Danıştay Kararı 8. Daire 1995/1973 E. 1997/668 K. 25.02.1997 T.

8. Daire         1995/1973 E.  ,  1997/668 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No: 1995/1973
Karar No: 1997/668
Temyiz İsteminde Bulunan : …
Vekili : …
Karşı Taraf : …
İstemin Özeti: Davacının, … belediye teşkilatı kurulmadan önce … Köy tüzel Kişiliğinden kiraladığı, tescil harici bırakılmış alanda bulunan eski PTT binasının; belediyenin başka bir binada kira ödeyerek hizmet verdiği, ihtiyaç nedeniyle kendileri taşınmak istediği belirtilerek 15 gün içinde boşaltılması, aksi takdirde zorla boşaltılacağına ilişkin … Belediye Encümeninin 5.10.1994 gün ve … sayılı kararının iptali istemiyle açılan davayı; davacı ile davalı idare arasındaki kira sözleşmesinden doğan uyuşmazlığın adli yargıda incelenmesi gerektiği gerekçesiyle 2577 sayılı Yasanın 5. maddesinin 1/a bendi uyarınca görevden reddeden … İdare Mahkemesinin … gün ve … sayılı kararının; davalı idarenin Gayrimenkul Kiraları Hakkındaki 6570 sayılı Yasaya aykırı davrandığı, idari bir işlem olan Belediye Encümeni Kararının iptali için açılan davanın adli yargıda değil, idari yargıda görülmesi gerektiği öne sürülerek 2577 sayılı Yasanın 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istemidir.
Savunmanın Özeti : Yanıt verilmemiştir.
Danıştay Tetkik Hakimi … ‘ın Düşüncesi : Kamu gücü kullanılarak oluşturulan işleme karşı açılan davanın görüm ve çözümü adli yargı yerinin değil, İdari Yargının görevine girdiğinden mahkeme kararının bozulması gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı … ‘ın Düşüncesi : Dava; belediye ile yaptığı kira sözleşmesi ile çalıştığı taşınmazın boşaltılmasına ilişkin işlemin iptali istemiyle açılmıştır.
Davacı ile belediye arasındaki ilişki, özel hukuk alanına giren bir kira sözleşmesine dayalıdır.Bu nedenle, buradan çıkan uyuşmazlıkların da hukuk mahkemesince çözümlenmesi gerektiği tabiidir.
Ancak davalı belediye bu yola gitmemiş, dava konusu işlem ile sorunu tek yanlı çözmeye kalkmıştır. Diğer bir anlatımla özel hukuk alanına giren uyuşmazlığın çözümü için kamu gücü kullanılarak idari işlem niteliğinde karar alınmıştır.
Bu durumda konu genel yargıya intikal etse bile, ortada duran idari işlem kesinleştiği takdirde bazı anlaşmazlık ve sorunlara yol açabilir.
İdare Mahkemesince belediye işleminin yukarıda anlatılan gerekçelerle iptali gerektiği halde, idari işleme karşı açılan davanın görev yönünden reddine ilişkin kararın bozulmasının uygun olacağı düşünülmüştür.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
Uyuşmazlık, davacının belediye teşkilatı kurulmadan önce … Köyünden kiraladığı tapulama harici yerdeki binanın belediyece hizmet binası olarak kullanılacağından 15 gün içinde boşaltılması, yoksa zorla boşaltılacağına ilişkin … Belediye Encümeni işleminden doğmuştur. Davalı İdare; kiralananın kendi ihtiyaçları nedeniyle boşaltılacağı yolundaki dava konusu işlemle kiralamadaki tahsis amacını değiştirerek söz konusu yerin kamu hizmetine tahsis edilmesine karar vermiştir.
Davalı İdarenin bu işlemde kamu gücünü kullandığı açıktır.
Kamu gücü kullanılarak oluşturulan idari işlemlere karşı açılan davalar ise 2576 sayılı yasanın 5. maddesi uyarınca adli yargının değil İdari Yargının görevine girdiğinden; aksi düşünüşle verilen kararda hukuka uyarlık bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle … İdare Mahkemesi kararının bozulmasına, yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın anılan Mahkemeye gönderilmesine 25.2.1997 gününde oybirliği ile karar verildi.