Danıştay Kararı 8. Daire 1993/1901 E. 1993/3855 K. 25.11.1993 T.

8. Daire         1993/1901 E.  ,  1993/3855 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 1993/1901
Karar No: 1993/3855

Temyiz İsteminde Bulunan :
Vekili : …
Karşı Taraf : …
Vekili : …
İstemin Özeti. … Bankası …Şube Müdürlüğünde görevli olan davacının aylık yükseltilmesinin 12 ay geciktirilmesi, 1.3.1992 gününde başlayarak ödeneğinden %75 ve ilk ikramiyesinden %50 oranında kesinti yapılmasına ilişkin işlemin iptali istemiyle açılan davada; davacının durumu 3817 sayılı Yasa kapsamına girmekte ise de, yasal süresi içinde davanın sürdürülmesini istediğinden dava esastan incelenerek, davacının vergi iadesinde kullandığı faturaların sahte olduğunun yapılan soruşturma sonucu ortaya çıkması nedeniyle işlem oluşturulmuş ise de, …Bankası Memurları Yönetmeliğinin 75.maddesinin (D/10) bendindeki gerçeğe aykırı rapor ve belge düzenlemek eylemini, banka işlemleri ile ilgili rapor ve belge olarak anlamak gerektiği, kaldıki bu olay nedeniyle vergi dairesi ile yapılan uzlaşma sonucu ceza ödediği, davacı ve arkadaşları hakkında yanıltıcı belge kullanmak suçundan açılan davada, … Asliye Ceza Mahkemesinin E: … K: … sayılı kararı ile aklandıkları, öte yandan ceza ile eylem arasında oransızlık bulunduğu, eylemin, Yönetmeliğin 75.maddesinin (B/2) bendinde öngörülen, hizmet dışında resmi sıfatlarının gerektirdiği saygınlık ve güven duygusunu sarsacak nitelikte davranışta bulunmak olarak değerlendirilmesi gerektiği gerekçesiyle dava konusu işlemi iptal eden … İdare Mahkemesinin … gün ve E: …, K: …sayılı kararının; Mahkemenin 2577 sayılı Yasanın 2/2.maddesine aykırı olarak idare yerine idari eylem ve işlem niteliğinde yargı kararı verdiği, davacıya vergi mevzuatı açısından para cezası uygulanmış olmasının ve ceza yargılanmasında aklanmasının disiplin cezası ile cezalandırılmasına engel olmadığı öne sürülerek 2577 sayılı Yasanın 49.maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istemidir.
Savunmanın Özeti : Yanıt verilmemiştir.
Danıştay Tetkik Hakimi : …
Danıştay Savcısı … ‘ün Düşüncesi : Uyuşmazlık, sahte fatura ibraz ederek vergi iadesi almak suçundan davacıya aylık yükselmesinin uzun süreli durdurma cezası verimesinden doğmuş bulunmaktadır.
Davacının işlediği suçun …Bankası Memurlar Yönetmeliğinin 75.maddesinin B/2 bendi uyarınca kınama cezasını gerektirdiği ve bu suça göre verilen dava konusu cezanın fahiş ölçüde ağır bulunduğu anlaşılmakla temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49.maddesinin 1.fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp idare mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemektedir.
Açıklanan nedenlerle, temyiz isteminin reddiyle idare mahkemesi kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü :
Uyuşmazlık, … Bankası … Şubesinde çalışan davacının aylık yükseltilmesinin geciktirilmesi ve ödeneği ile ikramiyesinden kesinti yapılmasına ilişkin işlemden doğmuştur.
… Bankası Memurları Yönetmeliğin 75.maddesinin D/10 bendinde gerçeğe aykırı rapor ve belge düzenlemek, aylık yükseltilmesinin uzun süreli geciktirilmesi cezası ile cezalandırılacak eylemler arasında sayılmıştır.
Dosya içeriğine göre, davalı kurumun …Şubesinde vergi iade bildirimleri ekinde yaygın şekilde sahte fatura verildiğinin anlaşılması üzerine yapılan soruşturma sonucu, bir kısım banka çalışanının kısmen sahte olarak düzenledikleri, bir kısmının da sahte olduklarını bildikleri ve gerçek harcamaları karşılığı olmayan faturaları kullanarak vergi iadesi aldıkları belirlenmiş ve ilgililer eylemlerine uyan disiplin cezaları ile cezalandırılmışlardır.
Olayda davacınında kısmen sahte fatura düzenlediği ve kullandığı, sahte olduğunu bildiği bu faturalarla yarar sağladığı kendi anlatımları ile bellidir.
Bankalar, para ticareti ile uğraşan, saygınlığın ve güvenirliğin en çok geçerli olduğu kurumlardandır. … Bankası da bankacılık işlemlerinin yanısıra para ve kredi piyasasının ve ekonominin düzenlenmesi ve yönlendirilmesinde çok önemli işlevleri olan bir kuruluştur.
Böyle bir kurumda çalışan davacının bankaya ilişkin olmasa da gerçeğe aykırı belge düzenleyerek kendisine yarar sağlaması hafife alınamayacak ve kabul edilmeyecek bir davranıştır.
Bu eylemin, davacıya verilen cezanın dayandırıldığı Yönetmelik kuralına uyduğu açıktır.
Öte yandan davacı hakkında adli yargı yerince aklanma kararı verimesi ve 2978 sayılı Vergi İadesi Hakkında yasa uyarınca işlem yapılması, aynı eylem için disiplin kuralları uygulanarak ceza verilmesine engel değildir.
Bu durumda davacının eylemi ile verilen disiplin cezası arasında bir oransızlık bulunmadığından aksi yönde verilen mahkeme kararında hukuka uyarlık görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle …İdare Mahkemesi kararının bozulmasına ve dosyanın anılan mahkemeye gönderilmesine 25.11.1993 gününde oybirliğiyle karar verildi.