Danıştay Kararı 8. Daire 1996/972 E. 1997/1217 K. 08.04.1997 T.

8. Daire         1996/972 E.  ,  1997/1217 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No: 1996/972
Karar No: 1997/1217

Davacı : …
Vekili : …
Davalı : Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı/
Vekili : …
Davanın Özeti : Davacının, diploma notuna göre ortaöğretim başarı puanının düzeltilerek ÖSYS puanının yeniden hesaplanması ve puanının yeterli olması halinde tercih ettiği yükseköğretim programlarından birisine kayıt hakkı tanınması, davalı idarenin 1995 ÖSYS sonucunda davacının bir yükseköğretim programına giremediği yönündeki işleminin iptali istemidir.
Savunmanın Özeti : Davacının, bütün uyarılara rağmen klavuzda belirtilen sürelerde gerekli kontrolleri yapmadığı, okul müdürlüğünce gönderilen listede başarı puanı hakkında bilgi bulunmadığı, Orta Öğretim Başarı puanının 20 olarak değerlendirilmesinde mevzuata aykırılık bulunmadığı öne sürülerek davanın reddi gerektiği savunulmaktadır.
Danıştay Tetkik Hakimi … ‘in Düşüncesi : Yasal dayanağı bulunmayan davanın reddinin gerekeceği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı … ‘ün Düşüncesi : Davacı, Ortaöğretim başarı puanının bildirilmemesi nedeniyle 1995 yılı ÖSYS’de aldığı puanının iptal edilerek yeniden hesaplanacak puanına göre Yükseköğretim programına kayıt hakkı tanınması istemiyle dava açmıştır.
Dosyanın incelenmesinden; davacının mezun olduğu … Lisesi Müdürlüğünce ortaöğretim başarı puanının Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezine bildirilmemesi nedeniyle, sınavda ortaöğretim başarı puanının dikkate alınmadan hesaplama yapıldığı anlaşılmaktadır.
1995 yılına ait Öğrenci Seçme Sınavı Kılavuzunun 3.1.13 üncü maddesinde; başarı ortalamasının okul idaresince belirlenip Mart ve Haziran ayları içerisinde öğrencilere duyurulacağı, başarı ortalaması okul müdürlüklerince bildirilmeyen adaylara en düşük puan olan 20 puan verileceği, adayların bu listeleri incelemeleri, eğer eksik ve yanlışlık varsa düzeltilmesi için okul müdürlüğüne başvurmaları gerektiği kuralı yer almıştır.
Davacının ortaöğretim başarı puanının ÖSYM’ne bildirilmemesi okul idaresinin hatalı davranışından kaynaklanmış olup, bu konuda davacıya yüklenebilecek herhangi bir kusur bulunmamaktadır. Okul idaresinin kusurlu davranışından davacının sorumlu tutulması ise hakkaniyet kurallara aykırı düşmektedir.
Açıklanan nedenlerle, davacının 1995 yılına ait ÖSS sınavında aldığı puanının iptal edilmesinin uygun olacağı düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
Dava, davacının mezun olduğu okul tarafından diploma notunun bildirilmemesi nedeniyle 1995 ÖSY sınavı sonucunda bir yükseköğretim programına yerleştilmemesine ilişkin işlemin iptali istemidir.
1992 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı Klavuzunun 3.1.13. Ortaöğretim Puanı Nasıl Hesaplanacaktır başlıklı maddesinde, ÖYS için son sınıf düzeyindeki adayların yıl sonu başarı ortalamalarından, önceki yıllarda mezun olan adayların diploma notlarından elde edeceği, aynı maddenin son iki paragrafında, 1995 ÖYS’de kullanılmak üzere son sınıf düzeyindeki adayların son sınıf yıl sonu başarı ortalamalarını belirlemek üzere Mayıs ayı içinde ÖSYM’ce okul müdürlüklerine listelerin gönderileceği, okul müdürlüklerinin adayların son sınıf yıl sonu başarı ortalamalarının bu listelerde ilgili yerlere işleyerek Haziran ayı içinde adayların kolaylıkla görebilecekleri bir yere asacakları ve bu listelerin 30 Haziran 1995 tarihinde ÖSYM’de olacak şekilde geri gönderecekleri, 1995 ÖYS’de kullanılacak ortaöğretim başarı puanının hesaplanmasında,okulların onaylayarak ÖSYM’ye geri gönderecekleri listelerde yeralan yıl sonu başarı ortalamalarının esas alınacağı, listelerin ÖSYM’ye gönderildikten sonra okul müdürlüklerince listelerde yer alan notlarla ilgili değişiklik isteklerinin kabul edilmiyeceği, başvurma belgesinde, sözü edilen konularda eksik veya yanlış bilgi verilmesinden doğacak sonuçlardan adayın sorumlu olacağı, adayların bu konuda herhangi bir hak iddia edemiyecekleri kurala bağlanmaktadır.
Dosyanın incelenmesinden, … Lisesinden mezun olan ve ilk kez sınava giren davacının 1995 ÖSYS Sonuç Belgesinde ÖSS için Ortöğretim Başarı Puanının 20.00 olarak gören ve hiç bir yükseköğretim kurumunu kazanamayan davacının 31.8.1995 günü ÖSYM Başkanlığına yaptığı başvuru üzerine, davalı idare tarafından, davacının 1995 ÖSYS’ye başvururken okulunu Muğla Ortaca Lisesi olarak bildirdiği, merkezlerince okullara gönderilen Diploma Notları Bildirim ve Kontrol Formunda ise söz konusu okul tarafından bu okulun öğrencisi olmadığı belirtilerek diploma notunun gönderilmediği, İzmir İnönü Lisesinin de diploma notunu göndermediği ve ortaöğretim başarı puanının 1995 ÖSYS Klavuzunda belirtilen kurallar uyarınca hesaplandığı, davacının düzeltme istemiyle ilgili herhangi bir işlem yapılmasına olanak bulunmadığı gerekçesiyle istemin reddedildiği anlaşılmaktadır.
ÖSY sınavları 2547 sayılı Yasanın 2880 sayılı yasayla değişik 7/h; 10. ve 45.maddeleri uyarınca ÖSYM tarafından hazırlanan ve Yükseköğretim Yürütme Kurulu tarafından onaylanan sınav klavuzlarında belirlenen ilke ve esaslar çerçevesinde yapılmaktadır. Sınav Kılavuzlarında belirtilen usul ve esaslara göre adaylar ile okul müdürlüklerinin hazırlayarak ÖSYM’ye sundukları veri bilgilere ve adayların sınavlardaki başarı dereceleri ile tercihlerine göre değerlendirme yapılarak seçme ve yerleştirme işlemleri tamamlanmaktadır.
Adayların sınav kağıtlarının değerlendirilmesinde kullanılan temel göstergelerden biri olan ortaöğretim başarı puanı kılavuzda belirtilen usul çerçevesinde belli günlerde okulda ilan edilen adayların yıl sonu başarı ortalamaları veya diploma notları ile adayın bitirdiği okulun tüm öğrencilerinin başarı ortalamaları yada diploma notlarının dağılımının ortalaması ile standart sapmalar hesaplanarak her aday için sınav öncesinde belirlenmektedir.
Yüzbinlerce adayın girdiği ÖSY sınavlarında ÖSYM’ce ortaöğretim başarı puanı gibi veri bilgiler ile adayların sınavdaki başarı puanları ve tercihlerine göre bilgi işlem merkezi aracılığıyla çok ince hesaplamalar yapılarak tüm öğrencilerin sınav kağıtları bir bütün halınde incelendiğinden, bir adayın sınav öncesi hesaplanması gereken veri bilgisinde yapılacak bir değişikliğin, sadece o adayın değil,birçok adayın başarı puanının etkiliyeceği kuşkusuzdur.
Bu bakımdan sınav öncesi belirlenen ortaöğretim başarı puanına dayanak olan yıl sonu başarı ortalamaları veya diploma notlarının sağlıklı ve doğru bir şekilde elde edilmesi zorunludur. Bu nedenle sınav klavuzunda okul idarelerince tespit edilen yıl sonu başarı ortalamaları yada diploma notlarının doğruluğunun sağlanması açısından bir otokontrol sistemi getirilmiş, aday öğrencilerin okulda ilan edilen yıl sonu başarı ortalamasının yada diploma notunun hatalı olup olmadığını kontrol etmeleri, bir hata varsa gerekli düzeltmenin yapılması için belirtilen süre içinde itirazın yapılması gerektiği açıklanmıştır.
Bu durumda aday öğrencilerin ve velilerinin bu konuda gerekli özeni ve dikkati göstererek bir hata belirlemeleri durumunda itirazlarını sınav öncesinde belirlenen süre içinde yapmaları, sınav sisteminin bütünlüğü, işlerliği, sağlığı ve doğruluğu bakımından zorunludur.
Olayda ise davacı öğrencinin sınav öncesinde kılavuzda belirlenen süre içinde diploma notunun eksik hesaplandığı yolunda herhangi bir başvurusu bulunmadığı tartışmasız olduğundan, sınav sonuçlarının açıklanmasından sonra ortaöğretim başarı puanının yanlış hesaplandığı yönündeki itirazının reddedilmesine ilişkin işlemde hukuka aykırılık bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle yasal dayanaktan yoksun davanın reddine, yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına, … TL (Dörtmilyon) Avukatlık ücretinin davacıdan alınarak davalı idareye verilmesine 8.4.1997 gününde oybirliği ile karar verildi.