8. Daire 1995/5346 E. , 1998/2393 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No: 1995/5346
Karar No: 1998/2393
Temyiz İsteminde Bulunan : …
Karşı Taraf : İçişleri Bakanlığı
İstemin Özeti : Polis Akademisi Başkanlığı kadrosunda öğretim üyesi olarak görevli bulunan davacının, 26.10.1994 günü yapılan 1994-1995 Eğitim ve Öğretim yılı I.Öğretim Kurulu toplantısına katılmadığı gerekçesiyle Emniyet Örgütü Disiplin Tüzüğünün 13. maddesi uyarınca kınama cezası ile cezalandırılmasına ilişkin Yüksek Disiplin Kurulunun … gün ve … sayılı kararının iptali istemiyle açılan davada, Anayasanın 129. ve 657 sayılı Devlet Memurları Yasasının 135. maddesinde, Devlet memurlarına verilen kınama cezasının kesin olduğu ve yargı yoluna başvurulamyacağının kurala bağlandığı, bu durumda esasının inceleme olanağı bulunmadığı gerekçesiyle davayı incelenmeksizin reddeden … İdare Mahkemesi kararının … gün ve … sayılı kararının, Emniyet Örgütü Disiplin Tüzüğünde ve … sayılı Emniyet Teşkilatı Kanununda Kınama cezaları aleyhine yargı yoluna başvurulamayacağı hakkında bir hükmün yer almadığı öne sürülerek 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istemidir.
Savunmanın Özeti : Emniyet Örgütü Disiplin Tüzüğünde sadece disiplin cezalarını gerektiren eylem, işlem, tutum ve davranışlara verilecek cezaların derece ve miktarının gösterildiği, bu nedenle Anayasa ve 657 sayılı Yasanın amir hükümleri uyarınca verilen mahkeme kararında hukuka aykırılık bulunmadığı öne sürülerek istemin reddi gerektiği savunulmuştur.
Danıştay Tetkik Hakimi … ‘ün Düşüncesi : Emniyet örgütü personeline, personel hukukunu düzenleyen özel kanunu yürürlüğe girinceye kadar 657 sayılı Yasa hükümleri uygulanacağından, sonucu itibarı ile yerinde olan mahkeme kararının onanması gerektiği düşünülmüştür.
Danıştay Savcısı … ‘ın Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49.maddesinin 1.fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp idare mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemektedir.
Açıklanan nedenlerle, temyiz isteminin reddiyle idare mahkemesi kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
Uyuşmazlık, Polis Akademisi Başkanlığı kadrosunda öğretim üyesi olarak görev yapan davacının kınama cezası ile cezalandırılmasına ilişkin davalı idare işleminden doğmuştur.
Bakılan davada, uyarma ve kınama cezalarının Anayasanın ve 657 sayılı Yasanın amir hükümleri uyarınca yargı denetimi dışında bırakılması nedeniyle açılan davanın incelenmeksizin reddine ilişkin olarak verilen idare mahkemesi kararının, davacı tarafından, 3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanunu ve disiplin işlerini düzenleyen Emniyet Örgütü Disiplin Tüzüğünde bu cezaların yargı denetimi dışında bırakılacağına ilişkin bir hüküm bulunmadığı, davanın esasının incelenmesi gerektiği öne sürülerek temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
657 sayılı Devlet Memurları Yasasının Kapsam başlığını taşılan 1. maddesinin 19.2.1980 gün ve 2261 sayılı Yasanın 5. maddesi ile eklenen 3 fıkrasında, Emniyet Teşkilatı mensuplarının özel kanunları hükümlerine tabi oldukları belirtilmiş ise de, anılan kanun ile 657 sayılı Yasaya getirilen ek geçici 54. maddesinde, Emniyet Örgütü mensupları hakkında uygulanmakta olan 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu; ek ve değişiklikleri, ilgili kanun hükmünde kararnameler ve bu yasalara dayanılarak yürürlüğe konulan yönetmelikler kapsamına giren konuların, Emniyet Örgütünün hizmet ve kuruluşunun nitelik ve özelliği gözönünde tutularak özel bir kanunla düzenleneceği, bu düzenleme yapılıncaya kadar Emniyet Örgütü mensupları hakkında halen yürürlükte bulunan söz konusu hükümlerin uygulanmasına devam olunacağı hükmü yer almış ve henüz belirtilen yasal düzenlemenin yapılmamış olması karşısında; Emniyet Hizmetleri mensupları için de 657 sayılı Kanun hükümlerinin uygulanacağı açıktır.
3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanununun 83. maddesi uyarınca hazırlanan Emniyet Örgütü Disiplin Tüzüğünde, Emniyet örgütünde çalışan her sınıftan memura verilecek disiplin cezalarını gerektiren eylem, işlem, tutum ve davranışlarla cezaların derece ve miktarları gösterildiğinden, yukarıda anılan 657 sayılı Yasanın ek geçici 54. maddesi uyarınca Emniyet Örgütü personeli için özel bir düzenleme yapılıncaya kadar uyarma ve kınama cezalarının yargı denetimine ilişkin olarak 657 sayılı Yasanın ilgili kurallarının uygulanmasında, hukuka aykırılık bulunmamaktadır.
Öte yandan, İdare ve Vergi Mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenip bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49.maddesinin 1.fıkrasında yazılı nedenlerin bulunmasına bağlıdır.
İdare Mahkemesince verilen kararın dayandığı gerekçe Usul ve Yasaya uygun olup, bozulmasını gerektiren bir neden bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına ve yargılama giderlerinin temyiz isteminde bulunan üzerinde bırakılmasına 29.6.1998 gününde oybirliği ile karar verildi.