Danıştay Kararı 8. Daire 1992/531 E. 1993/1198 K. 05.03.1993 T.

8. Daire         1992/531 E.  ,  1993/1198 K.
Daire : SEKİZİNCİ DAİRE
Karar Yılı : 1993
Karar No : 1198
Esas Yılı : 1992
Esas No : 531
Karar Tarihi : 05/03/993

DAVACININ TAPULU ARAZİSİNDE BULUNAN PALAMUT MEŞELİKLERİNİN PAZARLAMA AMACIYLA ODUN KÖMÜRÜ YAPILMAK ÜZERE KESİLMESİ İSTEMİYLE AÇILAN DAVADA, KESİM İÇİN ORMAN İDARESİNİN İZNİ GEREKTİĞİ, AYRICA MÜLKİYET ANLAŞMAZLIĞI MAHKEMEYE İNTİKAL ETMİŞ, ÇÖZÜME KAVUŞMAMIŞ TAŞINMAZLARDA KESİM İZNİ VERİLMİYECEĞİ HK.

Davacının sahibi bulunduğu taşınmazlardaki palamut meşesi ağaçlarının, odun kömürü yapılması amacıyla kesilmesi isteminin reddine ilişkin işlemin iptali istemiyle açılan davada, 6831 sayılı Orman Yasasının 1/H bendine göre, sahipli ve palamut meşeliği olan yerlerin orman kapsamında yer almadığı gerekçesiyle dava konusu işlemi iptal eden … İdare Mahkemesinin … gün ve … sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istemidir.

Uyuşmazlık davacının sahibi bulunduğu taşınmazlarındaki palamut meşesi ağaçlarına odun kömürü yapılmak üzere kesin izini verilmemesine ilişkindir. 6831 sayılı Orman Yasasının 1.maddesinde, doğal olarak yetişen ve emek le yetiştirilen ağaç ve ağaççık topluluklarının yerleriyle birlikte orman sayılacağı ancak, (H) bendinde, sahipli alanda ve çevrenin özelliklerine göre yetişmiş veya yetiştirelecek olan fıstık çamlıkları, palamut meşelikleri ve her türlü meyvalı ağaç ve ağaçcıkların orman sayılmıyacağı kurala bağlanmıştır.

Yasanın değişik 116.maddesinde, bu yasanın 1.maddesinde belirtilen orman sayılmayan yerlerdeki ağaç ve ağaçcıklardan, sahiplerinin aşağıda yazılı şekillerde yararlanacakları, A) Ç ve E bentlerinde yazılı yerlerden, D bendindeki kent mezarlıklarından ve H bendindeki her türlü meyvalı ağaç ve ağaçcıklarla örtülü yerlerden (fıstık çamlıkları ve palamut meşelikleri dışında), sahipleri her türlü kendi gereksinimleri ve pazar satışları için hiç bir kayıt ve koşula bağlı olmadan kesim ve taşıma yapabilecekleri, kesilen ağaçların Devlet ormanlarında bulunan ağaç türlerinden olması durumunda bu ağaçlar için bir tutanak düzenleneceği, ayrıca damga ve taşıma belgesi aranmayacağı, B) (Değişik) F ve G bendlerinde yazılı yerlerden D bendinde belirtilen kasaba ve köy sınırları içerisindeki mezarlıklardan, H bendindeki fıstık çamlıkları, palamut meşeliklerinden sahiplerinin her türlü yapacak
ve yakacak gereksinimleri bölge orman idaresine bildirerek ve bir tutanakla belgelenerek karşılayabilecekleri, bu durumda damga ve taşıma belgesi aranmayacağı, bu yerlerden sahiplerinin pazar satışları için yapacakları her türlü kesimlerin, keşif, damga ve taşıma işlemlerine göre yapılacağı, Orman İdaresinin yapacağı harcamaların alan sahiplerinden peşin olarak alınacağı belirtilmiştir.

6831 sayılı Orman Yasasının Birinci Maddesine Göre Orman Sayılmayan Yerlerdeki Ağaç ve Ağaçcıklardan Sahiplerinin Yararlanma Şekil ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 30.maddesinde, 6831 sayılı Orman Yasasının birinci maddesinin 1.fıkrasındaki tarım kapsamına giren bütün ormanlarda, orman kadastrosu veya orman sınırlaması yapılarak sınırlanması kesinleşmiş Devlet ormanı, tüzel kişiliği olan kamu kuruluşları ormanları ile gerçek ve tüzel kişilere ait özel ormanlarda, kesinleşmiş mahkeme kararıyla orman sayılan yerlerde, mülkiyet anlaşmazlığı mahkemeye gitmiş, henüz çözüme kavuşmamış taşınmazlarda, kesim izni verilmiyeceği kurala bağlanmıştır.
Dosyadaki bilgi ve belgelerin incelenmesinden uyuşmazlık konusu davacıya ait taşınmazların 6831 sayılı Yasanın 1/H fıkrası kapsamı içinde olduğu anlaşılmaktadır. Başka bir anlatımla bu yerler orman sınırları dışında bulunmaktadır. Yasının 116.maddesinde orman sınırı dışında bulunan yerlerdeki ağaçların nasıl kesilebileceği gösterilmiştir. Bu madde ye göre orman sınırı dışında bulunan bir yerde pazar satışları için fıstık çamlıkları ve palamut meşeliklerinin Orman İdaresinin izniyle kesilebileceği, ayrıca yukarıda anılan yönetmelik maddesi uyarınca da mülkiyet anlaşmazlığı mahkemeye gitmiş, henüz çözüme kavuşmamış taşınmazlarda kesim izni verilmiyeceği kuralı yeralmaktadır.

Davacının taşınmazlarında palamut meşesi bulunduğu, bu ağaçların Pazarlama amacıyla odun kömürü yapmak üzere kesilmek istendiği, kesim içinde idarenin izninin zorunlu olduğu açıktır. Davaya konu … nolu parselin üç taraftan, … nolu parselin ise iki taraftan ormana bitişik, ayrıca …ölçekli haritasında da yeşil renkte ve orman niteliğindeki bölgenin devamı şeklinde olduğu, gözönüne alınarak davalı idarece orman bütünlüğünün bozulmaması, ülke ekonomisi ve doğal kaynaklarının korunması yönünden kesim izni verilmemesinde kamu hizmetlerine ve yasaya aykırılık yoktur.

Açıklanan nedenlerle davanın reddedilmesi gerekirken, dava konusu işlemin iptal edilmesinde hukuka uyarlık bulunmamaktadır. Bu nedenle İdare Mahkemesi kararının bozulmasına karar verildi.