Danıştay Kararı 8. Daire 1996/1915 E. 1996/2267 K. 24.09.1996 T.

8. Daire         1996/1915 E.  ,  1996/2267 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 1996/1915
Karar No: 1996/2267

Temyiz İsteminde Bulunan : …
Karşı Taraf : … Valiliği
İstemin Özeti : … Vergi Dairesi Şefi olan davacının gerçeğe aykırı belge düzenlediğinden bahisle üç yıl kademe ilerlemesinin durdurulması cezası ile cezalandırılmasına ilişkin işlemin iptali ve Gelir İdaresini Geliştirme Fonundan almakta olduğu ücretin üç yıl süreyle kesilmesi hakkında yürütmenin durdurulmasına karar verilmesi istemiyle açılan davayı, soruşturma dosyasının incelenmesinden; … Vergi Diresi Mükelleflerinden … İnşaat A.Ş. adına düzenlenen ceza ihbarnamesinin anılan şirkete 5.8.1995 tarihinde tebliğ edilmesine rağmen, otuz günlük uzlaşma ve dava açma süresinin geçirilmesi üzerine davacı tarafından tarh dosyasındaki tebliğ alındı belgesi yok edilerek 15.8.1994 tarihli yeni bir tebliğ alındı belgesinin düzenlendiği ve anılan şirketin yeni tarihle verdiği uzlaşma istemi kabul edilerek vergi-ceza miktarının düşürüldüğü, bu şekilde devletin zarara uğramasına neden olunduğunun anlaşıldığı, esas soruşturmanın da aynı kişiler tarafından yapılması nedeniyle ön soruşturmayı yapan kişinin, disiplin kurulunda üye olmasının dava konusu işlemi sakatlamadığı gerekçesiyle reddeden … İdare Mahkemesinin … gün ve … sayılı kararının, olayda Hazinenin herhangi bir zararının olmadığı, soruşturmada muhakkik olarak görev yapan kişinin verilen kararda oy kullandığı, Gelir İdaresini Geliştirme Fonundan yapılan ek ücretin yasal faiziyle birlikte ödenmesi isteminin Mahkemece karara bağlanmadığı öne sürülerek 2577 sayılı İdare Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istemidir.
Savunmanın Özeti : Hakkında yapılan soruşturma sonucunda gerçeğe aykırı belge düzenlediği tesbit edilen davacıya verilen disiplin cezasının yerinde olduğu öne sürülerek mahkeme kararının onanması gerektiği savunulmaktadır.
Danıştay Tetkik Hakimi … ‘ün Düşüncesi: Mahkeme kararının, dava konusu disiplin cezasına ilişkin kısmında mevzuata aykırık bulunmadığından onanması, öte yandan, dava dilekçesinde davacı tarafından gelir idaresini geliştirme fonundan almakta olduğu ek ücretin disiplin cezası süresince kesilmesi hakkında yürütmenin durdurulması istenildiği halde, Mahkemece bu istem hakkında herhangi bir hüküm tesis edilmediği anlaşıldığından eksik incelemeye dayalı bu kısmın bozularak, dava dosyasının yeniden bir karar verilmek üzere anılan mahkemeye gönderilmesi gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı … ‘ün Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49.maddesinin 1.fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp idare mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemektedir.
Açıklanan nedenlerle, temyiz isteminin reddiyle idare mahkemesi kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
Uyuşmazlık, davacıya verilen üç yıl süreyle kademe ilerlemesinin durdurulmasına ilişkin disiplin czeası işlemi ile bu süre içerisinde Gelir İdaresini Geliştirme Fonundan almakta olduğu ek ücretin kesilmesine ilişkin işlemden doğmuştur.
İdare Mahkemesince, davanın disiplin cezasının iptaine ilişkin kısmının reddine karar verildiği, ek ücret ödenmemesine ilişkin kısmı hakkında ise herhangi bir hüküm tesis edilmediği görülmektedir.
İdare ve Vergi Mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenip bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49.maddesinin 1.fıkrasında yazılı nedenlerin bulunmasına bağlıdır.
… İdare Mahkemesi kararının, disiplin cezasına ilişkin kısmının dayandığı gerekçe usul ve yasaya uygun olup, bozulmasını gerektiren bir neden bulunmamaktadır.
Ek ücret ödenmemesine ilişkin kısmına gelince;
Gelir İdaresini Geliştirme Fonundan yapılan ek ödemelerin amacı Bakanlık personelinin daha etkin ve verimli çalışmasını sağlamaktır. Disiplin cezaları da kamu hizmetlerinin yürütülmesi ve kamu yararının devamlılığının sağlanması amacıyla kamu görevlileri için görev, yetki ve sorumlulukları bakımından yasal olarak getirilmiş yaptırımlardır.
O nedenle, disiplin cezalarıyla getirilen yaptırımlarla sağlanmak istenen amacın Gelir İdaresini Geliştirme Fonundan yapılan ek ödemelerle güdülen amaç gibi, kamu personelinin daha etkin ve verimli çalışmasını sağlayarak kamu hizmetinin rasyonel şekilde yerine getirilmesi olduğundan kademe ilerlemesinin durdurulması cezası alan davacıya bu süre içerisinde ek ücret ödenmemesi yolundaki işlemde mevzuat hükümlerine aykırılık bulunmadığından sonucu itibariyle yerinde bulunan mahkeme kararının bu kısmının da onanması gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle, … İdare Mahkemesi kararının onanmasına, yürütmenin durdurulması konusunda karar verilmediğinden … harcının davacıya iadesine 24.9.1996 gününde oybirliği ile karar verildi.