Danıştay Kararı 8. Daire 1996/2031 E. 1997/2226 K. 23.06.1997 T.

8. Daire         1996/2031 E.  ,  1997/2226 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No: 1996/2031
Karar No: 1997/2226

Temyiz İsteminde Bulunan :… Üniversitesi Rektörlüğü
Vekili : …
Karşı Taraf : …
İstemin Özeti : … Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği İkinci Öğretim bölümüne sahte askerlik belgesi düzenleyerek kayıt yaptırdığı gerekçesiyle 5.10.1994 gününde kaydı iptal edilen davacının 4111 sayılı Af Kanunundan yararlandırılması istemiyle yaptığı başvurunun reddine ilişkin işlemin iptali istemiyle açılan davada; 4111 sayılı Yasanın 3. maddesinin 1.fıkrasında her ne sebeple olursa olsun okullarıyla ilişiği kesilen öğrencilerin … kayıtlarının yeniden açılması suretiyle 44. maddedeki sınırlar içinde öğrenimlerine devam etmeleri şeklinde düzenleme getirildiğinden, davacının bu hükümden yararlandırılarak fakülteye kaydının yapılması gerekirken, kaydının yapılmamasına ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemi iptal eden … İdare Mahkemesinin … gün ve … sayılı kararının, işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı öne sürülerek 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istemidir.
Savunmanın Özeti : Savunma verilmemiştir.
Danıştay Tetkik Hakimi … ‘un Düşüncesi : Temyiz isteminin reddi gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı … ‘nın Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49.maddesinin 1.fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp idare mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemektedir.
Açıklanan nedenlerle, temyiz isteminin reddiyle idare mahkemesi kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
Uyuşmazlık, … Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği bölümüne sahte evrak düzeneleyerek kayıt yaptırdığı gerekçesiyle kaydı iptal edilen davacının 4111 sayılı Öğrenci Affı Yasasından yararlandırılarak kaydının yapılması istemiyle yaptığı başvurunun reddedilmesine ilişkin işlemden doğmuştur.
2547 sayılı Yükseköğretim Kanunun 7.6.1995 tarih ve 4111 sayılı Kanunun 1. maddesiyle değişik 44. maddesinde, Yükseköğretim Kurumu öğrencilerine başarısız oldukları dersler için maddede belirlenen kapsama göre bir veya birden fazla ek sınavı hakkı verilmiş olup, aynı kanuna yine 4111 sayılı Kanunun 3. maddesiyle eklenen geçici 43. maddesinin, 1 ve 4. fıkrasında da ” 44. maddede yapılan değişiklikten yararlanmak üzere (hazırlık ve ara sınıflar dahil bütün sınıflarda) 1981-1982 eğitim-öğretim yılından başlamak üzere bu Kanunun yayımı tarihine kadar herne sebeple olursa olsun (kendi isteği ile ayrılanlar dahil) okullarından ilişiği kesilen öğrencilere (öğrenci katkı payını ödeyemedikleri için ilişiği kesilenler dahil ) ilişiklerinin kesilmesine sebep olan bütün dersler için iki sınav hakkı verilir ” kuralı yer almıştır.
Dosyanın incelenmesinden 1992-1993 öğretim yılı için … Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ikinci eğitim Makina Mühendisliği Bölümüne kesin kayıt hakkı kazanan davacının 2.12.1992 gününden itibaren bakaya olarak … Askerlik Şubesince aranmasına karşılık 28.2.1993 gününe kadar askerlik yönünden yüksekokula kayıt yaptırmasında sakınca olmadığı yolunda sahte olarak düzenlenen askerlik durumunu gösteren belgeyi Üniversiteye vererek kaydını yaptırdığının anlaşılması üzerine davacının kaydının silindiği, daha sonra 4111 sayılı Af kanunundan yararlanma istemiyle yaptığı başvurusununda dava konusu işlemle rededildiği anlaşılmıştır.
Dava konusu olayda da olduğu gibi hile veya yanıltma yolu ile idarenin tesis etmiş olduğu bu tür işlemler ilgililer için kazanılmış hak teşkil etmeyeceğinden öğrenim süresi içinde her zaman geri alınabilir. Nitekim bu olayda da davalı idarece işlem geri alınarak davacının kaydı silinmiştir. Bu nedenle davacı öğrencilik statüsü kazanamamıştır.
Dolayısıylı öğrencilik statüsünü kazanamamış olan davacının durumu 4111 sayılı Af Yasası kapsamı dışında kalmaktadır.
Bu durumda davacının durumunun 4111 sayılı Af Yasası kapsamına girdiği gerekçesiyle işlemi iptal eden idare mahkemesi kararında isabet görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle … İdare Mahkemesi kararının bozulmasına ve dosyanın yeniden bir karar verilmek üzere anılan mahkemeye gönderilmesine 23.6.1997 gününde oybirliği ile karar verildi.