Danıştay Kararı 8. Daire 1994/7743 E. 1996/3110 K. 13.11.1996 T.

8. Daire         1994/7743 E.  ,  1996/3110 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 1994/7743
Karar No: 1996/3110

Davacı : …
Davalılar : 1-…
Vekili : …
2- … Üniversitesi Rektörlüğü
Vekili : …
İstemin Özeti : Davacının, 22.9.1994 günü girdiği Merkezi Özel Yetenek Sınavı sonucunda bir yükseköğretim programına yerleştirilmemesine ilişkin işlemin; sınavla ilgili belgeler üzerinde bilirkişi incelemesi yaptırıldıktan sonra puanının yeniden değerlendirilmesi gerektiği savlarıyla iptali istemidir.
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığının Savunmasının Özeti: Canlı Model ve İmgesel Tasarım Çalışma Jürisini oluşturan üyelerin, adayların isim kısımları kapalı sınav belgelerini ayrı ayrı notlandırdıkları, daha sonra isim kısmı açılarak her adayın durumunun kılavuz uyarınca değerlendirilip puanının hesaplandığı, Merkezlerince yapılan işlemde hata olmadığı, davanın ve yürütmenin durdurulması isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.
… Üniversitesi Rektörlüğünün Savunmasının Özeti : Sınavın ve değerlendirmesinin Öğrenci Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezince yapıldığı, Üniversitelerince, sadece sınavda teknik yardımda bulunulduğu, bu nedenle davalı konumunda olmamaları, davanın ve yürütmenin durdurulması isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.
Danıştay Tetkik Hakimi … ‘nın Düşüncesi : Davanın reddi gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı … ‘nın Düşüncesi : Dava, 22.9.1994 günü girdiği (MÖZYES) Merkezi Özel Yetenek sınavı sonucunda bir yükseköğretim programına yerleştirilmemesine ilişkin işlemin iptali istemiyle açılmıştır.
Resim Yeteneği konusunda yarışma içerikli olan MÖYES sınavında, davacının yapmış olduğu iki adet resmin, sınava katılanların yaptıkları resimlerle birlikte ayrı ayrı yedi üyeden oluşan komisyon üyelerince notlandırıldığı ve MÖYES puanlarının da MÖYES Klavuzu kurallarına uygun değerlendirildiği işlemde mevzuata aykırılık bulunmadığı dosyanın incelenmesinden anlaşılmıştır. Açıklanan nedenlerle davanın reddinin uygun olacağı düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü :
Dava, 1994 yılı Merkezi Özel Yetenek Sınavı sonucunda hiçbir yükseköğretim kurumuna yerleştirilmemesine ilişkin işlemin iptali istemiyle açılmıştır.
Yükseköğretim programlarına alınacak öğrencilerin seçimi ve tercihlerine göre yerleştirilmeleri, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından iki basamaklı bir sınav sistemi uygulanarak yapılmaktadır.
Bazı Üniversitelerin Beden Eğitimi ve Spor, Müzik ve Resim-İş Öğretmenliği programlarına alınacak öğrenciler ise, birinci basamak sınavına katılarak gerekli puanı almış olmak koşuluyla, yine Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezince yürütülen özel yetenek sınavı ile belirlenmekte ve yerleştirilmektedir.
Genel ve yaygın olan sınav biçimi, yazılı olarak yapılan ve sınav sonuçları nesnel olarak değerlendirilen sınavdır.
Ancak, bazı eğitim kurumlarına, nesnel olarak değerlendirmeye olanak vermeyen yukarıda belirtildiği üzere merkezi özel yetenek sınavı ile öğrenci alınmaktadır. Bu sınavlarda verilen yanıtlar, ve ortaya konulan çalışmalarda matematiksel bir kesinlik söz konusu değildir.
Yeteneğin değerlendirildiği özel yetenek sınavlarında bir soru-yanıt ahantarı olmadığı gibi, böyle bir şeyin bulunmasına da olanak yoktur.
Esasen, sanatta herkes için geçerli değerlendirme yapılamayacağı da açıktır.
Öğrenci alacak Yükseköğretim Kurumunun eğitim biçiminden ve özelliğinden doğan böyle bir sınav için bilirkişi incelemesi yapılması söz konusu olamaz.
Öte yandan, özel yetenek gerektiren dallara öğrenci alımında idarenin takdir yetkisinin bulunduğunu kabul etmek gerekir.
Olayda davacının 1994 Merkezi Özel Yetenek Sınavına Resim İş Öğretmenliği Alanında katıldığı, Klavuzda Öngörülen Canlı Model Çalışması ile İmgesel Tasarım Çalışmasından girdiği sınavda aldığı 278.228 puanla herhangi bir tercihine yerleştirilemediği anlaşılmıştır.
Davacının Resim dalında girdiği bu sınav için bilirkişi incelemesi yapılması söz konusu olamayacağından, bilirkişi incelemesi yapılması yolundaki isteminin kabulü olanaklı görülmemiştir. Bu durumda, davalı idarece oluşturulan işlemde hukuka aykırı bir yön bulunmamaktadır. Açıklanan nedenlerle davanın reddine yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına, dava açıldığı tarihte yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca, ….- lira avukatlık ücretinin davacıdan alınıp davalı idareye verilmesine 13.11.1996 gününde oybirliğiyle karar verildi.