Danıştay Kararı 8. Daire 1996/3833 E. 1999/4561 K. 22.09.1999 T.

8. Daire         1996/3833 E.  ,  1999/4561 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 1996/3833
Karar No: 1999/4561

Temyiz İsteminde Bulunan : …
Karşı Taraf : …
İstemin Özeti : Trafikte, davacı şirket adına kayıtlı iken 18.6.1988 tarihli Noter Satış sözleşmesi ile … ‘a satışı yapılan … plaka no’lu özel otonun … adına kayıt ve tescil edilmesi isteminin reddine ilişkin … Valiliği Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil Müdürlüğünün … gün ve … sayılı işleminin iptali istemiyle açılan davada, Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 37/c maddesi uyarınca Noter senedi ile araç satan veya devir alandan herhangi birinin ilgili tescil kuruluşuna müracaat ederek aracı adlarına tescil ve devir ettirebilecekleri gerekçesiyle dava konusu işlemi iptal eden … İdare Mahkemesinin … gün ve … sayılı kararının, gıyabi devrin mümkün olmadığı, …’ın müracaatının bulunması gerektiği öne sürülerek 2577 sayılı Yasanın 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istemidir.
Savunmanın Özeti : Yanıt verilmemiştir.
Danıştay Tetkik Hakimi … ‘ın Düşüncesi : Karayolları Trafik Kanununun 19. maddesinde araç sahiplerinin araçlarını yönetmelikte belirtilen esaslara göre yetkili kuruluşa tescil ettirmek ve tescil belgesi almak zorunda oldukları, aynı Yasanın 4262 sayılı Yasayla değişik 20. maddesinde de tescil edilmiş araçların her çeşit satış ve devirlerinin aracın motorlu taşıtlar vergisi borcu bulunmadığına dair belgenin ibrazı halinde araç sahibi adına düzenlenmiş tescil belgesi alınarak noterlerce yapılacağı, ayrıca tescil edilmiş araçların satış ve devir işlemlerinin noterler tarafından siciline işlenmek üzere işlemin tamamlanmasını müteakip en geç 15 işgünü içerisinde ilgili tescil kuruluşu ile vergi dairesi müdürlüğüne bildirileceği, tescil sürelerini geçirdiği tespit edilen araçların trafikten men edileceği kuralları yer almaktadır.
Karayolları Trafik Yönetmeliğinde hernekadar satın veya devir alanın başvurması halinde tescil ve devir yapılacağı düzenlenmiş ise de hernekadar olay tarihinden sonra yürürlüğe giren yukarıdaki yasa değişikliği ile noterlerce yapılacağı öngörülen düzenleme karşısında, aracı satanın da satın alan üzerine devir ve tescil için başvurabileceğinin kabulü gerektiğinden, sonucu itibariyle yerinde olan idare mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı …’nın Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49.maddesinin 1.fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp idare mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemektedir.
Açıklanan nedenlerle, temyiz isteminin reddiyle idare mahkemesi kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü :
Uyuşmazlık, davacı şirket adına kayıtlı iken Noter satış sözleşmesi ile …’a satışı yapılan … plaka numaralı özel otonun … adına kayıt ve tescilinin yapılması istemiyle davacı tarafından yapılan başvurunun reddine ilişkin işlemden doğmuştur.
Karayolları Trafik Kanununun 19. maddesinde, araç sahiplerinin araçlarını yönetmelikte belirtilen esaslara göre yetkili kuruluşa tescil ettirmek ve tescil belgesi almak zorunda oldukları, aynı Yasanın 4262 sayılı Yasayla değişik 20. maddesinde de tescil edilmiş araçların her çeşit satış ve devirlerinin aracın motorlu taşıtlar vergisi borcu bulunmadığına dair belgenin ibrazı halinde araç sahibi adına düzenlenmiş tescil belgesi alınarak noterlerce yapılacağı, ayrıca tescil edilmiş araçların satış ve devir işlemlerinin noterler tarafından siciline işlenmek üzere işlemin tamamlanmasını müteakip en geç 15 işgünü içerisinde ilgili tescil kuruluşu ile vergi dairesi müdürlüğüne bildirileceği, tescil sürelerini geçirdiği tespit edilen araçların trafikten men edileceği kuralları yer almaktadır. Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 37/c maddesinde, Noter senedi ile araç satın veya devir alanların ilgil tescil kuruluşlarına müracaat ederek bu araçlarını bir ay içinde tescil ettirmek ve adlarına tescil belgesi almak zorunda oldukları belirtilmekte ise de, Karayolları Trafik Yasası uyarınca getirilen yeni düzenleme ile noterlere tescil edilmiş araçların satış ve devir işlemlerinin sicile işlenmek üzere ilgili tescil kuruluşuna bildirme yükümlülüğü verilmesi karşısında, aracı satanın da satın alana devir ve tescil edilmesi için yapacağı başvurunun kabul edilmesi gerektiği açıktır.
Öte yandan, İdare ve Vergi Mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenip bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49.maddesinin 1.fıkrasında yazılı nedenlerin bulunmasına bağlıdır.
İdare Mahkemesince verilen kararın dayandığı gerekçe Usul ve Yasaya uygun olup, bozulmasını gerektiren bir neden bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına ve yargılama giderlerinin temyiz isteminde bulunan üzerinde bırakılmasına 22.9.1999 gününde oybirliği ile karar verildi.