Danıştay Kararı 8. Daire 1995/4709 E. 1997/2077 K. 12.06.1997 T.

8. Daire         1995/4709 E.  ,  1997/2077 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 1995/4709
Karar No: 1997/2077

Temyiz İsteminde Bulunan : …
Vekili : …
Karşı Taraf : …
İstemin Özeti : … Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümünde Yardımcı Doçent Doktor olarak görev yapan davacıya ” İş Hukuku” alanında kitap yazmak amacıyla yurt içinde gerekli inceleme ve araştırmalarda bulunmak üzere bir yıl süreyle verilen ücretli izin hakkının iptal edilmesine ilişkin Üniversite Yönetim Kurulunun 2.11.1993 gün ve … sayılı kararının iptali istemiyle açılan davada, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 39. maddesinin birinci fıkrası ile Yurt İçinde ve Dışında Görevlendirmelerde Uygulanacak Esaslara İlişkin Yönetmeliğin 21/b ve 5/a maddelerinde öğretim elemanlarının, kurumlarından yolluk almaksızın yurt içinde ve dışında kongre, konferans, seminer ve benzeri bilimsel toplantılarda, bilim ve meslekleri ile ilgili diğer toplantılara katılmalarına, araştırma ve inceleme gezileri yapmalarına, araştırma ve incelemenin gerektirdiği yerde bulunmalarına izin verilebileceği, öğretim elemanları için inceleme, araştırma ve uygulama yapmak üzere 3 aydan fazla bir süre ile ilgili yönetim kurullarınca onaylanacak çalışma programına göre yapılan görevlendirmenin uzun süreli görevlendirme olduğu, bunun için öğretim üyelerinin üniversitede veya muhtelif Üniversitelerde en az altı yıl çalışmış olma şartının aranacağı hükümlerinin yer aldığı, olayda, davalı idarece verilmiş olan izinlerin kamu yararı ve hizmet gerekleri uyarınca 2547 sayılı Yasanın 39. maddesi ve uygulamaya ilişkin Yönetmelik hükümlerinin ilgililer tarafından su istimalini önlemek için alındığı iddia edilmiş ise de, gerek Üniversite Yönetim Kurulunca alınan kararın gerekse idarece öne sürülen hususların anılan Yasa ve Yönetmelik hükümlerine uygunluğu bulunmadığı gibi davacının ilgili hükümleri suistimal ettiğine dair somut bir bilgi ve belge de bulunmadan yalnızca Sayıştay Denetçisinin hazırlamış olduğu rapor esas alınarak tesis edilen dava konusu işlemde yasal isabet görülmediği gerekçesiyle dava konusu işlemi iptal eden … İdare Mahkemesinin … gün ve … sayılı kararının, Üniversite Yönetim Kurulu kararı ile o yıl verilen tüm izinlerin genel olarak iptal edildiği, aynı işleme karşı … İdare Mahkemesinde açılan davanın da reddedildiği öne sürülerek 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istemidir.
Savunmanın Özeti : Yanıt verilmemiştir.
Danıştay Tetkik Hakimi … ‘ün Düşüncesi: Uzun süreli ücretli iznin kullanılabilmesi için, öğretim elemanlarının inceleme, araştırma ve uygulama yapmak üzere Yönetim Kurulunca onaylanacak bir çalışma programının olması gerekli bulunduğundan, davacıya kitap yazmak amacıyla verilen bir yıllık ücretli iznin iptaline ilişkin Yönetim Kurulu kararında hukuka aykırılık bulunmadığı görüşü ile mahkeme kararının bozulması gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı … ‘ın Düşüncesi: Dava; …, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümünde yardımcı doçent olarak çalışan davacıya, yurt içinde inceleme ve araştırmalarda bulunmak üzere bir yıl süre ile ücretli izin verilmesinden sonra, aralarında davacının da yer aldığı gurubun izinlerinin geri alınmasına dair 2.11.1993 gün ve … sayılı yönetim kurulu kararının iptali istemiyle açılmıştır.
İdare mahkemesince, 2547 sayılı yasanın yurt içinde ve yurt dışında görevlendirmeyi düzenleyen değişik 39.maddesi ve bu maddenin uygulama yönetmeliğinin 2. ve 5 nci maddelerinin açıklanmasından sonra, davacının kitap hazırlamak amacıyla rektörlükçe bir yıl izinli sayıldığı, bu duruma karşın Sayıştay denetçisinin kamu ve özel kuruluşların hiçbirinde görev almadan ilgililerin ücretli izin almasına olanak bulunmadığı yolundaki raporu üzerine izinlerin topluca iptal edildiği, izin alanların bu haklarını kötüye kullandıkları yolunda tesbit ve kanıt bulunmadan iznin geri alınmasında yönetmeliğe uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle işlemin iptaline karar verilmiştir. Gerek yasa, gerekse uygulama yönetmeliğinde, konferans, seminer, bilimsel toplantı, araştırma ve çalışma için ilgilinin “görevlendirilmesi” amacıyla izinli sayılması öngörülmüştür.
Davacının hiçbir resmi ve özel kurumda araştırma veya inceleme görevi yok iken, kitap hazırlamak için ücretli izin sayılması mevzuatın amacını aşan bir uygulamadır.
Bu nedenle hatalı izinlerin geri alınmasına ve görevine dönmesine ilişkin kararda hukuka, hizmet gereklerine ve kamu yararına aykırılık bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle temyiz isteminin kabulü ile işlemin iptaline ilişkin kararın bozulmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
Uyuşmazlık, davacıya verilen bir yıl süreli ücretli iznin iptal edilmesine ilişkin Üniversite Yönetim Kurulu Kararının iptaline ilişkin bulunmaktadır.
2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 39. maddesinin birinci fıkrasında, öğretim elemanlarının kurumlarından yolluk almaksızın yurt içinde ve dışında kongre, konferans, seminer ve benzeri bilimsel toplantılara, bilim ve meslekleri ile ilgili diğer toplantılara katılmalarına, araştırma ve inceleme gezileri yapmalarına, araştırma ve incelemenin gerektirdiği yerde bulunmalarına izin verileceği belirtilmiş, Yurt İçinde ve Dışında Görevlendirmelerde Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmeliğin 2/b maddesinde ise, öğretim elemanları için inceleme, araştırma ve uygulama yapmak üzere 3 aydan fazla bir süre ile ilgili yönetim kurullarınca onaylanacak çalışma programına göre yapılan görevlendirmenin uzun süreli görevlendirme olduğu kurala bağlanmıştır.
Anılan mevzuat hükümlerine göre öğretim elemanlarının, yurt içi ve yurt dışı uzun süreli görevlendirmeleri, meslekleri ile ilgili bilgilerini artırmak için kongre, konferans, seminer ve benzeri bilimsel toplantılara katılmaları, araştırma ve inceleme gezileri yapmaları ve bu çalışmaların yönetim kurulunca onaylanacak bir program dahilinde gerçekleştirilmesi ile mümkün olmaktadır.
Dosyanın incelenmesinden, , yardımcı doçent olan davacıya İş Hukuku alanında kitap yazmak amacıyla yurt içindeki hukuk fakültelerinin kütüphanelerinde araştırma yapmak için verilen bir yıllık ücretli izninin davalı idarece bu görevlendirmenin kamu ve özel kuruluşlarda veya hiçbir yerde görev almaksızın geçirilmesi mümkün olmadığı gerekçesiyle iptal edildiği anlaşılmaktadır.
Bu durumda, davacının kitap yazmak amacıyla talep ettiği yurt içi uzun süreli görevlendirme iznini herhangi bir program dahilinde gerçekleştirmeyeceği açık olduğundan verilen izinlerin iptali yolundaki işlemde mevzuata aykırılık görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle, … İdare Mahkemesi kararının bozulmasına, yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın anılan Mahkemeye gönderilmesine 12.6.1997 gününde oybiriliği ile karar verildi.