Danıştay Kararı 8. Daire 1995/271 E. 1997/402 K. 05.02.1997 T.

8. Daire         1995/271 E.  ,  1997/402 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No: 1995/271
Karar No: 1997/402

Temyiz İsteminde Bulunan : …
Karşı Taraf : … Üniversitesi Rektörlüğü
Vekili : …
İstemin Özeti : … Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümünde araştırma görevlisi olan davacının 1991 yılına ait olumsuz sicil raporunun iptali istemiyle açılan davada; 2547 sayılı Yükseköğretim Yasasının 63. maddesine istinaden hazırlanarak yürürlüğe giren “Yükseköğretim Üst Kuruluşları ile Yükseköğretim Kurumları Sicil Yönetmeliğinin 2. ve 8. maddeleriyle Eki; 2 belgeden bahisle, davacının kurum içinde mesai saatlerinde kılık/kıyafet yönetmeliğine aykırı olarak başörtüsü giydiğinden, Yükseköğretim Yasasının 4. ve 5. maddelerinde belirtilen Atatürk İnkilapları ve İlkelerine aykırı tutum ve davranışları yönünden sicilinin olumsuz düzenlendiği anlaşılmakla, tesis edilen işlemde mevzuata aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle reddeden … İdare Mahkemesinin … gün ve … sayılı kararının, üniversitelerde kılık kıyafetin serbest olduğunu, bir suç için birden fazla ceza verilmeyeceğini, olumsuz sicilin dayandığı disiplin cezasının af kapsamına girdiğini, davalı idarenin liyakatı konusunda bir itirazı olmadığının öne sürülerek 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istemidir.
Savunmanın Özeti : Temyiz isteminin reddedilerek, mahkeme kararının onamması gerektiği savunulmaktadır.
Danıştay Tetkik Hakimi … ‘in Düşüncesi: Temyiz isteminin reddi gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı … ‘ün Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49.maddesinin 1.fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp idare mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemektedir.
Açıklanan nedenlerle, temyiz isteminin reddiyle idare mahkemesi kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
İdare ve Vergi Mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenip bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49.maddesinin 1.fıkrasında yazılı nedenlerin bulunmasına bağlıdır.
İdare Mahkemesince verilen kararın dayandığı gerekçe Usul ve Yasaya uygun olup, bozulmasını gerektiren bir neden bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına ve yargılama giderlerinin temyiz isteminde bulunan üzerinde bırakılmasına 5.2.1997 gününde oybirliği ile karar verildi.