Danıştay Kararı 8. Daire 1994/23 E. 1994/1021 K. 06.04.1994 T.

8. Daire         1994/23 E.  ,  1994/1021 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 1994/23
Karar No: 1994/1021

Temyiz İsteminde Bulunan : …
Vekili : …
Karşı Taraf : … Büyükşehir Belediye Başkanlığı
Vekili : …
İstemin Özeti : … ilçesi … köyünde davacıya ait taşocağının 508 sayılı Gayrisıhhi Müesseseler Yönetmeliğine göre 1.sınıf Gayrisıhhı müessese iken böyle bir izninin bulunmadığı, çevreyi kirlettiği nedeniyle Gayrisıhhi Müessese İnceleme Kurulu kararı uyarınca mühürlenerek çalışmadan alıkonulacağına ilişkin … Büyükşehir Belediyesi işleminin iptali istemiyle açılan davayı reddeden … İdare Mahkemesinin … gün ve … sayılı kararını temyiz aşamasında onayan Dairemizin 17.5.1993 gün ve 2052 sayılı kararının düzeltilmesi isteminin … İdare Mahkemesince süre yönünden incelenerek 2577 sayılı Yasanın 48/6.fıkrasında yer alan temyiz isteminin kanuni süre geçtikten sonra yapılması durumunda kararı veren mahkemenin temyiz süresine inceleyerek karar vereceğine ilişkin kuralının karar düzeltme istemleri hakkında da uygulanabileceği buna göre de karar düzeltme isteminin süresi dışında yapıldığının anlaşıldığı gerekçesiyle reddeden ….İdare Mahkemesinin … gün ve … sayılı kararının usul ve yasaya aykırı olduğu öne sürülerek 2577 sayılı Yasanın 49.maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istemidir.
Savunmanın Özeti : Yanıt verilmemiştir.
Danıştay Tetkik Hakimi : …
Danıştay Savcısı … ‘ın Düşüncesi : Davanın reddine ilişkin kararın temyizi sonunda, bu kararın onanmasına ilişkin Danıştay kararı, davacıya 28.6.1993 gününde tebliğ edilmiş olup,20.7.1993 günlü dilekçe ile yapılan düzeltme istemi, idare mahkemesince, 2577 sayılı yasanın 55. maddesinin yaptığı atıfla, aynı yasanın 48.maddesinin değişik son fıkrası uyarınca süre aşımı yönünden reddedilmiş, davacı tarafından bu kararın temyizen incelenmesi ve bozulması istenilmektedir. 2577 sayılı yasanın 46.maddesinde temyiz isteminin 30 gün içinde yapılacağı belirtilmiş ise de, aynı yasanın 48.maddesinin son fıkrasında, bu tür kararlar için 7 günlük özel bir temyiz süresi getirilmiştir.
Temyizi istenilen mahkeme kararı, davacıya 5.10.1993 gününde tebliğ edilmiş olup, 7 günlük sürenin dolmasından sonra 14.10.1993 gününde yapılan bu temyiz başvurusunun da süre aşımı nedeniyle incelenmeksizin reddi gerekir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
Dava, gayrisıhhi müessese izini bulunmadığı ve çevreyi kirlettiği nedeniyle davacıya ait taşocağının mühürlenip kapatılmasına ilişkin işlemden doğmuştur.
Uyuşmazlığın esası, karar düzeltme isteminin, süre yönünden temyiz hakkında kararı veren Daire tarafındanmı yoksa kararı temyizen incelenen İdare Mahkemesince mi incelenmesi gerektiğine ve 2577 sayılı Yasanın 48/6.madde kuralının olaya uygulanıp uygulanmıyacağına ilişkindir.
Olayda kararı temyizen incelenen İdare mahkemesi karar düzeltme istemini süre yönünden incelemiş ve anılan 48/6.maddeye dayanılarak süreden reddetmiştir.
2577 sayılı Yasanın değişik 54.maddesinde Danıştay Dava Daireleri ve İdari veya Vergi Dava Daireleri Genel Kurul kararlarının temyiz üzerine verdikleri kararların düzeltilmesinin istenebileceği, buna dair istemlerin esas kararı vermiş olan daire ve kurulca inceleneceği, 55.maddesinde de 53, 54 ve bu madde kuralları saklı kalmak kaydıyla … kararın düzeltilmesinde bu kanunun diğer hükümlerinin uygulanacağı kuralı getirilmiştir.
Öte yandan aynı yasanın temyiz dilekçesi ile ilgili koşulları düzenleyen 48.maddesinin 6.fıkrasında temyiz dilekçesi verilirken kararı veren mahkemenin temyiz isteminin kanuni süre geçtikten sonra yapılması durumunda temyiz isteminin reddine karar vereceği öngörülmüştür.
Kararın düzeltilmesinin ise hangi hallerde istenebileceği 54.maddede 4 bent halinde tektek sayılmıştır, Bunlar arasında kararın usul ve kanuna aykırı olması da yer almaktadır.
Dava süresi, temyiz süresi karar düzeltme süreleri usul hukukunu ilgilendirir ve herbiri ilgili kanun kuralları ile düzenlenmiştir, Karar düzeltme süresi ve inceleme yeri ise anılan yasanın 54.maddesinde açıkca gösterilmiştir. Bu süre yasaya göre ancak temyiz istemi hakkında karar veren yargı yerince incelenebilir. Buna göre karar düzeltme isteminin süre yönünden kararı temyizen incelenen İdare Mahkemesince Yasanın temyize ilişkin maddeye dayanılarak incelenmesi ve istemin süreden reddi hukuka aykırı olmuştur.
Açıklanan nedenlerle … İdare Mahkemesinin … gün ve … sayılı kararının bozulmasını 6.4.1994 gününde oybirliği ile karar verildi.