Danıştay Kararı 8. Daire 1995/2920 E. 1997/1326 K. 14.04.1997 T.

8. Daire         1995/2920 E.  ,  1997/1326 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No: 1995/2920
Karar No: 1997/1326

Temyiz İsteminde Bulunan : …
Vekili : …
Karşı Taraf : … Üniversitesi Rektörlüğü
Vekili : …
İstemin Özeti : 1989-1990 öğretim yılında … Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi, İşletme Bölümüne kayıt olan, 1989-1990, 1990-1991, 1991-1992 öğretim yıllarında öğrenimine devam eden ve 2. sınıf derslerinin 7 tanesinden başarısız olması nedeniyle Siyasal Bilgiler Fakültesi Kayıt, Öğretim ve Sınav Yönetmeliği uyarınca kayıt silme durumuna gelen, ancak kendi isteğiyle kaydını sildirip 1993 yılında üniversite sınavına girerek Eylül 1993 tarihinde aynı okulun aynı bölümüne kayıt yaptıran davacının, tümünden geçmiş olduğu 1. sınıf dersleri ile 2. sınıftan geçtiği 5 dersten muaf tutularak kaldığı öğrenimine devam etmek için yaptığı başvurunun reddine ilişkin işlemin iptali istemiyle açılan davada, muafiyetin, yatay geçişlerde ve eşdeğer öğretim yapan yükseköğretim kurumları arasında sözkonusu olduğu, bu haktan öğrenimine devam eden ve not ortalaması belli bir düzeyde olan öğrenciler yararlandığı için öğrenimine ara verip, yeniden ÖSYM sınavına girmekle yeni bir statü kazanan davacının önceden okuduğu derslerden muaf tutulması talebinin reddedilmesinde isabetsizlik görülmediği gerekçesiyle davayı reddeden … İdare Mahkemesinin … gün ve … sayılı kararının; öğrenci işlerinden, yeniden kayıt yaptırırsa başarılı olduğu derslerden muaf tutulacağını öğrenince kaydını sildirerek yeniden kayıt yaptırdığı, … Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı tüm fakültelerde alınan derslerin tekrarlanmaması prensibinden hareketle öğrencinin aldığı derslerden muaf tutulduğu, af ile yeniden kayıt yaptıran öğrencilerin dahi aldıkları dersten muaf tutuldukları gözönüne alınırsa, başarı ile tekrar aynı okula kayıt yaptıran kişinin bu şekilde cezalandırılmasının doğru olmadığı öne sürülerek 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istemidir.
Savunmanın Özeti : İstemin reddi gerektiği savunulmuştur.
Danıştay Tetkik Hakimi … ‘nın Düşüncesi : Davacının daha önce başarılı olduğu derslerden tekrar sorumlu tutulması hakkaniyete uygun olmadığından, aksi yöndeki İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
Uyuşmazlık, … Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme bölümüne yeniden kayıt hakkı kazanan davacının, önceden okuduğu derslerden muaf tutulması talebinin reddine ilişkin işlemden doğmuştur.
Dosyanın incelenmesinden, davacının, 1989-1990 öğretim yılında … Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi, İşletme Bölümüne kayıt yaptırdığı, 1989-1990,1990-1991,1991-1992, öğretim yıllarında öğrenimine devam ettiği, 2. sınıf derslerinin 7 tanesinden başarısız olması nedeniyle Siyasal Bilgiler Fakültesi Kayıt Öğretim ve Sınav Yönetmeliği uyarınca kayıt silme durumuna geldiği, ancak kendi isteğiyle kaydını sildirdiği, 1993 yılı Üniversite sınavlarında başarılı olarak, Eylül 1993 tarihinde yeniden aynı okulun aynı bölümüne kayıt yaptırdığı, daha sonra da, başarılı olduğu 1. sınıfın tüm dersleri ile 2. sınıfın 5 dersinden muaf tutularak öğrenimine devam edebilmek için yaptığı başvurunun Fakülte Yönetim Kurulu kararıyla reddedildiği anlaşılmaktadır.
Olayda davacının, muaf tutulmak isteminde bulunduğu derslerden daha önce başarılı olduğu tartışmasız olduğuna göre, aynı derslerden yeniden sorumlu tutulması hakkaniyete uygun düşmemektedir.
Bu durumda dava konusu işlemin iptali gerekirken davanın reddi yolundaki İdare Mahkemesi kararında isabet görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle, … İdare Mahkemesi kararının bozulmasına ve dosyanın yeniden bir karar verilmek üzere anılan mahkemeye gönderilmesine 14.4.1997 gününde oyçokluğu ile karar verildi.
Azlık Oyu :İdare ve Vergi Mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenip bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49.maddesinin 1.fıkrasında yazılı nedenlerin bulunmasına bağlıdır.
İdare Mahkemesince verilen kararın dayandığı gerekçe Usul ve Yasaya uygun olup, bozulmasını gerektiren bir neden bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanması gerektiği oyuyla çoğunluk kararına katılmıyorum.