Danıştay Kararı 8. Daire 1995/4710 E. 1997/3276 K. 11.11.1997 T.

8. Daire         1995/4710 E.  ,  1997/3276 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 1995/4710
Karar No: 1997/3276

Temyiz İsteminde Bulunan : … Üniversitesi
Vekili : …
Karşı Taraf : …
İstemin Özeti : … Üniversitesi Mimarlık Mühendislik Fakültesi II. Öğretim I. sınıf öğrencisi olan davacının Yüksek Öğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliğinin 8. ve 11. maddeleri uyarınca bir ay süre ile okuldan uzaklaştırma cezasıyla cezalandırılmasına ilişkin Fakülte Yönetim Kurulunun 13.7.1994 gün ve … sayılı kararının iptali istemiyle açılan davada; getirtilen belgelerin incelenmesinden davacının ikamet ettiği evde birlikte kaldığı … ve … isimli arkadaşlarına kendisi ve yasadışı bir örgütün üst düzey sorumlusu … tarafından teorik bilgi verildiği, 1.5.1994 günü örgüt mensuplarının taşıyacağı pankartın hazırlanmasında diğer arkadaşlarıyla birlikte yardımcı olduğu iddialarıyla, .. ve …’e yönelik olarak da benzer iddialarla disiplin soruşturması açıldığı, … ve … hakkında suçlayıcı delil bulunamadığı için işlem yapılmasına gerek olmadığı, davacı hakkında ise bu iddialara ait delil bulunamadığı halde, yasadışı örgüte ait pankart asmak suçuyla yargılananları tanıması nedeniyle disiplin cezası verildiğinin anlaşıldığı, davacı hakkında yasadışı örgüt adına teorik bilgi vermek, eylemde bulunmaya yardımcı olmak savlarıyla soruşturma açılmış ise de, soruşturma konusu iddialar hakkında delil bulunmadığının belirtildiği anlaşıldığından, yasadışı pankart asma eylemine katılan kişiyi tanımasının, yönetmeliğin 8. maddesinde cezalandırmaya neden olarak gösterilen kurum içinde gerçekleştirilen suçların benzeri eylem kapsamında değerlendirilmesinde hukuki isabet bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemi iptal eden … İdare Mahkemesinin … gün ve … sayılı kararının; davacı üzerine atılı eylemlerin sabit olduğu, ceza verilmesinde hukuka aykırılık bulunmadığı öne sürülerek 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istemidir.
Savunmanın Özeti : Temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmuştur.
Danıştay Tetkik Hakimi … ‘ın Düşüncesi : İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı … ‘ün Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49.maddesinin 1.fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp idare mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemektedir.
Açıklanan nedenlerle, temyiz isteminin reddiyle idare mahkemesi kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü :
Uyuşmazlık, … Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi II. öğretim I. sınıf öğrencisi olan davacıya, Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliğinin 11. maddesi uyarınca 8. maddesi esas alınarak 1 ay okuldan uzaklaştırma cezası verilmesine ilişkin işlemden doğmuştur.
2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 54. maddesinde; yükseköğretim kurumları içinde veya dışında yükseköğretim öğrenciliği sıfatına, onur ve şerefine aykırı harekette bulunan… boykot, işgal ve engelleme gibi eylemlere katılan… anarşik veya ideolojik olaylara katılan veya bu olayları tahrik ve teşvik eden öğrencilere, eylem başka bir suçu oluştursa dahi ayrıca disiplin cezası verileceği belirtilmiştir.
Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliğinin 1. maddesinde; bu yönetmeliğin; kanun, tüzük, yönetmelik ve yönergelerin öğrencilere yüklediği görevleri yükseköğretim kurumu içinde ve dışında yerine getirmeyen uyulması gerekli hususlara uymayan, yasaklanan işleri yapan veya öğrencilik sıfat, şeref ve haysiyeti ile bağdaşmayan hal ve harekette bulunan öğrencilere verilecek disiplin cezalarını, usul ve teşkilatla ilgili hükümleri belirtmek amacıyla düzenlendiği; aynı yönetmeliğin “Öngörülmemiş Disiplin Cezaları” başlıklı 11. maddesinde ise, bu yönetmelikte sayılan ve disiplin cezası verilmesini gerektiren fiil ve hallere nitelik ve ağırlıkları itibariyle benzer eylemlerde bulunanlara da aynı türden disiplin cezaları verileceği belirtilmiştir.
Yukarıda açıklandığı gibi Yönetmelik; öğrencilerin yükseköğretim kurumları içinde veya dışında yükseköğretimin ilke ve esaslarına aykırı fiil ve halleri ile öğrencilik sıfat, şeref ve haysiyetine yakışmayan hal ve hareketleri cezalandırmayı amaçlamaktadır.
Dosyanın incelenmesinden; … ili, … ve … ilçelerinde, yaşadışı … örgüt mensupları tarafından değişik tarihlerde pankart asılması, bildiri dağıtılması, afiş yapıştırılması veya yazı yazılması olaylarının faillerinin yakalanması amacıyla emniyet mensupları tarafından yapılan operasyonlarda; davacının örgütün üst düzey sorumlularından … adlı öğrenci ile aynı evde yakalandıkları, ikamet ettiği evde birlikte kalmakta olduğu … ve … isimli arkadaşlarına zaman zaman kendisi, zaman zaman da evde birlikte kaldıkları tarafından teorik bilgiler verildiğinin ve yine davacının 1 Mayıs 1994 günü örgüt mensuplarının taşıyacağı pankartın hazırlanmasında adı geçen öğrencilerle birlikte yardımcı olduğunun saptandığı, … İli … semtinde, eylem hazırlığında iken örgüt evinde ölü olarak ele geçirilen militanın … ‘da yapılan cenaze töreninde, slogan atarak, pankart açan örgüt üyeleri arasında olduğunun saptandığı, İl Jandarma Komutanlığı görevlileri ve Emniyet mensuplarınca, militanlara ait otobüsün ve kendilerinin aranmak istendiği, militanların jandarma kuvvetlerine karşı koyarak çıkan kavgada yaralanmalarına sebebiyet verdikleri, küfür ve hakaret ettikleri, “Devrimci sol güçleri” ibareleri yazılı pankart astıkları ve emniyet mensuplarına karşı direndikleri, arabadan indirilerek yakalanan sanıklar arasında davacının da bulunduğunun yapılan kimlik tesbiti ve çekilen resimlerle de sabit olduğu, durumun 31.5.1994 günlü yazı ile … Valiliği Emniyet Müdürlüğünce … Üniversitesine bildirildiği, Rektörlüğün Dekanlığa iletmesi üzerine de davacı hakkında soruşturma açıldığı ve anılan disiplin cezasının verildiği anlaşılmaktadır.
Bu durumda, Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliğinin amaç ve ilkeleri ile yukarıda açıklanan hükümlerine aykırı davranışları saptanan davacının üzerine atılı eylemin gerçekleşmiş olduğu anlaşılmış olup, dava konusu işlemde hukuka aykırılık görülmediğinden işlemi iptal eden idare mahkemesi kararında hukuki isabet bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle, … idare Mahkemesi kararının bozulmasına, yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın anılan mahkemeye gönderilmesine 11.11.1997 gününde oybirliği ile karar verildi.