8. Daire 1992/3610 E. , 1994/226 K.
Daire : SEKİZİNCİ DAİRE
Karar Yılı : 1994
Karar No : 226
Esas Yılı : 1992
Esas No : 3610
Karar Tarihi : 25/01/1994
AÇIK ÖĞRETİM FAKÜLTESİ ÖN LİSANS MEZUNLARININ DİPLOMA TARİHLERİNİN SINAVLARIN BİTİMİNDEN SONRAKİ GÜN OLARAK BELİRTİLMESİ GEREKTİĞİ HK.
Davacının … Üniversitesi Açıköğretim Fakültesinden aldığı önlisans diploması gününün 19.7.1991 olarak belirlenmesine ilişkin işlemin iptal edilerek 3.6.1991 olarak düzeltilmesi istemiyle açılan davayı, Dairemiz bozma kararına uyarak diploma gününün sınavlarin herkes için bittiği 30.6.1991 günü olarak düzenlenmesi gerektiği, davalı idare işleminde hukuka ayrılık bulunmadığı gerekçesiyle reddeden … İdare Mahkemesinin … gün ve … sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istemidir.
2547 sayılı Yükseköğretim Yasasının 3.maddesinin (U) fıkrasında, yükseköğretimde eğitim türleri belirlenmiş ve bunların örgün, açık, dışarıdan (ekstern) ve yaygın eğitim olduğu,
1) Örgün eğitimin, öğrencilerin eğitim-öğrenim süresince ders ve uygulamalara devam etme zorunluluğu oldukları bir eğitim-öğrenim türü,
2) Açık eğitimin, öğrencilere radyo, televizyon ve eğitim araçları vasıtasıyla yapılan bir eğitim-öğretim türü olduğu kurala bağlanmıştır.
2577 sayılı Yükseköğretim Kanununun 44.maddesini değiştiren 3511 sayılı Kanunun 1.maddesine göre hazırlanan, Lisans öğrenimlerini Tamamlayan veya Tamamlayamayanların Önlisans Diploması Almaları veya Meslek
Yüksekokullarına İntibakları Hakkında Yönetmeliğin 3.maddesinde önlisans diploması alma ilkeleri belirlenmiş ve Türk Ceza Kanununun ikinci kitabının birinci babında yeralan, Devletin şahsiyetine karşı işlediği cürümler sebebiyle hüküm giyenler ile disiplin cezası alarak yükseköğretim kurumlarından uzaklaştırılanlar hariç olmak üzere 2547 sayılı
Yasa kuralları uyarınca bir lisans programının en az ilk dört yarıyılın bütün derslerinden başarılı olanlara önlisans diploması verileceği, önlisans diploması almak için yapılacak başvuruların herhangi bir süre ile sınırlı olmadığı kuralı yeralmıştır.
Yine … Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 11.maddesinde ders geçme ve sınav esasları belirlenerek, her öğretim yılında bir ara, yıl sonu ve bütünleme sınavı yapılacağı, ara, yıl sonu ve bütünleme sınavlarının tarihlerinin Fakülte Kurulunca belirneceği kuralı bulunmaktadır.
Uyuşmazlık konusu olayda, Açıköğretim Fakültesi 3.sınıf öğrencisi olan davacının 2.sınıf derslerinin tamamından 1-2 Haziran 1991 tarihinde yapılan sınavlara girerek başarılı olduğu, önlisans diploması verilmesi talebiyle 15.7.1991 günlü başvuru dilekçesi üzerine davalı idarece 1-2 Haziran 1991 tarihinde 2.sınıf derslerinden başarılı olan öğrencilere 10.7.1991 tarihinde önlisans yazısının verilmeye başladığı belirtilerek, davacı adına da bu tarihte önlisans yazısının düzenlendiği, davacının da sınavları bitirme gününün 3.6.1991 olduğu, önlisans yazısında da bu tarihin esas alınması gerektiği iddiasıyla bu davayı açtığı anlaşılmaktadır. Dosyadaki davalı idare savunmalarının incelenmesinden anlaşılacağı üzere Açıköğretim Fakültesinin 1990-1991 öğretim yılı sonu sınavlarının 1-2 Haziran 1991 gününde yapıldığı konusunda anlaşmazlık bulunmamaktadır.
Açık eğitim ile örgün eğitimin sınav usul ve esasları ile sınav dönemlirinin sona erdiği tarihlerin birbirlerinden farklı olduğu açıktır.
Özellikle açık eğitim ile örgün eğtim sınav dönemlerinin bittiği günlerin farklılığı karşısında açık eğtim için bitirme tarihi olarak sınav döneminin bittiği günün esas alınması gerekeceği kuşkusuzdur.
Klasik yüksek örgün eğitim kurumları olan fakültelerde yıl sonu sınavları genellikle Haziran ayı boyunca sürmekte ve bu fakülteler için sınavların sona erdiği gün 30 Haziran olmaktadır. Açık öğretim fakültelerinde ise, iki gün içerisinde tüm yurt çapında sınavlar yapılıp, sona ermektedir.
Dava konusu olayda sınavlar 1-2 Haziran gününde yapılıp bittiğinden,bu tarih eses alınarak önlisans diploma gününün belirlenmesi gerekirken aksine verilen kararda hukuka uyarlık bulunmamaktadır. Açıklanan nedenlerle İdare Mahkemesi kararının bozulmasına karar verildi.