Danıştay Kararı 8. Daire 1993/2701 E. 1994/2613 K. 17.10.1994 T.

8. Daire         1993/2701 E.  ,  1994/2613 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 1993/2701
Karar No: 1994/2613

Davacı : …
Davalı : Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı
Vekili : …
İstemin Özeti : Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Yürütme Kurulu’nun 14.7.1993 günlü, Üniversitelerarası Kurul’ca benimsenen ortak program uygulanmak şartı ile Ziraat Fakültelerinin, Gıda Bilimi ve Teknolojisi Bölümü mezunlarına Gıda Mühendisi ünvanı verilmesine ilişkin kararının, Ziraat Fakültesi Gıda Bilimi ve Teknolojisi Bölümü mezunlarının, gerek başka Üniversitelerin Gıda Mühendisliği mezunlarından gerekse Ziraat Fakültelerinin diğer bölümlerinden mezun olanlardan farklı olarak iki ünvanı birden taşıyabilecekleri, bunun Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğu, aynı şekilde Y.Ö.K. Başkanlığı kararının 7472 sayılı Yasanın 2.maddesinde tanımlanan Ziraat Yüksek Mühendislerinin mesleki ihtisas alanlarının daraltılıp genişletilmesine veya başka ünvanlar eklenmesine olanak vermediği öne sürülerek iptali istemidir.
Y.Ö.K.Başkanlığının Savunmasının Özeti : 7472 sayılı Yasanın Ziraat Mühendisi unvanı taşımak için Ziraat Fakültesinden mezun olmayı öngördüğü ancak mezun olan her kişiye Ziraat Mühendisi ünvanı verileceği gibi bir kayıt bulunmadığı, iki ünvan verilmesi gibi bir ayrıcalık tanınmasının söz konusu olmadığı, değişik fakültelerde uygulanan Gıda Mühendisliği programlarının eşdeğer olduğu, Gıda Mühendisliği Bölümlerinin Gıda Bilimi ve Gıda Teknolojisi olmak üzere iki anabilim dalından oluşmasının eşdeğerliğin en önemli kanıtı olduğu, farklı fakültelerde aynı eğitimi görenler arasındaki durumun bu kararla eşitlendiği, hukuki dayanağı olmayan davanın reddi gerektiği savunulmuştur.
Danıştay Tetkik Hakimi … ‘nın Düşüncesi : Ziraat Fakültelerinin Gıda Bilimi ve Teknolojisi bölümünden mezun olarlarla mühendislik fakültelerinin Gıda Mühendisliği Bölümünden mezun olanlar aynı formasyonu almadıklarından, aynı meslek ve bilim dalında eğitim ve öğretim yaptıkları kabul edilemeyeceği gibi üniversiteye giriş koşulları da gözönüne alındığında (ÖSYM Klavuzundaki puan durumları) bu iki bölüm mezunlarının eşdeğer sayılmasının mümkün olamayacağı açık olduğundan, dava konusu işlemin iptal edilmesinin uygun olacağı düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı … ‘ın Düşüncesi : Davacı; Ziraat Fakültelerinin Gıda Bilimi ve Teknolojisi bölümü mezunlarına “Gıda mühendisi” ünvanı verilmesine dair Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı yürütme kurulunun 14.7.1993 günlü kararının iptalini istemektedir.
Dosyadaki belgelerden, Üniversiteler arası kurulda konunun incelenerek, Gıda Mühendisliği bölümü ile Ziraat Fakültelerinin Gıda Bilimi ve Teklonojisi Bölümü öğretim programlarının geniş ölçüde eşdeğer olması koşulu ile bu bölüm mezunlarına da Gıda mühendesi ünvanı verilmesinin önerildiği, bu önerinin de 2547 sayılı Yasanın 43/b maddesi uyarınca değerlendirilip uygun bulunmasıyla yükseköğretim kurulunca kabul edildiği anlaşılmaktadır.
Yasadaki koşullar içinde yetkili kurulların önerisi doğrultusunda alınan kararda hukuka aykırılık bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle dayanaktan yoksun davanın reddi gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü :
Dava, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, Yürütme Kurulunun 14.7.1993 günlü toplantısında alınan, Ziraat Fakültelerinin Gıda Bilimi ve Teknolojisi Bölümü mezunlarına Gıda Mühendisi ünvanı verilmesine ilişkin kararının iptali istemine ilişkindir.
2547 sayılı Yasanın 43/b maddesinde aynı meslek ve bilim dallarında, eğitim-öğretim yapan üniversitelerde, eğitim-öğretim metod, kapsam, öğretim süresi ve yıl içindeki değerlendirme esasları bakımından eşdeğer olması ve öğrenimden sonra kazanılan ünvanların aynı ve elde edilen hakların eşdeğer sayılması hususunun Üniversitelerarası Kurulun önerisi üzerine; Yükseköğretim Kurulunca düzenleneceği kuralı yeralmıştır.
Dosyanın incelenmesinden, Üniversitelerarası Kurulun 24.5.1993 günlü toplantısında, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği bölümü öğretim programı ile Ziraat Fakültelerinin Gıda Bilimi ve Teknolojisi Bölümü öğretim programının en az %80’inin eşdeğer olması şartı ile bu bölüm mezunlarına Gıda Mühendisi ünvanının verilmesinin uygun olduğu görüşünün Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına sunulmasına karar verildiği, Yükseköğretim Kurulu, Yürütme Kurulunun 14.7.1993 günlü toplantısında da, Üniversitelerarası Kurul’ca benimsenen ortak programı uygulamak şartı ile bu ünvanın verilmesine karar verildiği anlaşılmaktadır.
Bu durumda Yasanın öngördüğü kurullarca benimsenen ve yine aynı yasanın öngördüğü koşullar yerine getirildikten sonra bu ünvanın verilmesinde hukuka aykırılık bulunmamaktadır.
Öte yandan, … Üniversitesi Ziraat Fakültesi Kayıt, Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin 1.2.1994 gün ve 21836 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan değişik 5.maddesinde de … Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Peyzaj Mimarlığı Bölümü mezunlarına “Peyzaj Mimarı”, Gıda Bilimi ve Teknolojisi Bölümü mezunlarına Gıda Mühendisi”diğer bölümlerin mezunlarına “Ziraat Mühendisi” ünvanı ve lisans diploması verileceği kurala bağlanmıştır.
Bu değişiklikle Gıda Bilimi ve Teknolojisi Bölümü mezunlarının hem Ziraat Mühendisi hem de Gıda Mühendisi ünvanını birlikte taşımaları da söz konusu olmayacaktır.
Açıklanan nedenlerle yasal dayanaktan yoksun bulunan davanın reddine, yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına, davanın açıldığı günde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca … lira Avukatlık ücretinin davacıdan alınarak davalı idareye verilmesine 17.10.1994 gününde oyçokluğu ile karar verildi.
Azlık Oyu ( X ) _ : Dava, Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı, Yürütme Kurulunun 14.7.1993 günlü toplantısında alınan, Ziraat Fakültelerinin Gıda Bilimi ve Teknolojisi Bölümü mezunlarına Gıda Mühendisi ünvanı verilmesine ilişkin kararının iptali istemine ilişkindir.
7472 sayılı Ziraat Yüksek Mühendisliği Hakkında Yasanın 1.maddesinde; Türkiye’de Ziraat Yüksek Mühendisi unvanını taşımak ve Ziraat Yüksek Mühendisliğine ait hak ve yetkileri kullanarak mesleki faaliyette bulunabilmek için, Türkiye Ziraat Fakültelerinden mezun olmak gerektiği kuralı yeralmaktadır.
2547 sayılı Yükseköğretim Yasasının 43.maddesinin b fıkrasında da, aynı meslek ve bilim dallarında, eğitim-öğretim yapan üniversitelerde, eğitim-öğretim, metod, kapsam, öğretim süresi ve yıl içindeki değerlendirme esasları bakımından eşdeğer olması ve öğrenimden sonra kazanılan ünvanların aynı ve elde edilen hakların eşdeğer sayılması hususunun Yükseköğretim Kurulunca düzenleneceği kurala bağlanmıştır.
Dosyanın incelenmesinden, Ziraat Fakültelerinin Gıda Bilimi ve Teknolojisi Bölümü mezunlarına, anılan fakültede bulunmayan bir bölümün, başka bir anlatımla Mühendislik Fakülteleri bünyesinde yer alan Gıda Mühendisliği Bölümü mezunlarına verilen Gıda Mühendisi ünvanının verilmesinin kararlaştırıldığı anlaşılmaktadır.
Ziraat Fakültesinin Gıda Bilimi ve Teknolojisi bölümünden mezun olanlarla mühendislik fakültelerinin Gıda Mühendisliği Bölümünden mezun olanlar aynı formasyonu almadıklarından, aynı meslek ve bilim dalında eğitim ve öğretim yaptığı kabul edilemeyeceği gibi üniversiteye giriş koşulları da gözönüne alındığında (ÖSYM Kılavuzundaki puan durumları) bu iki bölümün mezunlarının eşdeğer sayılmasının mümkün olamayacağı açıktır.
Açıklanan nedenlerle, 2547 sayılı Yasanın 43/b maddesinde öngörülen aynı meslek ve bilim dalında eğitim ve öğretim yapmak koşulu bulunmadığı halde bunun aksine oluşturulan işlemin iptali gerekeceği görüşüyle çoğunluk kararına katılmıyoruz.