Danıştay Kararı 8. Daire 1996/5393 E. 1999/2825 K. 06.05.1999 T.

8. Daire         1996/5393 E.  ,  1999/2825 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No: 1996/5393
Karar No: 1999/2825

Davacı : …
Vekili : …
Davalı : Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı
Vekili : …
Davanın Özeti : … Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalında araştırma görevlisi olan ve 2547 sayılı Yasanın 33. maddesi uyarınca yurtdışına gönderilen davacının, mecburi hizmetinin … Üniversitesine devredilmesi isteminin uygun görülmemesine ilişkin Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının … gün ve …-… sayılı işleminin; dava konusu işlemle Moleküler Farmakoloji gibi tıp bilimleri yönünden yararlı ve kazançlı bir alanda görev yapmasının engellendiği, YÖK’ün zorunlu hizmet devrine izin verme ya da vermeme yetkisi bulunmadığı savlarıyla istemidir. Savunmanın Özeti : … Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalında Araştırma Görevlisi olan davacının, 2547 sayılı Yasanın 33. maddesi uyarınca 1.6.1993 tarihinden itibaren yurtdışında görevlendirildiği, yüksek lisansını tamamlayıp yurda döndüğünde, … Üniversitesi Rektörlüğünce, … Üniversitesi Tıp Fakültesine Yardımcı Doçent olarak açıktan atanmayı istediği belirtilerek, mecburi hizmetinin devri suretiyle naklen atanmasının uygun olup olmadığı yolunda görüş istenmesi üzerine, dava konusu kararın alındığı, Kurullarının, 2547 sayılı Yasada belirlenen görev ve yetkilerine dayanarak yükseköğretim kurumlarının yetişmiş eleman gereksiniminin karşılanması amacıyla araştırma görevlilerinin lisansüstü öğrenim görmek üzere yurtdışında görevlendirilmelerine ilişkin esasları belirlediği, buna göre, ilgililerin yurda dönüşlerinde, yurtdışında kaldıkları sürenin iki katı kadar bir süre kurumlarında mecburi hizmet görmekle yükümlü oldukları, davacının yurda dönüşünde, görev yaptığı anabilim dalında mecburi hizmetini yerine getirmek istemeyerek başka bir üniversiteye geçiş isteminde bulunduğu, bu tür uygulamaların önlenmesi için, Üniversite Rektörlüklerine gönderilen yazı ile ilgililerin kurumlarının onayı olmadan başka bir kuruma nakledilmemelerinin bildirildiği, yapılan işlemin 2547 sayılı Yasaya uygun olduğu, davanın reddi gerektiği savunulmaktadır.
Danıştay Tetkik Hakimi … ‘in Düşüncesi : Davanın reddi gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı … ‘ün Düşüncesi : Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi öğretim elemanı olup 2547 sayılı yasanın 33. maddesi uyarınca yurt dışına gönderilen davacı, mecburi hizmetinin … Üniversitesine devredilmesi yolundaki başvurusunun reddine ilişkin işlemin iptalini istemektedir.
2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 33 üncü maddesinde; Lisansüstü eğitim-öğretim için yurt dışına gönderilecek araştırma görevlileri ile ilk defa bu amaçla bu göreve atanacaklarda aranacak nitelikler ve diğer hususların Yükseköğretim Kurulunca tespit edileceği….. lisansüstü eğitim öğretim için yurt dışına gönderilen araştırma görevlilerinin kadrolarında bırakılacağı hükmü yer almış, 35 inci maddesinde de; yurt içi veya yurt dışında yetiştirilen öğretim elemanlarının genel hükümlere göre bağlı oldukları yükseköğretim kurumlarında mecburi hizmetlerini yerine getirmek zorunda oldukları hükme bağlanmıştır.
… Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalında araştırma görevlisi olan davacının 2547 sayılı yasanın 33 üncü maddesi uyarınca aynı anabilim dalında yüksek lisans eğitimi yapmak üzere burslu olarak ABD’ ne gönderildiği, eğitimini tamamlayıp yurda döndükten sonra ilgilinin mecburi hizmetinin devri suretiyle … Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalına Yardımcı Doçent olarak atanmasının önerildiği ancak Yükseköğretim Kurulunca talebin uygun olmadığına karar verildiği anlaşılmaktadır.
Yükseköğretim kurulu üniversitelerin ihtiyaçlarını, eğitim-öğretim programlarını, bina, araç gereç ve benzeri imkanları dikkate alarak akademik kadroları dengeli bir oranda dağıtmakla görevli bulunmaktadır. Davalı idarenin bu görevini yerine getirirken yeni kurulmuş ve gelişmekte olan üniversitelerin akademik personel ihtiyacını gözönünde bulunduracağı kuşkusuzdur.
Belirtilen durumda; davacının mecburi hizmetinin … Üniversitesine devredilmesi talebinin uygun görüldüğüne, ancak … Üniversitesi veya yeni kurulan üniversiteler için bir mecburi hizmet devri istenildiği takdirde konunun yeniden değerlendirileceği yolundaki dava konusu işlemde hukuka aykırılık görülmemiştir.
Kaldı ki, anılan yasanın 35 inci maddesine göre, davacının mecburi hizmetini bağlı olduğu yüksek öğretim kurumunda yerine getirmek zorunda olduğu da açıktır.
Açıklanan nedenlerle,dayanaktan yoksun bulunan davanın reddi gerekeceği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü :
Dava, … Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Formakoloji Anabilim Dalında araştırma görevlisi olan davacının, mecburi hizmetinin … Üniversitesine devredilmesi isteminin reddine ilişkin işlemin iptali istemiyle açılmıştır.
2547 sayılı Yükseköğretim Yasasının, Yükseköğretim Kurulunun Görevleri başlıklı 7. maddesinde, yükseköğretim kurumlarının bu Yasada belirlenen amaç, hedef ve ilkeler doğrultusunda kurulması, geliştirilmesi, eğitim öğretim faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi ve yükseköğretim alanlarının ihtiyaç duyduğu öğretim elemanlarının yurt içinde ve yurt dışında yetiştirilmesi için kısa ve uzun vadeli planlar hazırlamak, üniversitelere tahsis edilen kaynakların, bu plan ve programlar çerçevesinde etkili bir biçimde kullanılmasını gözetim ve denetim altında bulundurmak, yükseköğretim kurumları arasında bu Yasada belirlenen amaç, ilke ve hedefler doğrultusunda birleştirici, bütünleştirici, sürekli, ahenkli ve geliştirici işbirliği ve koordinasyonu sağlamak Yükseköğretim Kurulunun görevleri arasında sayılmıştır.
2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 33 üncü maddesinde; Lisansüstü eğitim-öğretim için yurt dışına gönderilecek araştırma görevlileri ile ilk defa bu amaçla bu göreve atanacaklarda aranacak nitelikler ve diğer hususların Yükseköğretim Kurulunca tespit edileceği….. lisansüstü eğitim öğretim için yurt dışına gönderilen araştırma görevlilerinin kadrolarında bırakılacağı hükmü yer almış, 35 inci maddesinde de; yurt içi veya yurt dışında yetiştirilen öğretim elemanlarının genel hükümlere göre bağlı oldukları yükseköğretim kurumlarında mecburi hizmetlerini yerine getirmek zorunda oldukları hükme bağlanmıştır.
2809 sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Hakkındaki 41 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulüne Dair Yasaya 3837 sayılı Yasayla eklenen Geçici 24. maddesinde de, bu yasayla, yeni üniversiteler ve yüksek teknoloji enstitüsü ile bu Yasanın yayımından önce kurulmuş bulunan üniversitelerin öğretim elemanlarının yetiştirilmesi amacıyla; Milli Eğitim Bakanlığının koordinatörlüğünde, Maliye Bakanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı, Devlet Personel Başkanlığı ve Yükseköğretim Kurulu temsilcilerinden oluşacak bir komisyonda 2000 yılına kadar uygulanacak bir program hazırlanacağı, bu program çerçevesinde, her yıl üniversitelerden Yükseköğretim Kurulunca belirlenecek oranda öğretim elemanının Milli Eğitim Bakanının onayı ile yurt dışına gönderileceği kuralı yer almaktadır.
Dosyanın incelenmesinden, … Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalında araştırma görevlisi olan davacının, 2547 sayılı Yasanın 33. maddesi uyarınca, burslu olarak Amerika Birleşik Devletlerine gönderildiği, eğitimini tamamlayıp yurda döndükten sonra ilgilinin mecburi hizmetinin devri suretiyle … Üniversitesine atanmasına ilişkin önerinin davalı idarece reddedildiği anlaşılmaktadır.
Yukarıda anılan mevzut hükümlerine göre, Yükseköğretim amaçlarına uygun olarak, üniversitelere tahsis edilen kaynakların etkili bir biçimde kullanılmasının sağlanması için, yeni kurulmuş ve gelişmekte olan üniversitelerin akademik personel ihtiyacının gözönünde tutulması gerektiği açıktır.
Bu durumda, dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle davanın reddine, yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca … lira avukatlık ücretinin davacıdan alınarak davalı idareye verilmesine 6.5.1999 gününde oybirliği ile karar verildi.