reddedilmesinde hukuka aykırılık bulunmamaktadır.
Davacının diplomasına “Uzman Hemşire” Ünvanının yazılması istemine gelince; … Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Öğretim ve Sınav Yönergesinin 25 maddesinde, hemşirelik önlisans ve lisans eğitimini bitirenleri ayırt edebilmek için, lisans proğramını bitirenlere uzman hemşire diploması verileceği kurala bağlanmıştır.
Bu durumda, Hemşirelik Yüksekokulunda görülen eğitimin seviyesini göstermeye yönelik olup, yüksek lisans ve doktora eğitiminde öngörülen bilim uzmanlığıyla ilgisi bulunmayan “Uzman Hemşire” ibaresinin diplomaya yazılması gerekeceği açık olup işlemin bu kısmında hukuka uyarlık bulunmadığından, iptali gerekirken, aksi yönde verilen mahkeme kararında yasal isabet görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle … İdare Mahkemesi kararının, davacının doğrudan doktora öğrenimine başlama isteminin reddine ilişkin kısmının onanmasına, lisans diplomasına “Uzman Hemşire” ünvanının yazılmasına ilişkin kısmının bozulmasına, bu kısıma ilişkin olarak yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın anılan mahkemeye gönderilmesine 20.4.1999 tarihinde oybirliği ile karar verildi.