Danıştay Kararı 8. Daire 1996/4721 E. 1999/3910 K. 15.06.1999 T.

8. Daire         1996/4721 E.  ,  1999/3910 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No: 1996/4721
Karar No: 1999/3910

Davacı : …
Davalı : Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı
Vekili : …
Davanın Özeti : Davacının, 1996 Eylül Döneminde girdiği Tıpta Uzmanlık sınavı sonucunda, … Hastanesi Aile Hekimliği programına yerleştirildiğini gösterir sınav sonuç belgesinin iptaline ilişkin, davalı idarenin 4 Ekim 1996 gün ve 41447 sayılı işleminin iptali istemidir.
Savunmanın Özeti : 1996 Eylül Dönemi TUS klavuzunun Genel Bilgiler, Temel İlke ve Kurallar bölümü 1. sayfa “b” fıkrası 2. paragrafındaki hüküm uyarınca Üniversitelere bağlı Aile Hekimliği programlarına adayların Ağırlıklı Klinik Tıp Bilimleri Puanı (K) ile yerleştirilmesi gerektiği, Tablo 2 de sehven (K) yerine Yabancı dil (YDil) olarak basıldığı, aynı durumun Tablo 3 için de geçerli olduğu, bu yanlışlığın TUS’a başvuru süresi içinde anlaşılması üzerine Basın İlan Kurumu … Şubesine bildirildiği, İl Sağlık Müdürlüklerindeki başvuru bürolarına asıldığı, davacının bu şekildeki “K” puanı ile yapılan yeni değerlendirme sonucu herhangi bir tercihine yerleştirilemediği, hatalı yerleştirme işlemi süresi içinde geri aldığından davanın reddi gerektiği savunulmaktadır. Danıştay Tetkik Hakimi … ‘nın Düşüncesi : Dava, 1996 Eylül Dönemi Tıpta Uzmanlık Sınavı sonucu … Hastanesi Aile Hekimliği programına yerleştirilen davacının ” K ” puanı ile yerleştirme yapılması gerekirken Yabancı Dil puanı ile yerleştirme yapıldığı ileri sürülerek iptal edilmesine ilişkin işlemin iptali istemiyle açlımıştır. Davalı idarenin Basın ilan Kurumu … Şubesi Müdürlüğüne bildirdiği sehven yazılan puan türüne ilişkin 19.7.1996 gün ve 193 sayılı yazanın içeriğinin ara kararı ile sorularak verilecek yanıt üzerine yürütmenin durdurulması isteminin incelenmesi gerekmekte olup, eğer bu yazıda Sağlık Bakanlığına bağlı eğitim hastanelerindeki Aile Hekimliği Programına Yabancı Dil puanı yerine Ağırlıklı Klinik Tıp Bilimleri Puanı (K) ile yerleştirilme yapılması gerektiği bildirilmiş ise davalı idarenin işleminde hukuka aykırılık bulunmamaktadır. Ancak Aile Hekimliği programına yabancı dil puanı ile yerleştirilme sadece Üniversitelerdeki Aile Hekimliği programı için ise davacının durumunu kapsamadığından, kazanılmış hak ilkesine aykırı bir şekilde ” K ” puanına göre yeniden değerlendirilmeye alınarak tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmayacaktır.
Bu nedenle davanın 19.7.1996 gün ve … sayılı davalı idare yazısı içeriğinin anlaşılması üzerine incelenmesi gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı … ‘ın Düşüncesi : Davacı, 1996 yılı Eylül döneminde girdiği Tıpta Uzmanlık sınavı sonucunda, … Hastanesi, Aile Hekimliği programına yerleştirilmesine dair sınav sonuç belgesinin geçersiz sayılmasına ilişkin işlemin iptalini istemektedir.
Dosyanın incelenmesinden, 1996 yılı Eylül ayında yapılan sınavda, davacının aile hekimliği programına, yabancı dil puanı ile yerleştirildiği, ancak bu programa “Ağırlıklı Klinik Tıp Bilimleri Puanı” ile yerleştirme yapılması gerektiği yolundaki değerlendirme sonucu yerleştirme işleminin geri alındığı anlaşılmaktadır.
Tababet Uzmanlık Tüzüğünün 10.maddesinin ilk fıkrasında, asistanlık sınavlarının yabancı dil ve meslek bilgileri dalında yapılacağı, dördüncü fıkrasında ise, halk sağlığı ve aile hekimliği dallarında uzmanlık için meslek sınavına tabi tutulmayacakları belirtilmiştir. Geçici 2.maddede ise, gerek görüldüğü takdirde, YÖK. ile anlaşma sağlanırsa sınavın Ö.S.Y.M. tarafından yapılacağı hükme bağlanmış, bu durumda tüzüğün uygulanmayacak maddeleri sayılmıştır. Bu geçici maddede 10.maddenin 4.fıkrası devre dışı bırakılmamıştır.
Tüzükteki bu hükümler karşısında, Sağlık Bakanlığı ile Y.Ö.K. arasındaki protokol uyarınca hazırlanan sınav klavuzu hükümlerinin (değerlendirmenin K. puanı ile yapılması) uygulanmasına olanak yoktur.
Yeniden değerlendirme de tüzüğe aykırı olarak sınav klavuzuna göre yapılmış ve davacı açıkta kalmıştır.
Sonuç olarak Tüzüğe göre yabancı dil puanı ile yapılan değerlendirme işleminin geçersiz sayılması hukuka aykırıdır.
Açıklanan nedenlerle davanın kabulü ile dava konusu işlemin iptali gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
Dava, davacının 1996 yılı Eylül döneminde girdiği Tıpta Uzmanlık Sınavı sonucunda … Hastanesi Aile Hekimliği programına yerleştirilmesine ilişkin sınav sonuç belgesinin geçersiz sayılmasına ilişkin işlemin iptali istemiyle açılmıştır.
Tababet Uzmanlık Tüzüğünün 1 inci maddesinde, Türkiye’de tababet dallarında uzman olmanın ve uzmanlık belgesi almanın bu Tüzük hükümlerine tabi olduğu hükme bağlanmıştır. Tüzüğün 10 uncu maddesinin birinci fıkrasında, asistanlık sınavlarının yabancı dil ve meslek bilgileri dallarında yapılacağı; dördüncü fıkrasında ise, halk sağlığı ve aile hekimliği dallarında uzmanlık eğitimi göreceklerin, meslek sınavına tabi tutulmayacakları hükmüne yer verilmiştir.
Anılan Tüzüğün 21.9.1987 günlü, 19581 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren değişik ek 2 nci maddesinde ise, asistanlığa giriş sınavlarının Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığınca gerekli görüldüğü ve Yükseköğretim Kuruluyla anlaşma sağlandığı hallerde Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılacağı belirtilmiş, ÖSYM tarafından yürütülecek asistanlık sınavlarında, Tüzüğün hangi maddelerinin uygulanmayacağı sayılmış olup, bu maddeler arasında 10 uncu maddenin dördüncü fıkrası yer almamıştır.
Tıp Fakültelerinin, diş hekimliği fakültelerinin ve … Askeri Tıp Akademisinin uzmanlık eğitimi giriş sınavlarını özel mevzuatına göre yürütmelerini öngören, Tüzüğün 8 inci maddesinin ikinci fıkrası ve 11 inci maddesinin ikinci fıkrası ise; anılan maddelerin, sınavın yeri ve günleri ile sınav sorularının hazırlanması ve sonuçların değerlendirilmesine ilişkin olmaları nedeniyle, sınavın konusu ve kapsamını belirleyen 10 uncu maddenin dördüncü fıkrasının istisnasını oluşturan hükümler değildir.
Sınavın kapsamı ve biçimi ile değerlendirme, seçme ve yerleştirme işlemleri, Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulu arasında düzenlenen 20.7.1987 günlü protokolle belirlenmiş ve bu protokol uyarınca hazırlanan sınav kılavuzunda, tıp fakültelerindeki aile hekimliği programları için ağırlıklı klinik tıp bilimleri puanı ile değerlendirme yapılacağı öngörülmüşse de; söz konusu sınav kılavuzu ile tıpta uzmanlık eğitimi konusunda, tıp fakülteleri, diş hekimliği fakülteleri; … Askeri Tıp Akademisi ve Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığına bağlı sağlık kurumları için genel düzenlemeler getiren ve normlar hiyerarşisinde üst sırada bulunan Tüzük hükümlerine aykırı düzenleme yapılmasına hukuken olanak yoktur.
Davacının tercihleri, her ne kadar, yeniden yapılan yerleştirmede de yabancı dil puanı üzerinde değerlendirmeye alınmışsa da; aile hekimliği programlarını tercih eden diğer adayların yeniden yerleştirilmeleri, yukarıda anılan Tüzük hükmüne aykırı bulunan sınava kılavuzuna göre yapıldığından, bu yerleştirmenin sonucu olarak davacı, herhangi bir uzmanlık programını kazanamamıştır.
Bu durumda, aile hekimliği programlarını tercih eden tüm adayların yerleştirilmelerinin, Tüzüğün emredici hükmüne uygun olarak yabancı dil puanına göre yapılması gerektiğinden; bu esasa göre yapılan değerlendirme sonucunun iptaline ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle dava konusu işlemin iptaline ..-lira yargılama giderinin davalı idareden alınarak davacıya verilmesine 15.6.1999 gününde oybirliği ile karar verildi.