Danıştay Kararı 8. Daire 1993/2562 E. 1994/2748 K. 31.10.1994 T.

8. Daire         1993/2562 E.  ,  1994/2748 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No: 1993/2562
Karar No: 1994/2748

Davacı : …
Davalı : Milli Eğitim Bakanlığı
Davanın Özeti : … Anadolu Lisesi öğrencisi olan kızı devlet parasız yatılı bursundan yararlandırılmayan davacının, parasız yatılılıktan bursluluğa geçmeyle ilgili yeni düzenlemeler getiren … günlü … sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğrenim Burs ve Yurtlar Dairesi Başkanlığı genelgesinin iptali istemidir.
Savunmanın Özeti : Anadolu Liselerinde parasız yatılı okumak isteyen öğrencilerin cinsiyetlerine uygun resmi pansiyonu olan Anadolu Liselerini tercih etmelerinin şart koşulmasına karşın ilgili öğrencinin pansiyonu bulunmayan … Anadolu Lisesini tercih etmesi nedeniyle fiilen parasız yatılılık hakkını elde edemediği, parasız yatılılık hakkını kazanıp kayıt yaptırılıp fiilen okumayan bir öğrencinin bursluluğa geçirilmesinin yönetmeliğe aykırı olacağı, davanın reddinin gerektiği savunulmaktadır.
Danıştay Tetkik Hakimi … ‘in Düşüncesi : İptali istenilen genelge yönetmeliğe uygun olduğundan davanın reddinin gerekeceği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı … ‘ün Düşüncesi : Dava, devlet parasız yatılı sınavını kazanan davacının kızının bursluluk hakkından yararlandırılmamasına ilişkin işleme dayanak oluşturan … günlü, … sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Genelgesinin iptali dileğiyle açılmıştır.
8.12.1983 günlü,18245 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı İlkokul, Ortaokul,Lise ve Dengi Okullarda Burs, Parasız Yatılılık ve Sosyal Yardımlar Yönetmeliğinin 17.maddesinde,öğrencilerin tercihlerine göre kazandıkları okulun değiştirilemeyeceği belirtilmiş aynı yönetmeliğin 24.maddesinde ise,parasız yatılılıktan bursluluğa geçiş için yapılacak başvurunun parasız yatılıyı kazanan öğrencinin yerleştirildiği ve en az bir yıl parasız yatılı olarak eğitim gördüğü okul müdürlüğüne yapılacağı kuralı yer almıştır.
Olayda davacının kızının devlet parasız yatılı sınavını kazanmasına karşın pansiyonu bulunmayan … Anadolu Lisesini tercih ettiği ve bu okulda eğitimin sürdüğü, okulun hazırlık sınıfında bursluluğa geçmek için başvurduğu dava dosyası içerisinde yer alan belgelerin incelenmesinden anlaşılmaktadır.
Bu durumda,uygun okul tercih etmemesi nedeniyle parasız yatılılık hakkını kullanmayan davacının çocuğunun bursluluğa geçiş isteminin reddinde yukarıda metni açıklanan yönetmelik hükümlerine aykırılık bulunmadığı gibi,bu durumu belirleyen dava konusu bakanlık genelgesinde de mevzuata aykırılıktan söz edilmesine olanak yoktur.
Açıklanan nedenlerle dayanaktan yoksun bulunan davanın reddinin uygun olacağı düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü :
Dava, devlet parasız yatılı sınavını kazanan davacının kızının bursluluktan yararlandırılmamasına ilişkin işlemin dayanağını oluşturan 6.7.1992 günlü … sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Genelgesinin iptali istemine ilişkindir.
8.12.1983 günlü 18245 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı İlkokul, Ortaokul, Lise ve Dengi Okullarda Burs Parasız Yatılılık ve Sosyal Yardımlar Yönetmeliğinin 17.maddesinde, öğrencilerin tercihlerine göre kazandıkları okulun değiştirilemeyeceği, 24.maddesinde de parasız yatılılıktan bursluluğa geçiş en az bir yıl okuyan ve bulunduğu sınıfı geçen öğrencilerin başvurabileceği, yapılacak başvurunun parasız yatılıyı kazanan öğrencinin yerleştirildiği ve en az bir yıl parasız yatılı olarak eğitim gördüğü okul müdürlüğüne yapılacağı, geçiş işleminin kontenjan bulunması durumunda okulların teklifi ve Bakanlığın onayı ile yapılacağı kuralları yer almaktadır.
İptali istenen genelge ile yukarıda adı geçen yönetmelikle Bakanlığa verilen yetkiye dayanılarak 1992 yılında bursluluk sınavını kazanan öğrencilerin kayıt işlemlerinin nasıl yapılacağı, hangi belgelerin istenebileceği belirtilmekte, 9.maddesinde ise 1992 Yılı Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı sonucu, parasız yatılı okumaya hak kazanan öğrencilerin, çeşitli sebeplerle, parasız yatılılıktan bursluluğa geçme isteklerinin ilgili yönetmeliğin 17. ve 24.maddeleri gereğince kesinlikle yerine getirilemeyeceği bildirilmektedir.
Dosyanın incelenmesinden, davacının kızı … Anadolu Lisesi öğrencisi iken girdiği devlet parasız yatılılık sınavını kazandığı ancak kız öğrencilere ait pansiyonu olmayan bir okulu kazanması nedeniyle devlet parasız yatılı kısmına kayıt yaptıramadığı, davacının yatılılık yerine bursluluktan yararlanmak amacıyla yaptığı başvurunun dava konusu edilen genelgeye dayanılarak reddedilmesi üzerine bu davayı açtığı anlaşılmaktadır.
Yukarıda açıklanan yasal düzenleme ve yetkiler karşısında, dava konusu edilen Milli Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Burs ve Yurtlar Dairesi Başkanlığının 6.7.1992 günlü 550 Burs Şb.Md.1639 sayılı genelgesinde hukuka aykırılık bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle yasal dayanaktan yoksun bulunan davanın reddine, yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına 31.10.1994 gününde oybirliği ile karar verildi.