Danıştay Kararı 8. Daire 1994/7671 E. 1996/1056 K. 09.04.1996 T.

8. Daire         1994/7671 E.  ,  1996/1056 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 1994/7671
Karar No: 1996/1056

Temyiz İsteminde Bulunan : … Üniversitesi Rektörlüğü
Vekili : …
Karşı Taraf : …
İstemin Özeti : … Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi 3. sınıf öğrencisi olan davacının 17.6.1994 günü yapılan Mikrobiyoloji sınavında kopye çektiği gerekçesiyle iki yarıyıl yükseköğretim kurumundan uzaklaştırma cezasıyla cezalandırılmasına ilişkin 18.7.1994 gün ve … sayılı işlemin iptali istemiyle açılan davada; disiplin soruşturmasını yapan kişinin aynı olayda disiplin kuruluna katılarak oy kullanması sonucu davacının yükseköğretim kurumundan iki yarıyıl uzaklaştırma cezası ile cezalandırılmasına ilişkin işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemi iptal eden … İdare Mahkemesinin … gün ve … sayılı kararının, Mahkemenin dava konusu işlemin yürütülmesinin durdurulması hakkında verilen kararı üzerine, işlemin Fakülte Yönetim Kurulu Kararı ile iptal edildiği ve soruşturmacının katılmadığı Yönetim Kurulu Kararı ile aynı cezanın verildiği, davanın konusuz kaldığı, İdare Mahkemesince bu durumun gözönüne alınarak bir karar verilmesi gerektiği öne sürülerek 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istemidir.
Savunmanın Özeti : Yanıt Verilmemiştir.
Danıştay Tetkik Hakimi … ‘nin Düşüncesi : Temyiz isteminin reddi gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı … ‘ın Düşüncesi : Dava; … Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesinde öğrenim gören davacının, kopya çekmesi nedeniyle iki yarıyıl yükseköğretim kurumundan uzaklaştırma cezası ile cezalandırılmasına ilişkin disiplin kurulu kararına karşı açılmıştır.
İdare Mahkemesince; disiplin soruşturmasını yapan kişinin aynı olayda cezayı veren disiplin kuruluna katılıp oy kullanmasında hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle işlemin iptaline karar vermiştir.
Davalı idare tarafından, işlemdeki usul yanlışlığını gidermek amacıyla daha sonra disiplin kurulu kararının iptal edildiği, davacının suçu sabit olduğundan, aynı cezanın verildiği, ilk işleme karşı açılan davanın konusuz kaldığı, bu durumda iptal kararı verilemiyeceği öne sürülerek kararın bozulması istenilmiştir.
Dosyanın incelenmesinden; İdare Mahkemesince verilen yürütmeyi durdurma kararı üzerine, davalı üniversite tarafından, dava konusu işlemin iptal edilerek gerekçenin dikkate alınması suretiyle yeni bir karar verildiği anlaşılmaktadır.
Karar bu gerekçe ile temyiz edildiğinden, yukarıda anlatılan biçimde oluşan yeni hukuki durumun tartışılıp değerlendirilmesi gerekmektedir.
İptal davaları incelenirken, işlemin yapıldığı andaki hukuksal durumun yargılanacağı bilinen bir idare hukuku kuralıdır.
Davanın devamı sırasında, işlemin geri alınmış, değiştirilmiş, kaldırılmış ya da bu davada olduğu gibi, yürütmenin durdurulmasına karar verilmesi üzerine, kararın gereği olarak işlemin idarece iptal edilmiş olması, ortada feragat ve kabul olmadığı sürece, ilk işlemdeki hukuka aykırılığın denetlenip karara bağlanmasına engel olamaz.
Gerçekten ortada tesis edilmiş uygulanmış, bir süre için sonuç doğurmuş, bir idari işlem vardır.
Bu nedenle hukuka aykırılığı hem mahkemece hem de (biçim yönünden) idarece kabul edilmiş idari işlemin, uygulandığı tarih ile, idarece iptal edildiği tarih arasındaki sürenin hukuki sonuçları (tazminat ve buna benzer durumlar) bakımından, esas yönünden karara bağlanması zorunludur.
Açıklanan nedenlerle temyiz isteminin reddi ile hukuk ve usule uygun bulunan kararın onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
Uyuşmazlık, … Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi 3. sınıf öğrencisi olan davacının iki yarıyıl okuldan uzaklaştırma cezası ile cezalandırılmasına ilişkin işlemi, disiplin soruşturmasını yapan öğretim görevlisinin aynı olayda disiplin kuruluna katılarak oy kullanması sonucu davacıya ceza verilmesinde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle iptal eden İdare Mahkemesi kararının temyizen incelenerek bozulması istemidir.
Dava dosyasının incelenmesinden, İdare Mahkemesinin dava konusu olayla ilgili olarak verdiği 22.9.1994 günlü yürütmeyi durdurma kararı üzerine davalı idarece söz konusu disiplin kurulu kararının iptal edilerek soruşturmacının katılmadığı Fakülte Disiplin Kurulunca ilgili dosyanın yeniden görüşüldüğü ve 17.10.1994 gün ve … sayılı Disiplin Kurulu Kararı ile davacının suçu sabit görülerek aynı ceza ile cezalandırıldığı anlaşılmaktadır.
İdare Mahkemesince verilen yürütmenin durdurulması kararı, dava konusu işlemin icrasını durdurduğundan ve iptali sonucunu doğurmadığından, yürütmenin durdurulması kararı üzerine davalı idarece dava konusu işlemin iptal edilmesi, yargı kararının yerine getirilmesi anlamında olmayıp, yeni bir işlem tesisi olduğundan, hukuken ortadan kalkmış bir işlem iptal edilemez.
Bu durumda İdare Mahkemesince davanın konusuz kaldığı gözönüne alınarak karar verilmesi gerekirken işin esasına girilmesinde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle, … İdare Mahkemesi kararının bozulmasına, dosyanın anılan mahkemeye gönderilmesine 9.4.1996 gününde oyçokluğu ile karar verildi.
Azlık Oyu (X) – :Temyiz dilekçesinde öne sürülen nedenler İdare Mahkemesi kararının bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmediğinden, temyiz isteminin reddi gerektiği oyu ile karara katılmıyorum.