Danıştay Kararı 8. Daire 1994/7512 E. 1996/397 K. 14.02.1996 T.

8. Daire         1994/7512 E.  ,  1996/397 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 1994/7512
Karar No: 1996/397

Temyiz İsteminde Bulunan : …
Vekili : …
Karşı Taraf : … Ticaret Odası Başkanlığı
Vekili : …
İstemin Özeti : Davacının hizmet ilişkisinin sona erdirilmesine ilişkin … Ticaret Odası Yönetim Kurulunun … günlü … sayılı kararı ile buna dayalı olarak tesis edilen … günlü … sayılı işlemin iptali istemiyle açılan davayı; işçi sayılan kimselerle işveren veya vekilleri arasında iş aktinden veya iş Kanunundan doğan hukuk uyuşmazlıklarının çözülmesi görevinin iş mahkemelerine ait olduğu, davalı idareye ait lokalde yamak olarak çalışmak üzere davalı idare ile aralarında yapılan hizmet sözleşmesine göre çalışmakta iken lokalin kapatılması üzerine ayrılma tazminatı da ödenerek hizmet sözleşmesinin sona erdirilmesi yolunda tesis edilen işlemden kaynaklanan uyuşmazlığın özel hukuk hükümlerine tabi olması nedeniyle adli yargı yerinde çözümleneceği gerekçesiyle, 2577 sayılı Yasanın 15/1-a maddesi uyarınca reddeden … İdare Mahkemesinin … günlü … sayılı kararının; 5590 sayılı Yasaya tabi olan personele 1475 sayılı İş Yasası hükümlerinin uygulanamayacağı, oda personeline bir çok konularda 657 sayılı Yasa hükümlerinin uygulanmakta olduğu öne sürülerek 2577 sayılı Yasanın 49.maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istemidir. Savunmanın Özeti : İstemin reddi gerektiği savunulmaktadır.
Danıştay Tetkik Hakimi … ‘in Düşüncesi : İstemin reddi gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı … ‘ün Düşüncesi : Davacının hizmet ilişkisinin sona erdirilmesine ilişkin İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu kararına karşı açılan davanın görev noktasından reddi yolundaki İdare Mahkemesi kararı davacı tarafından temyiz edilmektedir.
5590 sayılı Yasanın 1.maddesinde Ticaret Odaları, Kamu Kurumu niteliğinde tüzelkişiliğe sahip meslek kuruluşları olarak tanımlanmış, anılan Yasanın 86.maddesinde ise odalarda, borsalarda, birlikte ve bunların kurduğu teşekküllerde istihdam edilenlerin işe alınması, çalıştırılması, sicil, atama, yükselme, nakil, işten ayrılma ve çıkarma. disiplin işlemleri, aylık ücret, ödenek, ikramiye ile çalıştığı esnada ödenecek sosyal ve benzeri yardımlar, ayrılma tazminatı ve diğer tüm özlük haklarının Birlikçe hazırlanacak ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca onaylanacak bir yönetmelikte düzenleneceği kuralı yer almıştır.
Yasanın yukarıda değinilen hükümlerinin incelenmesinden, Ticaret odalarında çalışanlarla Odaların kurduğu teşekküllerde çalışanlar arasında işe alınma, çıkarma ve öteki özlük hakları açısından herhangi bir ayrım yapılmaksızın oda personel yönetmeliğine tabi oldukları anlaşılmaktadır.
Olayda, davacının Ticaret Odasının kurduğu ve işlettiği lokalde görevlendirilmek üzere Personel Yönetmeliği uyarınca işe alındığı, sosyal haklarının yine anılan Yönetmeliğe göre belirlendiği Oda ile davacı arasında imzalanan tam gün çalışma protokolünün incelenmesinden anlaşılmıştır.
Şu hale göre, gerek yasada gerekse davalı kurumun personel yönetmeliğinde asli işleri yapanlar ve yapmayanlar ayırımının yer almaması karşısında, davacının kuruma bağlı lokalde görevlendirilmiş olmasının 1475 sayılı İş Kanununa tabi olmasını gerektirmediği cihetle davanın görev noktasından reddinde yasal isabet görülmemiştir.
Diğer taraftan, Ticaret Odası lokalinin kurumlar vergisi mükellefi olarak vergi dairesine kayıtlı bulunmasının bağlı teşekkül olma niteliğini ortadan kaldırmayacağı tabiidir.
Açıklanan nedenlerle temyize konu İdare Mahkemesi kararının bozulmasının uygun olduğu düşünülmüştür.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
İdare ve Vergi Mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenip bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49.maddesinin 1.fıkrasında yazılı nedenlerin bulunmasına bağlıdır.
İdare Mahkemesince verilen kararın dayandığı gerekçe Usul ve Yasaya uygun olup, bozulmasını gerektiren bir neden bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına ve yargılama giderlerinin temyiz isteminde bulunan üzerinde bırakılmasına 14.2.1996 gününde oybirliğiyle karar verildi.