Danıştay Kararı 8. Daire 1994/2321 E. 1995/3721 K. 15.11.1995 T.

8. Daire         1994/2321 E.  ,  1995/3721 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 1994/2321
Karar No: 1995/3721

Temyiz İsteminde Bulunan : …
Vekili : …
Karşı Taraf : …
İstemin Özeti: … Hastanesinde Biyolog olarak görev yapan davacının, Mikrobiyoloji Bilim Dalında yüksek lisans yapması nedeniyle Tababet Uzmanlık Tüzüğünde belirtilen dallarda uzmanlık belgesi alanlara ödenen yan ödeme ve tazminatının kesilerek mesleki yüksek öğrenim görmüş sağlık personeline ödenen oranlar üzerinden ödenmesine ilişkin işlem ile maaşından kesinti yapılmasına ilişkin işlemin iptali istemiyle açılan davada; Tababet Uzmanlık Tüzüğüne Ek çizelgede Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji ana dalının yer aldığı, ilgili Tüzüğün 6. maddesinin atıfta bulunduğu ek cetvelde yer alan bir dalda yüksek lisans eğitimi ile uzman ünvanı alan davacının mesleki yüksek öğrenim görmüş sağlık personeli ile aynı konumda tutularak yüksek lisans karşılığı olan haklardan yararlandırılmamasında hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemi iptal eden … İdare Mahkemesinin … gün ve … sayılı kararının; konu ile ilgili Bakanlar Kurulu kararı uyarınca Tabebet Uzmanlık Tüzüğünde belirtilen dallarda uzmanlık belgesi alanlarla, aynı dallarda uzmanlık ünvanını doktora aşamasıyla kazanmış olanlara ödeneceği öne sürülerek 2577 sayılı Yasanın 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istemidir. Savunmanın Özeti : Yanıt verilmemiştir.
Danıştay Tetkik Hakimi … ‘in Düşüncesi : Tababet Uzmanlık Tüzüğünde sayılan dallardan birisinde uzmanlığı bulunmayan davacıya anılan Tüzük uyarınca uzmanlığı olan kişiler gibi özel hizmet tazminatı ödenemeyeceğinden idare mahkemesi kararının bozulması gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı … ‘ün Düşüncesi : 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 3.maddesinin (t) bendinde Lisans Üstü Öğretimin Yüksek Lisans,doktora, tıpta uzmanlık ve sanatta yeterlik kadamelerini kapsayacağı açıklanmış ve Yüksek lisans ,(bilim uzmanlığı, yüksek mühendis-mimarlık ve master) bir lisans öğretimine dayalı eğitim-öğretim ve araştırmanın sonuçlarını ortaya koymayı amaçlayan bir yüksek öğretim olarak tanımlanmıştır.
Tababet Uzmanlık Tüzüğünün 1.maddesinde ise Türkiye’de tababet dallarında uzman olmak ve uzmanlık belgesi almanın bu tüzük hükümlerine tabi olduğu kuralı yer almıştır.
Davacının ise … Sağlık Bilimleri Enstitüsünde öğrenim görerek mikrobiyoloji bilim uzmanlığı diplomasını aldığı tartışmasızdır. Başka bir anlatımla davacının elde ettiği diploma kendisine tıpta uzmanlık ünvanını kazandırmamıştır.
1992 mali yılı yan ödeme kararnamesinde ise Tababet Uzmanlık Tüzüğünde belirtilen dallarda uzmanlık belgesi alanlara belirli oranlarda yan ödeme ve tazminat verilmesi öngörülmüştür.
Her ne kadar davacının bilim uzmanlığı elde ettiği bilim dalı Tababet Uzmanlık Tüzüğüne ekli cetvelde yer almakta ise de, kendisi bu dalda tababet uzmanlık belgesi sahibi olmadığından yan ödeme ve tazminatının mesleki yüksek öğrenim görmüş sağlık personeline ödenen oranlar üzerinden ödenmesi işleminde mevzuata ve hukuka aykırılık bulunmamaktadır.
Açıklanan bu nedenlerle davalının temyiz isteminin kabulü ile temyize konu İdare Mahkemesi kararının bozulmasının uygun olduğu düşünülmüştür.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
Uyuşmazlık, … Hastanesinde Fizyoterepist olarak görevli olan ve Gelişim Norolojisi bilim dalında yüksek lisans yapan davacıya yan ödeme ve tazminatların Tababet Uzmanlık Tüzüğünde belirtilen dallarda uzmanlık belgesi alanlara ödenen oranlarda ödenmemesine ilişkin işlemlerden doğmuştur.
657 sayılı Kanunun Mülga 213.maddesinden sonra gelen Zam ve Tazminatlar başlıklı değişik ek maddesi, niteliği ve çalışma şartları bakımından güç olan işlerde çalışanlara iş güçlüğü, hayat ve sağlık için tehlike arzeden hizmetlerde çalışanlara iş riski, temininde, görevde tutulmasında ve belli yerlerde istihdam edilmesinde güçlük bulunan elemanlar için temininde güçlük zammı ödeneceğini ve bunların miktarlarının ve ödeme usul ve esaslarının, ilgili kurumların yazılı isteği üzerine Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye ve Gümrük Bakanlığınca hazırlanıp Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulacağını hükme bağlamaktadır. Yine aynı maddede görevin önemi, görevlinin sorumluluk ve niteliği, görev yerinin özelliği, hizmet süresi ve eğitim seviyesi gibi hususlar gözönüne alınarak, Bakanlar Kurulunca belirlenecek esas ve ölçüler dahilinde ayrıca özel hizmet tazminatı ödeneceği hüküm altına alınmıştır.
Bu madde uyarınca, katsayının Bakanlar Kurulunca değiştirilmesi durumu hariç, yıllık olarak hazırlanan Yan Ödeme Kararnamelerinde, yasal tanımlar çerçevesinde; ilgililerin, sınıfları, ünvanları, tahsil durumları, yaptıkları işin çalışma koşullarının ve çalıştıkları yerin nitelikleri ile görevlerinin yetki ve sorumlulukları dikkate alınarak ödenecek zam ve tazminatların puan ve oranları ile ödeme usul ve esasları belirlenmektedir.
657 sayılı Yasanın yukarıda belirtilen ek maddesi uyarınca yürürlüğe konulan ve dava konusu uyuşmazlıkla ilgili bulunan 1992 yılı yan ödeme kararnamesine ekli I sayılı cetvelin (C) Sağlık Hizmetleri Bölümünün 1 (b) sırasında, Tabebet Uzmanlık Tüzüğünde belirtilen dallarda Uzmanlık belgesi alanlarla, aynı dallarda uzmanlık ünvanının doktora aşaması ile kazanmış olanlara (Sağlık Hizmetleri Sınıfı Asistan Kadrolarında olanlar dahil) 675 puan iş güçlüğü zammı, 1150 puan temininde güçlük zammı, II sayılı çetvelin D/2 bendinde yine aynı durumda olanlara 1.1.1992-14.1.1992 tarihleri arasında % 52, 15.1.1992 tarihinden itibaren de % 58 oranında özel hizmet tazminatının ödenmesi, yine aynı kararnamede, yükseköğrenim görmüş olan; Tıbbi Teknolog, Biyolog, Sağlık Gelişimcisi, (Yataklı Tedavi Kurumlarında) 600 puan iş güçlüğü zammı, 300 puan temininde güçlük zammı ve 1.1.1992 – 14.1.1992 tarihleri arasında % 34, 15.1.1992 tarihinden sonra % 40 oranında özel hizmet tazminatı ödenmesi öngörülmüş bulunmaktadır.
Olayda, Biyolog olarak görev yapan ve Mikrobiyoloji Bilim Dalında yüksek lisans yapan davacı, yan ödeme ve özel hizmet tazminatının Tababet Uzmanlık Tüzüğünde belirtilen dallarda uzmanlık belgesi olanlarla, aynı dallarda uzmanlık ünvanını doktora aşaması ile kazanmış olanlar için öngörülen oranlar üzerinden ödenmesini istemekte ise de; bu puanlardan yararlanabilmesi için sağlık personeli olmasının yanında Tababet Uzmanlık Tüzüğü uyarınca uzmanlık ünvanını kazanmış olması gerekmektedir.
Bu durumda, tabip olmayıp Biyolog olan ve sadece Sağlık Bilimleri Enstitüsünde yüksek lisans yapan davacıya, istediği oranlar üzerinden özel hizmet tazminatı ve zamların ödenmesi mümkün olmadığından İdare Mahkemesi kararında hukuki isabet görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle, … İdare Mahkemesi kararının bozulmasına, yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın adı geçen mahkemeye gönderilmesine 15.11.1995 gününde oybirliği ile karar verildi.