Danıştay Kararı 8. Daire 1995/4327 E. 1997/1463 K. 05.05.1997 T.

8. Daire         1995/4327 E.  ,  1997/1463 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 1995/4327
Karar No: 1997/1463

Temyiz İsteminde Bulunan : …
Vekili : …
Karşı Taraf: … Üniversitesi Rektörlüğü
İstemin Özeti : … Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İç Mimari ve Çevre Tasarını 2. sınıf öğrencisi olan davacının, 1994-1995 öğretim yılı güz döneminde aldığı İnterior Desing Studio dersinin projesine (D-) not verilerek başarısız sayılmasına ilişkin işlemin iptali istemiyle açılan davada; dosya içeriğinden, dava konusu dersin projelerinde, sadece yazılı çizimin değerlendirmeye alınmadığı, çizim yanında öğrenciye, proje ve çizimlere ilişkin olarak yöneltilen sorular ile, öğrencinin çizimleri kendisinin hazırlayıp hazırlamadığı, çizdiklerinin bilinci içinde olup olmadığı, yeni projeyi ele alışta yaratıcılık, özgünlük, tasarım düzeyi, mekan duyarlılığı. malzeme araştırması, seçimi, kullanımı ayrıntı ilkeleri gibi konulardaki sorulara verilen sözlü açıklamalar ile birlikte değerlendirme yapılarak başarı durumunun belirlendiğinin anlaşıldığı, bu durumda, sadece yazılı eser üzerinde değerlendirme yapılmaması ve sözlü açıklamaların da birlikte değerlendirilmesi karşısında, mahkemelerince bilirkişi incelemesi yaptırma olanağı bulunmadığı gerekçesiyle davayı reddeden … İdare Mahkemesinin … gün ve … sayılı kararının; bilirkişi incelemesi yaptırılmasını olanaklı kılacak bir somut proje bulunduğu, bu projenin değerlendirilmesin de hata yapılıp yapılmadığının bilirkişi incelemesi ile saptanabileceği öne sürülerek 2577 sayılı Yasanın 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istemidir.
Savunmanın Özeti : Mahkeme kararının onanması gerektiği savunulmaktadır.
Danıştay Tetkik Hakimi … ‘nın Düşüncesi : Temyiz isteminin reddi ve Mahkeme kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı … ‘ın Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49.maddesinin 1.fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp idare mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemektedir.
Açıklanan nedenlerle, temyiz isteminin reddiyle idare mahkemesi kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü :
İdare ve Vergi Mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenip bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49.maddesinin 1.fıkrasında yazılı nedenlerin bulunmasına bağlıdır.
İdare Mahkemesince verilen kararın dayandığı gerekçe Usul ve Yasaya uygun olup, bozulmasını gerektiren bir neden bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına ve yargılama giderlerinin temyiz isteminde bulunan üzerinde bırakılmasına 5.5.1997 gününde oybirliği ile karar verildi.