Danıştay Kararı 8. Daire 1995/2745 E. 1997/3074 K. 30.10.1997 T.

8. Daire         1995/2745 E.  ,  1997/3074 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 1995/2745
Karar No: 1997/3074

Temyiz İsteminde Bulunan : …
Vekili : …
Karşı Taraf : …
Vekili : …
İstemin Özeti : … Genel Müdürlüğünde Kimya Mühendisi olarak görev yapan davacının Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsünde eğitim gördüğü süre içinde özel hizmet tazminatı, işgüçlüğü ve iş riski zamlarının eksik ödenmesine ilişkin işlemin iptali istemiyle açılan davayı; 7163 sayılı … Yasasının 15/2. maddesinde, uzmanlık programına katıldığı süre içinde özlük haklarından faydalanmaya devam edileceği düzenlenmiş ise de davacının uzmanlık programına katıldığı süre içinde görevini fiilen yürütenler gibi değerlendirilmesine olanak bulunmadığından 91/2574 sayılı Bakanlar Kurulu kararının 5/L-a maddesinde belirtildiği üzere, diğer yerlerde çalışanlar pozisyonundan ödeme yapılmasında hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle reddeden …. İdare Mahkemesinin … gün ve … sayılı kararının, 7163 sayılı yasa uyarınca … ‘de eğitim devam ettiği sürece özlük haklarınında aynen ödenmesi gerektiği öne sürülerek 2577 sayılı Yasanın 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istemidir. Savunmanın Özeti : Temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.
Danıştay Tetkik Hakimi … ‘ın Düşüncesi : 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Zam ve Tazminatlar başlıklı 213. maddesinde, bu zam ve tazminatların hangi işi yapanlara ve hangi görevlerde bulunanlara ödeneceğinin, miktarı, ödeme usul ve esaslarının Bakanlar Kurulunca yılda bir defa olmak üzere karara bağlanacağı öngörülmüştür. Bu Yasa hükmü gereğince 1988 ve 1989 yılı için çıkarılan Bakanlar kurulu kararlarının 2. maddesinin (F) bendinde “Bu tazminat ve zamların ödenebilmesi için, cetvelde gösterilen kadro ünvanını taşıyan personelin kadro görevinin gerektirdiği hizmeti kanunların öngördüğü durumlar saklı kalmak üzere, fiilen yapmak zorundadır.” hükmü yeri almaktadır. Öte yandan 7163 sayılı Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü Teşkilat Kanununun 15. maddesinin 2. fıkrasında da devlet dairelerinde çalışanların tahsil süresince bütün özlük haklarından faydalanmaya ve maaş ve ödeneklerini almaya devam edecekleri belirtilmiştir. 7613 sayılı Kanunun anılan hükmü, Bakanlar Kurulu kararlarının yukarıdaki hükmü yazılı maddesinde sözü edilen “kanunların öngördüğü saklı durumu” oluşturduğundan, davacının zam ve tazminatlarının düşürülmesinde hukuki isabet bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle, davanın reddine ilişkin idare mahkemesi kararının bozulması gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı … ‘ün Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49.maddesinin 1.fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp idare mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemektedir.
Açıklanan nedenlerle, temyiz isteminin reddiyle idare mahkemesi kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü :
Uyuşmazlık, … Genel Müdürlüğünde Kimya Mühendisi olarak görevli olan davacının Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsünde eğitim gördüğü süre içinde özel hizmet tazminatı, işgüçlüğü ve iş riski zamlarının eksik ödenmesine ilişkin işlemden doğmuştur.
7163 sayılı Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü Teşkilat yasasının giriş şartlarına ilişkin 15. maddesinde “…Devlet dairelerinde mahalli idarelerde İksitadi Devlet Teşekküllerinde çalışanlardan müsabaka imtihanını kazananlara tahsil sürelerince izin verilir. Bu kimseler bütün özlük haklarından faydalanmaya maaş ve ödemelerini kendilerine izin veren daire müessese ve teşekküllerden almaya devam ederler” hükmü yer almaktadır.
8 Ocak 1992 gün ve 21105 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan yan ödeme ve özel hizmet tazminatları ve zamlara ilişkin 91/2574 sayılı Bakanlar Kurulu kararının 5/F maddesinde; bu zam ve tazminatların ödenebilmesi için cetvellerde gösterilen personelin kadro ünvanı ile kariyer ve yürüttüğü görevin gerektirdiği hizmeti kanunların öngördüğü durumlar saklı kalmak üzere fiilen yapması gerektiği kuralı yer almaktadır.
1.2.1992 gün ve 21129 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Devlet Memurları Genel Tebliğinde de tazminat ve zamların ödenebilmesi için cetvellerde gösterilen personelin kadro ünvanı ile kariyer ve yürüttüğü görevin gerektirdiği hizmeti kanunların öngördüğü durumlar saklı kalmak üzere, fiilen yapmasının zorunlu olduğu belirtilmektedir.
Dosyanın incelenmesinden, davalı idarede kimya mühendisi olarak görev yapan davacının … lisansüstü programına devam ettiği süre içinde yan ödeme ve özel hizmet tazminatının “diğer yerlerde çalışanlar” için öngörülen puan ve oran esas alınarak ödendiği anlaşılmaktadır.
Davacının … ‘de görev yaptığı dönem 7163 sayılı yasanın 15. maddesi ve yukarıda açıklanan Bakanlar Kurulu kararında belirtilen “kanunların öngördüğü saklı durumu” oluşturduğundan davacının zam ve tazminatlarının … ‘de görevli olduğu süre içinde düşürülmesinde hukuki isabet bulunmamaktadır.
İdare mahkemesince bu durum dikkate alınarak karar verilmesi gerekirken davanın reddine ilişkin kararda hukuka uyarlık bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle … İdare Mahkemesi kararının bozulmasına, yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın anılan mahkemeye gönderilmesine 30.10.1997 gününde oybirliği ile karar verildi.