Danıştay Kararı 8. Daire 1996/1687 E. 1997/3669 K. 27.11.1997 T.

8. Daire         1996/1687 E.  ,  1997/3669 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No: 1996/1687
Karar No: 1997/3669

Temyiz İsteminde Bulunanlar : 1. Maliye Bakanlığı
2. İller Bankası Genel Müdürlüğü
Vekili : …
Karşı Taraf : … Belediye Başkanlığı
Vekili : …
İstemin Özeti : 2.9.1993 gün ve 21693 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 504 sayılı KHK uyarınca … ‘de kurulan … Belediyesine ait İller Bankası paylarının, Maliye Bakanlığı talimatı doğrultusunda kesilmesine ilişkin İller Bankası Genel Müdürlüğü işleminin iptali istemiyle açılan davada, dava konusu işlemi, 3030 sayılı Kanun ile Büyükşehir Belediyesi statüsüne dönüşen belediyelerden, ilçe belediyelerine devredilecek olan borçlar içinde, personelin biriken vergi, SSK ve Emekli Sandığı borçlarının da devredileceğine ilişkin bir hüküm bulunmadığı gibi, İl İdare Kurulunca onaylanarak kesinleşen 12.5.1994 tarihli Devir Komisyonu kararında da böyle bir hükme yer verilmediği, söz konusu vergi, SSK ve Emekli Sandığı borçlarının, davacı belediyenin İller Bankası paylarından kesilmesi işleminde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle iptal eden … İdare Mahkemesinin … gün ve … sayılı kararının; İller Bankası Genel Müdürlüğü tarafından, husumetten çıkarılmaları gerektiği, Maliye Bakanlığı tarafından, Devir Komisyonu kararında borcun tamamının büyükşehir belediyesine ait olduğu konusunda bir hüküm bulunmadığı öne sürülerek 2577 sayılı İdari Yargılama Usulu Yasasının 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istemidir. Savunmanın Özeti : Temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.
Danıştay Tetkik Hakimi … ‘nın Düşüncesi : Temyiz isteminin reddiyle usul ve yasaya uygun olan Mahkeme kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı … ‘ın Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49.maddesinin 1.fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp idare mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemektedir.
Açıklanan nedenlerle, temyiz isteminin reddiyle idare mahkemesi kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
Uyuşmazlık, 2380 sayılı Yasa uyarınca … Belediyesine Genel Bütçe Vergi Gelirlerinden ayrılan paydan, Büyükşehir Belediyesine dönüştürülen … Belediyesinin 1.4.1994 tarihine kadar birikmiş olan vergi, SSK primi, Emekli Sandığı keseneği gibi kamu kuruluşlarına olan borçlarının kesilmesine ilişkin işlemden doğmuştur.
3030 sayılı Büyükşehir Belediyelerinin Yönetimi Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Yasanın geçici 2. maddesinde Büyükşehir Belediyesi statüsüne dönüştürülmüş bulunan belediyelerin ana hizmet bina ve tesisleri ile her türlü tesis, araç, taşınır ve taşınmaz malları ve bunlara ait hak ve borçların belediye sınırları esas alınmak şartı ile ilçe belediyelerine devredileceği kuralı yer almaktadır.
Dosyanın incelenmesinden, … Belediyesinin Büyükşehir Belediyesine dönüşmeden önceki dönemi içine alan vergi, SSK ve Emekli Sandığı keseneği gibi kamu kuruluşlarına olan borçlarının 1.4.1994 tarihine kadar yatırılmadığı, … Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde 21.12.1993 gün ve 93/5130 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile üç alt kademe belediyesinin kurulmasından sonra … Belediyesinin sözü edilen 1.4.1994 tarihine kadar olan borçlarının, % 65’inin de alt kademe, belediyelerine isabet ettiği kayda alınarak, 2380 sayılı Yasa gereğince, Genel Bütçe Vergi gelirlerinden davacı … Belediyesine ayrılan paydan nüfusu oranında kesinti yapıldığı anlaşılmaktadır.
Kamu hizmetlerinin toplum hayatının devamı, faaliyetlerin işlemesi, toplumun kalkınması ve menfaatlerin sağlanması açısından sürekli ve eksiksiz işlemesinin zorunluluğu idari yargı içtihatlarına girmiş ve hukukun genel ilkesi olarak kabul edilmiştir.
İdarenin bütünlüğü ve devamlılığı ilkesi karşısında, … Belediyesinin Büyükşehir Belediyesine dönüşmesi ve üç alt kademe ilçe belediyesinin kurulmasından sonra, … Belediyesinin 3986 sayılı yasanın geçici 1. maddesi kapsamındaki borçlarından belli oranlarda alt kademe belediyelerinin sorumlu tutulmasında yasaya aykırılık bulunmamaktadır.
İdare Mahkemesince bu hususlar dikkate alınmaksızın verilen kararda hukuka uyarlık görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle … İdare Mahkemesi kararının bozulmasına, dosyanın yeniden bir karar verilmek üzere anlan mahkemeye gönderilmesine 27.11.1997 gününde oyçokluğu ile karar verildi.
Azlık Oyu ( X ) – : İdare ve Vergi Mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenip bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49.maddesinin 1.fıkrasında yazılı nedenlerin bulunmasına bağlıdır.
İdare Mahkemesince verilen kararın dayandığı gerekçe Usul ve Yasaya uygun olup, bozulmasını gerektiren bir neden bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanması gerektiği oyuyla çoğunluk kararına katılmıyoruz.